You (2018-), sezone 2 i 3

Na našem sajtu već ste imali prilike da čitate recenziju za prvu sezonu ove mračne psiho drame. Sada vam ja donosim moj lični osvrt na drugu i treću sezonu serije “You“. Ali vam svakako preporučujem da pre toga bacite pogled na recenziju za prvu sezonu ovde:

You – sezona 2

You

Videli smo, na kraju prve sezone, da je bivša devojka našeg glavnog junaka Džoa Goldberga, Kendis, za koju se tokom prve sezone impliciralo da ju je Džo ubio, ustvari živa i sada je rešena da mu naplati za sve što je uradio. U strahu od nje, Džo beži u LA uzimajući novo ime Vil. Nema nameru da dugo boravi tu, naročito što mu se gadi urbani život u tom mestu. Sve njegove planove menja susret sa devojkom imena Ljubav (malo krindž, moram priznati) i naravno zaljubljuje se u nju na prvi pogled i tu krećemo jovo nanovo. Počinje da je prati, stalkuje preko društvenih mreža, prati njeno društvo, sve sa namerom da bude njegova.

Kad pogledaš početak ove sezone, deluje kao da su samo iskopirali prvu sezonu i da nema ničega što nije već viđeno. Međutim, ako date šansu drugoj sezoni, videćete da, ne samo da je ovaj prvi utisak pogrešan, nego da je i druga sezona za jedno pet koplja iznad prve.

Ono što možda čini drugu sezonu toliko nadmoćnijom od prve jeste glavni ženski lik. Glavna junakinja prve sezone Bek mi je bila totalno dosadna i bezlična. I poprilično me je iritirala svojom neviđenom glupošću i naivnošću, da mi je na kraju bilo i svejedno da li će joj Džo nauditi ili ne. Ljubav je već potpuno druga priča. Ona kao lik je daleko zanimljivija nego što je to Bek bila u prvoj sezoni, daleko šarmantnija i manje nesigurna u sebe. Ona je lik do kojeg ti je iskreno stalo i za koju navijaš da preživi.

Za razliku od Bek, radi i druge stvari sem što se kreše i cmizdri. Istini za volju, tome najviše doprinosi snažna glumačka harizma Viktorije Pedreti, koja pleni svojim talentom u svakom kadru i čak bih se usudio reći da je zasenila glavnog glumca Pena Bedžlija. Nije ovo moj prvi susret sa Viktorijom. Već sam imao prilike da je gledam u serijama “The Haunting of Hill House” i “The Hauting of Bly Manor” gde je takođe pokidala, ali ovde je možda iznela svoj najbolji glumački performans u karijeri, bar dosad.

Ono što je međutim glavni razlog zašto drugu sezonu smatram neuporedivo boljom od prve jeste sama završnica. Sezona, kao što sam napisao, počinje na isti fazon kao prva, da bi, kako radnja dalje odmiče, postajala sve mračnija i napetija i onda sledi apsolutni šok i preokret u poslednje dve epizode. Plot tvist na kraju je toliko snažan i brutalan da ja bukvalno nisam mogao uopšte da dođem sebi. U tom trenutku prosto nisam verovao šta sam upravo video. A koliko je šokantan, toliko mi je taj preokret na kraju sezone i genijalan i mogu reći moj apsolutni naklon scenaristima što nisu kopirali kraj prve sezone nego su umesto toga smislili nešto tako bizarno i originalno.

Ne mogu a da se ne dotaknem još nekih likova iz druge sezone koji su prilično bitni za radnju. Prvenstveno Ljubavin mlađi brat Forti, neuspeli scenarista i bivši zavisnik od droge koji sklapa jako prijateljstvo sa Džoem, a njegov isuviše prisan odnos sa Ljubav bi se čak mogao nazvati i patološkim. Epizoda (sledi manji spojler, oprostićete mi na tome nadam se) kada Forti drogira Džoa LSD-om mi je najurnebesnija epizoda sezone i vizuelno najlepša. U nekim momentima asocira na Kjubrikov “The Shining”.

Pored njega, od sporednih likova spomenuo bih još Dilajlu, Džoevu stanodavku. Ona u početku ne ostavlja neki utisak (sem što je fizički prezgodna), ali od druge polovine sezone njen lik dobija na dinamici i postaje jedan od ključnih likova u seriji. Tu je i Dilajlina mlađa sestra Eli. Verovatno najkul lik sezone. Tinejdžerka i buntovnica sa kojom Džo uspostavlja jedan prisan i zaštitnički odnos (slično kao sa Pakom u prvoj sezoni) i to drugarstvo između njih dvoje mi je ostavilo jako dobar utisak.

