Victoria (2015)

Victoria

Victoria (2015)

Prošlo je par dana od kako sam odgledao film “Victoria”, a utisci su i dalje i više nego prejaki. U isto vreme jedan od najlepših i najdepresivnijih filmova koje sam gledao.

Radnja filma vodi nas u savremeni Berlin. Već prvi kadar filma u noćnom klubu uspeva u potpunosti da me očara i uvuče u sebe i već na samom početku sam znao da će me film oduševiti. Glavna protagonistkinja je mlada devojka, Victoria, koja po izlasku iz kluba nailazi na četvoricu mangupa. Oni pokušavaju da je nagovore da uđe u njihova kola, iako je jasno da auto ne pripada njima.

Ona ipak nastavlja da ide kroz noć sa njima. Tokom razgovora sa njima saznajemo da je ona španjolka koja živi u Berlinu već tri meseca i ima svoj kafić. U početku strepimo za nju jer ne znamo kakve su njihove namere i šta oni ustvari žele od nje, ali vrlo brzo shvatamo da oni, iako su ulični kriminalci, u suštini nisu loši momci, već ih je život postavio u situaciju da ne mogu da vode drugačiji život.

Od njih četvorice najviše se ističu Sonne i Boxer, koji je neka vrsta vođe tog njihovog čopora. Tokom scene na krovu, kada njih petoro tiho razgovaraju, saznajemo da je bio u zatvoru (ovo je vrlo bitan detalj za ono što će uskoro uslediti). On kaže za sebe da nije loša osoba, ali je radio loše stvari. Victoria mora da napusti njihovo društvo jer mora da otvori kafić u sedam ujutru i Sonne polazi sa njom da je isprati. Od samog početka između Victorie i Sonnea se oseća romantična hemija i privlačnost.

Njihova scena u kafiću mi je najlepši momenat u filmu, kada mu Victoria govori o svojim promašenim snovima i tu možemo da osetimo njenu usamljenost i koliko smatra da joj je život promašen. Ovo je mnogo bitno za dalju radnju jer se upravo u tome krije uzrok za njene dalje postupke. Tog momenta dolazi do preokreta radnje kada igrom nesrećnih okolnosti Victoria pristaje da pođe sa njima u pljačku banke. Od tog trenutka počinje njihova propast i film od početne drame o nevinim mladim ljudima izgubljenim u velikom gradu, postaje prava šekspirovska tragedija.

Čitav film sniman je u jednom kadru, što, reklo bi se, nije inovativno. Ali za razliku od Hičkokovog “Rope” ili Injarituovog “Birdman”, koji su tobože snimani u jednom kadru, ali su ustvari snimljeni u dužem vremenskom periodu, “Victoria” je film koji je zaista sniman u jednom kadru u realnom vremenu. Film je uspešno snimljen tek iz trećeg pokušaja.

Prve noći glumci su delovali previše nervozno i ograničeno te je taj snimak odbačen. Druge noći, potpuno suprotno, glumci su bili isuviše energični i uživeli se u uloge više nego što je bilo potrebno, te je i taj snimak odbačen. Onda je režiser poveo ozbiljan razgovor sa ekipom i treće noći je konačno film snimljen onako kako je to režiser zamislio. Prirodno, naturalistički, bez preterivanja.

Estetski je film savršeno snimljen. Mnogo mi se sviđa taj stil kada kamera iz jednog ugla prati ljude dok se šetaju ulicama. To daje tako realističan doživljaj da imaš osećaj da gledaš nečiji stvaran život. Scenario je napisan minimalistički, te su glumci imali slobodu da improvizuju dijaloge koliko žele i to su odradili maestralno. To daje još veći dojam prirodnosti i realizma filmu.

Što se tiče glumačke ekipe, Laia Costa u ulozi Victorie nosi ceo film. Svojom glumom i prirodnom spontanošću uspeva da šarmira ljude od samog početka i ubedi nas u svoje emocije na tako snažan način da navijamo da se iz svega izvuče. Momci su takođe savršeno prirodno izneli svoje uloge, predvođeni odličnim Frederik Lauom u ulozi Sonnea sa kojim se, kao i Victoria, emotivno najviše vežemo i čiji nas kraj najteže pogodi.

U suštini je ovo priča koja govori o tome šta se dešava kada donesemo pogrešne odluke i kako samo jedna naša odluka može da nam promeni život. Izuzetno gorak i poučan film. Ovo je film koji se ljubiteljima brzih i dinamičnih filmova koji nemaju strpljenja verovatno neće dopasti i čak će ga optužiti da je pretenciozan. Onima koji, poput mene, više naginju ka evropskoj art kinematografiji, ovaj film je obavezna lektira.

10/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account