Woody Allen (1935-)

Woody Allen

Woody Allen, ekscentrični i kontroverzni scenarista, režiser i glumac, iza sebe ima jednu od najimpresivnijih karijera u istoriji filma. Aktivan je od 1950. godine, a od 1969. je maltene svake godine izbacivao bar po jedan film, za koje je pisao scenario, režirao, a često i glumio u njima. Neprikosnoveni je rekorder po broju nominacija za Oskara, od čega je osvojio četiri.

Ni sam ne znam koliko sam njegovih filmova do sada pogledao, jer sam većinu gledao odavno i ne usuđujem se da ih komentarišem bez repriziranja. Ipak, mislim da je red da već sada dobije svoje mesto na našem sajtu, a svi fanovi raspoloženi da doprinesu ovom postu dobrodošli su da mi pošalju svoje recenzije, kako bismo zajedno kompletirali njegov opus.

Everything You Always Wanted to Know About Sex * But Were Afraid to Ask (1972)

Let’s misbehave

Ovih sedam seksualno orjentisanih priča bazirano je na originalnim i interesantnim idejama, ali je realizacija filma u svakom pogledu loša. Jeftina produkcija, loše napisan scenario i neprirodan i isfosiran humor ostavljaju bljutav ukus u ustima.

Druga priča, o čoveku zaljubljenom u ovcu, i sedma, koja predstavlja ljudski organizam kao mašinu kojom upravlja velika posada suočena sa prilikom za seks, po meni zaslužuju osmicu i sedmicu. Iako ideje na kojima se ostale priče zasnivaju takođe imaju dosta potencijala, te ideje su protraćene na prilično glup film.

5,5/10

Sleeper (1973)

“Sleeper” je fantastična komedija i sjajna satira na društvo budućnosti. Iako je u filmu to 2073. godina, odnosi se na budućnost koja je nama sadašnjost, pa i prošlost. Bavi se temom tehnologije koja nas dehumanizuje i razmazi, ističući kako je ‘old way’ možda ipak bolji.

Još jednom, gomila sjajnih replika i još jedan odličan Vudijev performans. Sasvim solidna je bila i čarobna Dajen Kiton, koju ćemo gledati i u mnogim budućim njegovim filmovima.

Film obiluje svrsishodnim omažima, od Čaplinove slapstick komedije, preko “Tramvaja zvanog Želja”, do “Odiseje”, a dizajn setova i rekvizita u stilu “THX 1138” je sjajan komplement temama, jer istovremeno odslikava prelepi minimalistički moderni dizajn sedamdesetih, ali i pravi (retro)futurizam.

Autor teksta: Boris Tiosavljević

Annie Hall (1977)

After that, it got pretty late and we both had to go, but it was great seeing Annie again. I realized what a terrific person she was and how much fun it was just knowing her. And I thought of that old joke: this guy goes to a psychiatrist and says, ‘Doc, my brother’s crazy; he thinks he’s a chicken.’ And the doctor says, ‘Well, why don’t you turn him in?’ The guy says, ‘I would, but I need the eggs.’ Well, I guess that’s pretty much now how I feel about relationships: they’re totally irrational, and crazy, and absurd, and… but, I guess, we keep goin’ through it because most of us… need the eggs.

7/10

Manhattan (1979)

At this point in my life, if this is the best I can do, they shouldn’t give me money to make movies.

Četrdesetogodišnji dva puta razvedeni muškarac ostavlja svoju sedamnaestogodišnju devojku zbog ljubavnice svog oženjenog najboljeg prijatelja, dok njegova bivša žena, koja ga je ostavila zbog druge žene, piše knjigu koja iznosi na videlo sve detalje njihovog (seksualnog) života, braka i kraja.

Allen ne bi bio Allen kada ne bi odlazio u ekstreme, ali iako ovo zvuči kao zaplet komedije, on ga je iskoristio za jako dobru studiju romantičnih veza i bliskih međuljudskih odnosa uopšte.

U sat i po ove drame, prožete njegovim karakterističnim ekscentričnim humorom, koji često izaziva neprijatnost pre nego smeh, Allen je prikazao realistične likove koji, u bezuspešnoj potrazi za sopstvenim identitetom i ispunjenjem, kroz veze beže od sebe samih.

Naravno, za uverljivost likova nije dovoljno samo da budu dobro napisani, ali performansi samog Allena u glavnoj ulozi, Dajen Kiton, Majkla Marfija, Mariel Hemingvej i Meril Strip nimalo ne zaostaju za scenariom.

Kada na to dodamo prelepu crno-belu fotografiju i muziku Džordža Geršvina u izvođenju njujorške filharmonije na čelu sa Zubinom Mehtom, dobijamo bezvremeni klasik.

Ukoliko vam se ovaj film ne dopada, zapitajte se da li je to možda zato što vas je naveo da preispitate sopstveni život kojim, svesno ili podsvesno, niste ispunjeni.

8/10

Hannah and Her Sisters (1986)

Allen

For all my education, accomplishments and so-called wisdom, I can’t fathom my own heart.

“Hannah and Her Sisters” donosi nam priču o tri sestre, bliske, ali veoma različitih karaktera. Hana je talentovana glumica, koja napušta karijeru kako bi se posvetila porodici. Za to vreme, njen muž, Eliot, ulazi u aferu sa njenom najmlađom sestrom, Li, dok njen bivši muž, producent televizijskih komedija i težak hipohondar, završava sa njenom drugom sestrom, Holi, koja vodi boemski život i pokušava da se probije kao glumica.

