What If…? (2021-)

What if

Dok svi Marvel fanovi sa velikim nestrpljenjem iščekuju sledeću veliku fazu 4 u Marvel univerzumu, koja će zvanično početi sa filmom “Spider-Man: No Way Home“, a svoj potpuni potencijal doživeti sa takođe nadolazećim filmom “Doctor Strange in the Multiverse of Madness“, Marvel nam je u međuvremenu dopustio da okusimo delić onoga što nas čeka sa serijom “Loki” i animiranim serijalom “What if…?“.

Radnja ukratko…

Sam naziv “What if…?” već dosta toga govori i otkriva, a u principu se radi o tome šta bi bilo kad bi bilo. Kao što smo do sada naučili iz serije Loki i nekih prethodnih Marvelovih filmova, svaki postupak koji naši heroji učine određuje dalji tok njihovih sudbina. Mi smo do sada bili fokusirani na neki, aj da kažem, “glavni” vremenski tok dešavanja određenog scenarija ili bolje reći vremensku liniju (univerzum).

Postoji naš primarni univerzum gde su se stvari odigrale na određen način, kao što je recimo: okupljanje Osvetnika (Avengers-a), njihova pobeda nad Ultronom u filmu “Age of Ultron” ili pobeda nad Tanosom u “End Game-u”. Mada i mnogi drugi scenariji koji su se odigrali u zasebnim ostvarenjima (filmovima) kao što je: “Doctor Strange”, “Guardians of the Galaxy”, “Iron man”, “Captain Amerika” i drugi…

Ko god je pogledao većinu ovih filmova zna kako se priča odvijala i kuda sve vodi, ali serija “What if…?” nam govori zapravo nešto sasvim novo i neočekivano. Pošto, osim našeg primarnog univerzuma, postoji još mnogo različitih univerzuma od kojih se neki razlikuju samo po nekim sitnicama, “What if…?” nam otkriva sve te nove univerzume i drugačije priče od one na koju smo već navikli.

Primera radi, postoje univerzumi gde su negativci zapravo pobedli, gde imamo neke sasvim druge, a opet slične heroje, univerzumi gde su napravljeni totalno drugi izbori u nama ključnim i poznatim scenama, pa je priča otišla u totalno drugom pravcu.

Neki scenariji koji su u ovoj seriji prikazani su zaista neverovatni, dok su neki samo čist prosek, a u nastavku teksta ću ukratko i sa minimalno spojlera napisati par rečenica o svakoj epizodi iz ovog serijala.

Ono što je još vredno napomenuti, pre nego što krenem sa ocenjivanjem i kratkim opisom svake epizode, je da nas kroz celu ovu priču vodi do sada nama nepoznatI lik u Marvel univerzumu po imenu (nazivu) Watcher (posmatrač). Već na samom početku nam je jasno da se radi o veoma moćnom biću jer poseduje sposobnost da prelazi iz jednog univerzuma u drugi. Kako vreme odmiče saznajemo sve više i više o njegovoj ulozi i ostalim sposobnostima.

What If… Captain Carter Were the First Avenger?

Šta ako bi Kapetan Karter bila prvi Osvetnik umesto Kapetana Amerike? Priča prati scenario iz filma Kapetan Amerika – prvi Osvetnik, ali sa bitnom razlikom. U ovom novom scenariju Stiv Rodžers nije uspeo da primi super serum i postane Kapetan Amerika, već je umesto njega to uradila Pegi Karter. Da, ona Pegi, njegova prva i jedina ljubav. Svako ko je gledao filmove zna o kakvoj vrsti veze se tu radilo.

Cilj epzode jeste i dalje da se pobedi u ratu sa nacistima i svrgne Crvena Lobanja (Red Skull) i organizacija Hidra. Manje više se sve dešava isto kao i u filmu i na kraju ispadnu stvari identične, a najveća razlika je u načinu na koji se došlo do krajnjeg cilja.

Mišljenja sam da je epizoda bila uzbudljiva, ali nekako prebrza. Definitivno bih voleo da vidim i na filmu Pegi u ovakvom izdanju.

Ocena 7.5 / 10

What If… T’Challa Became a Star-Lord?

U ovoj priči imamo malo ozbiljniji zaokret i iskreno sam bio iznenađen ovakvim izborom i događajima koji su usledili.
T’Challa (Crni Panter) je u ovom scenariu postao Star Lord i u toj ulozi se mnogo bolje snašao nego naš stari i već svima dobro poznati Star Lord (Piter Kvil). Sve se odigralo na ovaj način jer je došlo do greške kada su odmetnici posetili planetu Zemlju, te greškom uzeli i odgajili pogrešno dete.

U ovom scenariu nesuđeni Crni Panter je postao poznat i cenjen širom galaksije kao Star Lord. Svi su ga voleli, toliko je bio uspešan da je čak uspeo da odgovori i Tanosa od plana redukcije polovine populacije univerzuma.

Sasvim ok epizoda, a jedina zamerka je preslab negativac, a i Tanosa su predstavili kao mlakonju.

Ocena 7 / 10

What If… the world lost Its mightiest heroes?

