Vampire’s Kiss (1988)

Vampire’s Kiss

Prije nego što počnem iznositi svoje mišljenje, impresije, analizu filma (i po koji SPOILER), rekao bih da je Vampire’s Kiss odličan primjer da IMDB baš i nije najmjerodavniji što se tiče ocjena. Vampire’s Kiss ima ocjenu 6.0, a mislim da ipak vrijedi više…

Nicolas Cage igra sredovječnog muškarca koji radi u izdavačkoj firmi, te prolazi kroz, ajmo reći, iste stvari koje je prolazio Patrick Bateman u Američkom Psihu, ili Travis Bickle u Taksisti. Neoženjen, dobro situiran, čiji život i nije baš najbolji primjer omladini, bar što se tiče njegovog slobodnog vremena. Doći ćemo i do poslovnog, o kojem bi se dalo malo dublje razmisliti i analizirati.

Posle radnog vremena, Peter Loew se napija na mrtvo ime, angažira kurve itd. Nakon jednog malo romantičnijeg sastanka sa djevojkom, u njegov stan uleti šišmiš te mu kvari ‘planove’. On svojoj psihijatrici priča o tom ne baš lijepom iskustvu, govori kako se uzbudio loveći šišmiša po stanu.

To je prvi put tokom gledanja Vampire’s Kiss da sam bio zatečen i zbunjen nekom scenom i nisam mogao skužiti da li je to alegorija na nešto (kao što recimo u Taxisti imamo onu poslednju scenu koja mnoge buni) ili ta scena ne služi apsolutno ničemu.

Jos čudnija scena je ona u kojoj Peter ‘startuje’ djevojku u klubu te je vodi u svoj stan da slušaju ploče. Ona ga ugrize, on je šokiran time što se upravo desilo, ali ne dobivamo nikakvo objašnjenje. Da li se to stvarno desilo ili je on to umislio?

Na poslovnom planu stvari nisu mnogo bolje. Ni po njega, a ni po njegovu novu pomoćnicu Alvu, djevojku plašljiva pogleda, blage naravi, koja nosi pištolj u svojoj torbici.

Što se tice scena na poslu, tu se stvari uglavnom vrte oko njega i Alve. On joj zatraži jedan fascikl koji je jako bitan za saradnju sa nekim velikim klijentom, ali ona taj fascikl ne uspijeva da nađe. Bar ne odmah. Njegova reakcija na njeno ”Žao mi je, šefe, nisam mogla naći fascikl, iako mi je glava bila pognuta u registratore čitavo popodne” je možemo reći pretjerana. Čak u neku ruku nasilnička. Vidjećemo tu i par manjih uvreda na njen račun.

Pitate se šta je bilo sa onom djevojkom koja ga je ugrizla? I da li je ona vampir, djevojka koja je u zanosu ugrizla dečka za vrat, ili je to samo plod njegove mašte? Pa… moja presuda bi bila da je to ipak sve u njegovoj glavi.

Neću vam puno reći da ne bih previše spojlovao Vampire’s Kiss, ali pred sami kraj se moze naslutiti da Peter ipak nije toliko ‘kul’ i stabilan kao što misli.

Ne možemo a da se ne povežemo sa njim u nekim trenucima. Njegova mašta je tako bujna da on ustvari i ne vidi koliko je njegov život jadan i običan. Dosta ljudi je u jednom trenutku svog života zamišljalo svoj život boljim, luksuznijim. Da li je isti slučaj i sa Peterom u ovom filmu? Ja bih rekao da. Nema ni sumnje da je nekada prije bio u vezi koja je završila grozno pa i dalje nosi ožiljke iz iste. Ali zašto vampirov ugriz? Možda radi one poznate, humoristične fraze: ”Žene nam krv popiše”. Ali ne nužno samo žene u Peterovom slučaju.

Tu je i pritisak njegovog šefa, isti onaj pritisak koji je on vršio nad Alvom. Da li u vezi uvijek jedno mora da odlučuje za sve, da bude glavni? Autoritet jednog mora prevagnuti u velikoj većini veza. Skoro pa svaki put. On je osjetio opresiju ‘Vampirice’ a Alva je osjetila njegovu. Da li tako svijet veze i prijateljstva stvarno funkcionise? Da li uvijek jedno mora biti glavno, dok drugi šuti, trpi, stoji u kutu, skupljajući hrabrost da se izbori za sebe?

Što se tiče Alve, tu se može pronaći svako ko je prošao kroz fazu života zvana ‘prvi posao ikada’. Njena svakodnevna borba na poslu koja joj itekako utiče na psihu (bar na početku), je nešto što ne bih nikome poželio. U sceni gdje je majka tjera da ide na posao a ona, sva jadna, tmurna, leži u pidžami, laže da je bolesna samo da ne bi išla na posao.

Šta se na kraju dogodilu sa Peterom? Da li ga je karma stigla? Šta je on ustvari sve umislio? Šišmiša? Vampirski ugriz? Ili možda sve? Pogledajte ovaj film koji, po mom skromnom mišljenju itekako vrijedi. Ne samo zbog radnje zbog koje ćete se itekako dati na razmišljanje. Da se i naučiti par stvari (ako već niste). Nemojte ga gledati samo zbog moje analize, pa da očekujete produhovljenje ili tako nešto, pogledajte ga i zbog sjajne, opuštene i potihe muzike koja skoro savršeno ide uz karakter glavnog lika.

I za kraj, ostalo je da pohvalim glumca. Nicolas fucking Cage! Mislim da me ni u jednom filmu nije razočarao što se tiče glume. Ovdje je i shrvan, lud, u bolu, bezobrazni šef, pijanica… Taj njegov ‘raging zeal’ upali u svakoj ulozi u kojoj je igrao, Mislim da rijetko koji glumac ima dar za to. Bar ne kao Cage… Prosto je stvoren da glumi psihički nestabilne likove. Po mom skromnom mišljenju ovo je njegova ponajbolja uloga (uz Matchstick Men i Leaving Las Vegas).

Ovaj film je na IMDB-u svrstan kao horor/komedija, mada ja tu ne vidim skoro pa nikakvu komediju. Horora ima, da, ali ja ovaj film posmatram vise kao dramu. Za kraj, rekao bi da je karma proradila. Kraj će za malo koga biti nepravedan. Kako kažu, ‘What goes around, comes around’.

Moja Ocjena

Drama
Gluma
Scenario
Muzika
Horor

Ukupan zbir i ocjena

Po mom skromnom misljenju ovo je njegova ponajbolja uloga (uz Matchstick Men i Leaving Las Vegas). Ovaj film je na IMDB-u svrstan kao horor/komedija, mada ja tu ne vidim skoro pa nikakvu komediju. Horora ima, da, ali ja licno ovaj film posmatram vise kao jednu dosta poucnu dramu

4

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 3 / 5. Ukupno glasova: 1

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Allure (2017)

Sama sam. Ja sam potpuno sama. I u redu je oko toga. Biće mi sve u redu. Debitantski film braće Karlosa i Džejsona Sančeza je

Pročitaj više »
Filmovi
Mihal Greksa

Elvis (2022)

When things are too dangerous to say sing! Od pvog momenta kada sam saznao da se radi film o Elvisu, a pogotovo nakon što sam

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

The Batman (2022)

The Batman (2022) Betmen (Batman) je jedan od najvećih i najprepoznatljivijih superheroja iz DC univerzuma. Priče o njemu ispričane su u raznim stripovima, animiranim i

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account