Vudi Alen je preuzeo prave ljude i prave međuljudske odnose iz svog života i dramatizovao ih i iskarikirao u film nominovan za sedam Oskara, u kome svako može da se prepozna. Okosnica priče su tri porodična Dana zahvalnosti, inspirisana Bergmanovim filmom “Fanny and Alexander”. Prvo okupljanje odvija se pre zapleta i upoznaje nas sa likovima, drugo se događa tokom kulminacije priče, a treće nakon raspleta. Priča jeste donekle iskarikirana, ali je suštinski vrlo realistična i životna i predstavlja izvrsnu studiju raznovrsnih karaktera, koji, ako pošteno pogledamo sebe i svet oko sebe, i nisu toliko ekscentrični i iskarikirani koliko se na prvi pogled čini.

Više na linku…

Crimes and Misdemeanors (1989)

Allen

If it bends, it’s funny. If it breaks, it’s not funny.

“Crimes and Misdemeanors” Vudija Alena je film o ljudima, bez ulepšavanja ili karikiranja. Film čija radnja služi samo kao podloga za temeljnu karakterizaciju raznovrsnih likova i međuljudskih odnosa, kao u ostalom i dobar deo filmova ovog ekscentričnog autora.

We are all faced throughout our lives with agonizing decisions. Moral choices. Some are on a grand scale. Most of these choices are on lesser points. But! We define ourselves by the choices we have made. We are in fact the sum total of our choices. Events unfold so unpredictably, so unfairly, human happiness does not seem to have been included, in the design of creation. It is only we, with our capacity to love, that give meaning to the indifferent universe.

Bazira se na dijalozima i monolozima, uverljivo i prirodno iznesenim od strane odlične glumačke ekipe, koji nam zajedno sa dijalozima iz Alenovih ostalih filmova ovog tipa sklapaju slagalicu njegove životne filozofije.

We must always remember, that we, when we are born, we need a great deal of love, in order to persuade us to stay in life. Once we get that love, it usually lasts. But, the universe is a pretty cold place. It’s we who invested with our feelings and, under certain conditions, we feel that the thing isn’t worth it anymore.

O situacijama, likovima i njihovim odnosima u ovom filmu moglo bi mnogo da se diskutuje, ali svaka podrobnija analiza zahtevala bi ozbiljne spojlere, koje ja po pravilu pokušavam da izbegnem gde god je moguće. Reći ću samo da me situacija, psihološki razvoj i postupci jednog od glavnih likova neodoljivo podseća na Raskoljnikova, protagonistu “Zločina i kazne” Fjodora Dostojevskog, koji je, sudeći i po nazivu, verovatno i bio inspiracija za ovaj film.

Honey, you’re the one who stopped sleeping with me, ok. It’ll be a year come April 20th. I remember the date exactly, because it was Hitler’s birthday.

Mislim da Vudija Alena ili volite ili ne volite, nema tu neke sredine. Ukoliko ste od ovih prvih, svakako nemojte propustiti da pogledate “Crimes and Misdemeanors”.

God is a luxury I can’t afford.

8/10

Manhattan Murder Mystery (1993)

Prošaran hičkokovskim elementima i referencama na Orsona Velsa i druge noare, ovaj film je dokaz da Vudi Alen može lako da promeni žanr i tip priče koju nam servira, a da sve to i dalje ostane za njega tipična božanstvena komedija o vezama, sa slapstick elementima, salvom one-linera, i uobičajenom hemijom izmedju njega i Dajen Kiton.

Idealan film za tmurne, kišne dane, da razvedri raspoloženje i nešto što može lako da uđe na listu najdražih filmova.

Autor teksta: Boris Tiosavljević

Ceo film možete pogledati ovde

Magic in the Moonlight (2014)

Iako je naš protagonista vrhunski mađioničar, ovdje se najmanje radi o magiji. Ideja je suptilno osmišljena kako bi se sa otkrivanja misterije tok radnje prebacio na romantičnu tematiku.

Iluzionista, kao najbolji od svih, biva pozvan od strane kolege i prijatelja da razotkrije mladu prevarantkinju, koja se navodno služi natprirodnim moćima, varajući time imućnu porodicu radi ličnog interesa.

Međutim, i sam biva uvučen u igru iluzije; preispitujući svoje vještine i stavove, ne odolijeva šarmu ‘koleginice’.

Ukoliko neko nije obratio pažnju (iskreno nije puno ni propustio), svake godine se dodjeljuje ‘Special Mention’ za ‘nečuvenu razliku u godinama’ ljubavnih partnera u filmu.

Udruženje žena koje se bore za jednakost u filmskoj industriji su sudije, tako da se ta razlika u godinama (logično) odnosi na glavnog glumca i znatno mlađe glumice.

2014. ta je ‘nagrada’ dodjeljenja ovom naslovu, zbog 28 god starijeg Kolina Firta naspram, tada dvadesetšestogodišnje, Eme Stoun. Uzgred, od te ‘nečuvenosti’ njihove romanse, vidimo čitav jedan poljubac na samom kraju filma.

Umjesto besmislica, ja bih veću pažnju dao genijalnoj glumi, dopadljivoj priči, kostimima, i vjerno prenešenoj atmosferi uz prateći soundtrack prve polovine XX vijeka.

Autor teksta: Miroslav Aranđelović

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 5 / 5. Ukupno glasova: 1

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account