Šta ako bi svet izgubio svoje najmoćnije heroje? Da, verovali ili ne, ali postoji i ovakav scenario, univerzum gde se ovo zaista dogodilo. Do duše nisu stradali svi Osvetnici, ali velika većina jeste, do te mere da više nije moguće oformiti onakav tim na kakav smo navikli.

Malo misteriozna epizoda sa glavnim negativcem koji je većim delom epizode prava misterija, a onog momenta kada heroji počinju da stradaju jedan za drugim na neverovatne načine počinjemo da se pitamo šta se ovde dođavola dešava.

Stvari počinju da izmiču kontroli u trenutku kada ideja o formiranju tima zvanog Osvetnici je tek u realizaciji, a biva brutalno presečena događajima koji su ubrzo usledili.

Najviše mi se svideo performans od alternativne verzije Lokija, a sama epizoda je samo prosečna, ništa što bi me oduvalo sa stolice.

Ocena 6.5 / 10

What If… Doctor Strange Lost His Heart Instead of His Hands?

Šta bi se dogodilo da je Doktor Strejndž izgubio svoje “srce” umesto svojih ruku? U glavnom univerzumu (priči), nakon automobilske nesreće, u to vreme izvrsni hirurg Stiven Strejndž izgubio je funkcionalnost u svojim rukama. Očajan jer više nije mogao da radi posao koji voli, traži utehu u mističnim veštinama i naukama, što ga je i dovelo do toga da postane naš omiljeni čarobnjak.

U ovom alternativnom univerzumu se to nije dogodilo na taj način, već je njegova devojka stradala u toj istoj nesreći. Kasnije, kada je već postao čarobnjak i čuvar vremenskog kamena, pada u očaj iz kog pokušava da upotrebi svoje sposobnosti da izmeni prošlost. Da li će se stvari odigrati po planu ili će ovo biti otvorena vrata ka jednoj mnogo mračnijoj priči ostaje na vama da saznate.

Mogu samo da kažem da mi je ova epizoda druga po redu omiljena iz čitavog serijala. Nabijena je jakim emocijama, radnja je zanimljiva i ni jedan sekund nije potrošen uzalud. Mnoge nove i kul stvari su nam otkrivene sa kojima se nikada do sad nismo susreli. Razlika u odnosu na prethodne epizode je ta što ovde imamo oko 70% novog sadržaja koji do sada nismo videli, dok je u većini ostalih epizoda većina sadržaja već poznata i viđena samo je način na koji se ti događaji odigravaju drugačiji.

Očekujte neočekivano i bićete prijatno iznenađeni. Voleo bih da se ovakva priča prenese nekako na film, jer bi izgledalo brutalno.

Ocena 9 / 10

What If… Zombies?!

Malo šašava, luda, ali i mračna epizoda.

Naslov vam sve govori… Zombiji! Za one koji vole ovu tematiku, ova epizoda će biti prava poslastica. Tehnički sve funkcioniše lepo, par zaista kul scena borbi i nekoliko scena sa dobrim dijalozima je sve što krasi ovu epizodu. Ne bih da više dužim sa ovom epizodom jer nema tu zaista šta preterano da se priča.

Desila se apokalipsa u kojoj je verovatno 99% ljudi i većina Osvetnika zaraženo nepoznatim virusom i postaju zombiji, a onih 1% pokušavaju da prežive u takvom okruženju. Moglo je to još bolje da se odradi ali, kada se sve sabere, nije loša epizoda.

Ocena 6.5 / 10

What If… Killmonger Rescued Tony Stark?

Jedna od meni najdosadnijih epizoda. Prosto mi ništa nije bilo uzbudljivo za gledanje. Sam naslov već dosta govori. Kako bi se stvari odvijale da Toni Stark nikada nije bio zarobljen i primoran da od sebe napravi heroja, tj. da postane Iron Man. U ovom univerzumu ga spašava Killmonger (glavni negativac iz filma Crni Panter), pa njih dvojica postaju najbolji prijatelji. No, da li je to prijateljstvo zaista iskreno ili je iz koristi ostaje na vama da saznate.

Prosečna epizoda koje je trebalo da bude dosta uzbudljivija.

Ocena 6 / 10

What If… Thor Were an Only Child?

Do ove epizode je sve izgledalo malo depresivno i mračno u većini slučajeva. Sada dobijamo jedno osveženje u jednoj veoma komičnoj i, mogu čak reći, neozbiljnoj epizodi. U 90% epizode, čak i u borbama, jednostavno osećate da su stvari jedna velika sprdnja.

Prosto znate da nema šanse da se dogodi nešto mračno i neočekivano, kao na primer da pola likova izgine zbog bilo kog razloga.

Priča prati verziju Tora koji je odrastao bez svog brata Lokija i kako je ta činjenica uticala na njegovu ličnost dok je odrastao. Ukratko rečeno, postao je šetajuća sprdnja. Iako se na prvi pogled ne može reći da je zbog toga slabiji nego inače, teško je odrediti da li je na istom nivou sa Torom kojeg svi već poznajemo iz glavnog univerzuma.

