X-Men Franchise

X-Men

X-Men (2000)

Welcome to Mutant High

Jedan od boljih u žanru, ali suštinski, ovo je samo blago natprosečna priča sa fantastičnim specijalnim efektima.

7,5/10

X2 (2003)

Odlična glumačka ekipa omogućava da se brzo vežemo za likove i efekti su zabavni, ali priča mi je bila prilično dosadna.

6/10

X-Men: The Last Stand (2006)

High-budget shallowness

Osim odličnih akcionih scena i vrhunskih specijalnih efekata, ovaj film nema ništa da ponudi. Meni to nije dovoljno. Smorio sam se.

6/10

X-Men Origins: Wolverine (2009)

Nobody gets to kill you but me!

“Wolverine” je klasičan Marvelov blokbaster. Skupo, dobri efekti i produkcija, vizuelno upečatljivo i akcija koja tempom pokušava da vam skrene pažnju sa očekivano lošeg scenarija. Logan i Viktor imaju dobru karakterizaciju, a Hju Džekmen i naročito Liv Šreiber su odlični u svojim ulogama, ali su ostali likovi samo nabacani da popune prostor. Karakterizacija i motivacija ostalih likova je nepostojeća i ne ostavljaju nikakav utisak, a priča je zanimljiva ali baš slabo razrađena.

Volim “origins” priče i mrzim kad njihov potencijal ostane ovako neiskorišćen. Ovo je treći put da gledam ovaj film, a dok sam ga gledao imao sam utisak kao da ga prvi put gledam. Toliko je zaboravljiv da mi maltene ništa nije ostalo u sećanju od prethodna dva gledanja. Verovatno zaslužuje jednu do dve ocene niže, ali moram da ga častim jer je prilično zabavan.

7/10

X-Men: First Class (2011)

Erik: Excuse me, I’m Erik Lehnsherr. Xavier: Charles Xavier. Logan: Go fuck yourself.

I to je verovatno jedina scena u ovom filmu koja je kod mene izazvala bilo kakvu reakciju. “X-Men: First Class” je origins film X-Men franšize. Donosi background informacije o likovima koje smo gledali u trilogiji i priča o tome kako je sve počelo. Priča je dobra, ali ne naročito zaniljivo napisana. Što se tehničkog aspekta tiče, svi znamo šta možemo da očekujemo od Marvel produkcije, i sa te strane stvarno nemam zamerki, ali čak ni vizuelno film me nije impresionirao (mada verujem da bi u bioskopu ostavio snažniji utisak) i sve u svemu bio mi je na ivici dosadnog. Završio sam ga pre oko sat vremena i već sad ne mogu da ga premotam u glavi jer sam veći deo već zaboravio.

6/10

The Wolverine (2013)

Everything in the world finds peace. Eventually.

Ovaj film me je prijatno iznenadio. Očekivao sam još jedan u nizu besmislenih blokbastera koji se vade na visokobudžetnu produkciju, opčinjavajuće efekte i tempo koji vam ne dozvoljava da zastanete i zapitate se – zašto ja ovo uopšte gledam? – a dobio neku vrstu spin-off filma, koji niti je direktno povezan sa X-Men franšizom, niti je “origins story” jednog od likova, već sasvim zasebna, lepo ispričana priča, sa boljom karakterizacijom likova, koja se ne svodi na non-stop akciju, već su akcione scene dobro odmerene i svrsishodne. Daleko je ovo od vrhunskog filma, ali je dobrodošlo osveženje.

7/10

X-Men: Days of Future Past (2014)

Jakom glumačkom postavom, visokobudžetnom produkcijom, sjajnim efektima i non-stop akcijom prožetom humorom, Marvel obično uspeva poprilično dobro da zamaskira nedostatak kvalitetne priče. Možda priča nema snagu, niti mnogo smisla, ali vi to jednostavno ne stignete da primetite, naročito u bioskopu.

No, do sada smo se već navikli na ovu ekipu glumaca i likova, koji nam iz filma u film ne donose ništa novo. Vizuelni efekti danas iskaču i iz frižidera, pa ni to više ne fascinira naročito, osim kada se napravi neki veći pomak, što ovde nije slučaj. Humora su nam dali na kašičicu, a najjača akciona scena je na samom početku filma i sve posle nje je samo jedna konfuzna SF priča koja previše podseća na “Terminatora” i nije mi uopšte držala pažnju.

Ne mogu da kažem da je film tehnički loš, niti da je dosadan, ali nemam šta ni da pohvalim. Što se kaže – nit smrdi, nit miriše. Gledao sam ga sinoć i već nisam siguran da bih umeo da ga prepričam. Ako ste fan Marvela, pogledajte. Ako preskočite, nećete mnogo propustiti.

6/10

X-Men: Apocalypse (2016)

Za dva i kusur sata, koliko traje ovo remek delo filmske umetnosti, mogao sam da operem kupatilo četkicom za zube, ili da prebrojim lisće na bendžaminu, ili … pa manje više bilo šta drugo bi bilo korisnije i zabavnije utrošeno vreme. Quicksilver je dobio podužu scenu koja je za čistu desetku i apsolutno sve ostalo u ovom filmu je golo govno. Kasting neću ni da komentarišem, da se neko ne naljuti… “Only the strong will survive” ovu količinu dosadnog besmisla. Imao sam utisak da film traje pet sati… Užas.

4/10

Nastaviće se…

  • Deadpool (2016)
  • Logan (2017)
  • Deadpool 2 (2018)
  • Dark Phoenix (2019)
  • The New Mutants (2020)

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4 / 5. Ukupno glasova: 1

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account