Watchmen (2009)

watchmen_2009

Watchmen (2009)

 

Pre neki dan po prvi put sam pogledao “ultimate cut” verziju mog omiljenog comic filma “Watchmen” u trajanju od tri i po sata. Odmah moram reći da nisam nikad čitao strip. Voleo bih jednom to da uradim jer ne sumnjam da je maestralan, ali zasad nije bilo prilike. Adaptacija stripa je počela da se planira još krajem osamdesetih, uprkos protivljenju jednog od autora stripa Alana Mura koji je tvrdio da nije moguće preneti na filmsko platno sve što je zamislio, zbog čega se unapred odrekao svih adaptacija njegovog dela i tražio da mu ime ne bude stavljeno na špicu.

 

Prvi koji je bio predviđen za režiju bio je Teri Giliam koji se, kad je pročitao strip, složio sa Murom da je ovo nemoguće za ekranizaciju (uzmimo u obzir da je u pitanju početak devedesetih kada nije bilo ovih današnjih specijalnih efekata). Posle skoro dvadeset godina pripreme, problema oko autorskih prava, konstantnog menjanja scenarija i režisera, film je konačno ugledao svetlost dana 2009. u režiji maestralnog Zaka Snajdera, koji je, po mom mišljenju, ovim filmom napravio epsko remek-delo i najbolji superherojski film ikada, koji dosad niko nije nadmašio i čisto sumnjam da će ga ijedan drugi film u tom žanru nadmašiti.

Radnja “Watchmen” nas vodi u alternativnu Ameriku 1985. u kome je Amerika dobila rat u Vijetnamu, a Nikson je i dalje predsednik. U toj Americi, gde su nekad maskirani heroji bili simbol zaštite, sada su zakonom zabranjeni, osim ako ne rade za vladu. Jedan od tih nekadašnjih heroja bude ubijen već na samom početku filma, što pokreće radnju filma i kako priča dalje odmiče to postajemo sve više svesni neke opasne zavere koja preti da uništi svet.

 

Ono što “Watchmen” čini tako posebnim jesu neverovatno kompleksno napisani likovi. To nisu tipični superheroji, već pre antiheroji. Skoro nijedan od glavnih likova nema nikakve natprirodne moći (izuzev dvojice, a za jednog od njih je kroz flashback maestralno prikazano kako je dobio svoje moći), već su većinom to obični ljudi sa vrlinama i manama, sa svetlom i mračnom stranom u sebi. Tako neretko pozitivni likovi urade nešto što bi priličilo pre negativnim, dok se za glavnog negativca na kraju može naći opravdanja za njegove postupke. Upravo to što ništa nije crno-belo ovde i izdvaja ovaj film od ostalih iz svog žanra.

Interesantno da glumačku ekipu čine manje poznata imena. Moglo bi se čak reći glumci B produkcije. Pitam se da nije Snajder ciljano izabrao takvu ekipu jer bi se gledaoci lakše poistovetili sa njima nego sa nekim poznatijim facama. Najzvučnija imena u ekipi su verovatno Patrick Vilson (koji doduše tada nije bio tako veliko ime kao danas) odlični Džefri Din Morgan (koji se proslavio zahvaljujući TWD serijalu) i Karla Đuđino koja opet ima malu (ali upečatljivu) minutažu ovde. Od ostalih tu je izuzetna Malin Akerman, nažalost vrlo potcenjena glumica koja je ovde pokazala izvrstan talenat. Nažalost, nedovoljno da bi je Holivud više zapazio. Bili Krudupov lik, Dr. Menhetn, po meni predstavlja metaforu za Boga.

 

Još jedan talentovan glumac Metju Gud sjajno nosi izuzetno kompleksnu ulogu. Ipak, po meni, glavna zvezda filma nedvosmisleno je maestralni Džeki Erl Halej, glumac kojeg nažalost nisam nigde gledao sem u ovom filmu, a zaista zaslužuje veći publicitet jer je neverovatan talenat. Njegovo lice veći deo filma ne vidimo jer je pod maskom, ali u trenucima kada mu vidimo lice, ostajemo zadivljeni načinom na koji iskazuje sve, emocije, sav svoj bes samo preko svojih pogleda. Inače njegov lik u filmu Rorschach je moj omiljeni lik! Za njega sam se najviše emotivno vezao i njegovu filozofiju najradije prihvatio. Momenat zbog koje je postao Roršak mi je psihološki najbolji momenat filma.

“Watchmen” je vrlo impresivno izrežiran. Snajder kroz ceo film gradi mračnu atmosferu kojom će postati prepoznatljiv i u ostalim svojim DC ostvarenjima. Naročito moram pohvaliti brutalne akcione sekvence koje su sjajno snimljene, kao i neobičnu scenu seksa u svemirskoj letelici uz prelepu kompoziciju Haleluja. Kraj je izazvao najveću polemiku među fanovima jer se znatno razlikuje od kraja iz stripa. Iako nisam čitao strip, upoznat sam kako se završava i lično više mi se sviđa kraj u filmu. Ima mi više logike i izaziva jače emocije nego što bi bio slučaj da su se držali kraja iz stripa.

 

Takođe kraj postavlja i neka jaka filozofska pitanja o tome koliko cilj opravdava sredstvo. Imamo li pravo oduzeti hiljade života da bi spasili milione? To je jedna od centralnih tema kojima se film bavi, a odgovor treba sami sebi da damo. Film ima tri verzije, bioskopsku, Director’s cut i Ultimate cut.

Ja lično preporučujem ovaj poslednji, ne samo zato što traje najduže, već i zbog zanimljivog animiranog filma (koji je zapravo priča iz stripa koji jedan od sporednih likova čita tokom filma). Strip je o mornaru (glas mu pozajmljuje Džerard Batler) koji, uz pomoć splava sačinjenog od leševa svoje posade, pokušava da stigne kući i upozori sugrađane o napadu ukletog broda. Iako naizgled crtać nema mnogo veze sa filmom, ako više obratite pažnju na sitnice, uvidećete mnogo simbolike vezane za glavnu radnju filma.


Ocena 10/10

Moja ocena…

Akcija
Scenario
Gluma
Režija
Muzika

Ukupan zbir i utisak

Za mene, najbolji superherojski film svih vremena. Dubok i kompleksan, pun mračne filozofije o smislu ljudskog postojanja

5

Od istog autora:
The Last Duel (2021)

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.5 / 5. Ukupno glasova: 2

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Allure (2017)

Sama sam. Ja sam potpuno sama. I u redu je oko toga. Biće mi sve u redu. Debitantski film braće Karlosa i Džejsona Sančeza je

Pročitaj više »
Filmovi
Mihal Greksa

Elvis (2022)

When things are too dangerous to say sing! Od pvog momenta kada sam saznao da se radi film o Elvisu, a pogotovo nakon što sam

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

The Batman (2022)

The Batman (2022) Betmen (Batman) je jedan od najvećih i najprepoznatljivijih superheroja iz DC univerzuma. Priče o njemu ispričane su u raznim stripovima, animiranim i

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account