Još jedna bitna stvar za ovu sezonu su flešbekovi o Džoovom detinjstvu. Toga je bilo i u prvoj sezoni, ali u kratkim crtama. Ovde su u puno većoj meri prikazani i dosta su značajni, jer pokazuju kakvo je traumatično i teško detinjstvo imao. Ne mislim da je to opravdanje za njegove postupke. On je sam izabrao da bude monstrum, ali opet ne može se izbeći dilema, može li neko ko proživi sve što i on izrasti u normalnu osobu? To, kao i činjenica da je u drugoj sezoni pokušavao zaista da se promeni i bude bolji čovek, su ga činili malo simpatičnijim likom u odnosu na prvu sezonu. Ali i to će se promeniti u sledećoj sezoni.

You – sezona 3

Nakon tragičnih dešavanja iz LA, Džo, sada oženjen Ljubavlju, se preseljava u malo kalifornijsko predgrađe naziva Madre Linda. Dobijaju sina kojeg zovu Henri i pokušava da živi mirnim porodičnim životom. Ali ovaj život mu vrlo brzo postaje monoton, smatra ga robijom i vrlo brzo se vraća starim navikama. Ovaj put postaje opsednut svojom novom komšinicom Natali i kreće u svoje standardno proganjanje

O ovoj trećoj sezoni ću pisati daleko manje opširno iz prostog razloga što ako napišem nešto više o radnji u njoj, onda ću otkriti šokantne spojlere iz kraja druge sezone, a to nikako ne želim.

Ono što mogu napisati bez previše spojlera je da je treća sezona dosad najslabija u seriji. Neću reći da je loša ili da ne valja, ali ne održava pažnju u onoj meri kao prethodne dve. Fali psihološke napetosti koja je držala seriju dosad. Veći deo treće sezone ostavlja utisak porodične drame u kojoj se nakon prve dve epizode ne dešava ništa naročito i gde uglavnom prisustvujemo redovnim prepirkama između glavnog para, njihovih afera i redovnog seksa. Tek pred kraj radnja postaje napokon dinamična. Poslednje dve-tri epizode su odlično urađene, a poslednjih pola sata finalne epizode je prilično ludo i uvrnuto. Nažalost, nije me oduvalo kao finale druge sezone iz prostog razloga što je kraj treće sezone bio očekivan i predvidiv i bio bih lično iznenađen da je završeno drugačije.

Ono što je takođe nedostajalo trećoj sezoni su snažni i upečatljivi sporedni likovi. U ovoj sezoni imamo dosta sporednih likova u vidu suseda naših glavnih junaka, ali oni su svi nekako dosadni i površni. Nema emotivne povezanosti sa njima, kao sa Pakom u prvoj ili Eli u drugoj sezoni. Jednostavno ti nije stalo do njih.

I ponovo Viktorija Pedreti i njen lik su ti koji nose čitavu sezonu. Lik uz koji sam se, uprkos njenoj impulsivnosti, najviše vezao i koju sam najviše zavoleo. Džomi je, sa druge strane, postao potpuno fuj. Tokom cele druge sezone se kleo u svoja osećanja prema Ljubavi, da bi, kada mu to više nije odgovaralo, rešio da je odbaci kao smeće i okrene se novim opsesijama. Jer za njega žene su očito predmeti koji služe da bi ih jurio i osvojio. Priznajem, njegovi unutrašnji monolozi i crni humor i dalje su maestralni, ali nakon treće sezone, njegov lik mi je postao potpuno ogavan i iskreno mu želim najgori mogući kraj. Za Pena Bedžlija naravno sve pohvale. Ponovo je pokazao koliko je sjajan glumac, a njegova glumačka hemija sa Viktorijom u trećoj sezoni je na svom vrhuncu.

Iako je kvalitet malo opao u trećoj sezoni, ipak mi ovo ulazi u najdraže serije. Nije objektivno remek-delo, niti vrhunac televizije, ali je sjajna zabava za bindžovanje i svakako se radujem četvrtoj sezoni.

Ocena: 9/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4 / 5. Ukupno glasova: 4

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account