Radnja se svodi na to da Tor pravi veliku žurku u Vegasu na koju su pozvani mnogi nama poznati likovi širom univerzuma. Počinju da prave veliki nered i to počinje da brine tajne službe i američku vladu koji će pokušati da se na neki način reše Tora i njegovih prijatelja ne birajući sredstva.

Zanimljiva i osvežavajuća epizoda ali samo prosečna. Najviše sam se uzbudio na samom kraju jer nam je prikazan heroj Vision (Ultron) sa svih 6 infiniti kamenčića u svom posedu i to je ujedno i uvod u sledeću epizodu.

Ocena 7 / 10

What If… Ultron Won?


Ova osma epizoda podiže sve na jedan mnogo viši nivo, a objasniću i zašto. Prvo, animacija je prevazišla sve epizode do sada. Imamo mnoštvo sjajno odradjenih scena borbi i generalno čitavog ambijenta. Priča je savršena i ekstremno uzbudljiva, svaki minut, ma svaka sekunda vas drži prikovane za ekran. Odličan početak, srednji deo koji je ostavio prostora za razvijanje najbitnijih likova u ovoj priči i naravno savršen kraj.

Radnja govori, što se po samom naslovu zaključuje, šta bi bilo da je Ultron pobedio. Ne želim da spojlujem ništa jer je sve objašnjeno u prvih 5 minuta epizode, a zatim kreće ludilo. Mada mogu da kažem da nećete biti spremni na ovakvu dozu brutalnosti i najmračnijeg mogućeg scenarija za jedan Marvel univerzum. I kakav je stvarno savršen negativac Ultron, prosto mi je žao što u filmu nismo videli ni 5% njegovih mogućnosti. Tanos je mala beba za ovakvog Ultrona, što će biti slikovito prikazano u samoj epizodi (pašće vam vilica).

Epizoda koja nam na velika vrata donosi Multiverzum ludila u svom najboljem izdanju i otvara vrata bezgraničnim mogućnostima.

Ocena 10 / 10

What If… the Watcher Broke His Oath

Poslednja epizoda u serijalu se nadovezuje na prethodnu i priča se samo nastavlja, kao da gledamo drugi deo istog filma.

Zbog ludačkih dešavanja i tektonskih poremećaja iz prethodne epizode, pomenuti Watcher (posmatrač) biva primoran da prekrši svoje glavno pravilo i interveniše. Širom multiverzuma okuplja najbolju kombinaciju Marvel heroja (skoro svi do sada viđeni iz prethodnih epizoda) sa samo jednim ciljem, a to je da se spasi ceo multiverzum koji biva napadnut od strane Ultrona.

Veoma uzbudljiva i zabavna epizoda sa mnoštvom akcije. Svaki heroj je dobio svojih 5 minuta da blista, ali moram da izdvojim Doktora Strejndža koji je faktički MVP ove epizode i koji je nosio na svojim leđima čitav tim, spašavao ih od sigurne smrti više puta i bio glavna karika bez koje bi krajnji ishod bio mnogo drugačiji. Ostali heroji: Party Tor je bio dvorska luda većim delom ove epizode, Gomora je imala dve super scene, Kapetan Karter i Crna udovica zajedno u tandemu su bili super ženski spoj koji je i fino doprineo celom timu. T’Challa i Killmonger su imali najmanje prostora da blistaju iako su na kraju ipak nekako bili presudne uloge u celoj priči.

Epizoda je linearna, sve zavrzlame su već setovane u prethodnoj epizodi i ovde dobijamo samo rasplet svega toga i besprekorno dobru akciju. Većina epizode je čista akcija sa interesantnim završetkom koji ostavlja prostor za narednu sezonu.

Ocena 9 / 10

Zaključak…

Kada se sve sabere i oduzme, mislim je Marvel napravio odličnu stvar, pogotovo ako govorimo o budućnosti celog Marvel univerzuma.

Isto kao i sa serijom Loki, ovde dobijamo jednu ekspanziju čitavog sveta i svega što nam je do sada kroz Marvel filmove bilo poznato. Bezgranične mogućnosti za nove solo avanture nekih možda i do sada nama nepoznatih heroja. A opet, na kraju sve te neke nove priče mogu da se spoje u nešto mnogo veće i uzbudljivije.

Nadam se samo da se neće suviše zapetljati oko objašnjenja kako ceo multiverzum funkcioniše, jer uvek kada dodjemo u bilo kojem filmu ili seriji do ovakvih pitanja gde se pokušava logički objasniti koncept paralelnih svetova mnogi se zapetljaju i naprave negledljive užase.

Moj bi savet bio da uopšte ni ne pokušavaju da objasne bilo šta, već samo da se fokusiraju na neke buduće scenarije, jer realno koga je briga da li infiniti kamenje deluje samo u svom univerzumu ili i u drugim univerzumima i takve slične stvari. To je bitno samo 1% najvećih Marvel zaluđenika koji će da dižu buku oko takvih pitanja.

Opustite se i uživajte u fantaziji i ostavite mašti na volju ostale stvari.


Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.3 / 5. Ukupno glasova: 3

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account