Utøya 22. juli (2018) – Iz ugla žrtve na ostrvu Utoja

Utøya 22. juli, naslovna

Sasvim običan dan se pretvorio u dan masakra, smrti i tuge. Film ,,Utøya 22. juli” (poznat i pod nazivom ,,U – July 22”) govori o tragediji koja je potresla Norvešku 22. jula. 

,,Šta ako umremo? Šta ako danas zaista umremo?”

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Na početku ove norveške drame/trilera svedočimo snimku sa nadzorne kamere. Mir u Oslu je pomutila eksplozija negde blizu 15:30h. Auto-bomba je eksplodirala blizu vladine zgrade, a građani su se naravno uznemirili. Zavladao je strah da nema još neke bombe. Omladina, tačnije aktivisti Laburističke ili Radničke stranke, bila je na Utoji i verovala je kako je to najbezbednije mesto.

Skoro 2 sata kasnije pratimo dešavanja na spomenutom norveškom ostrvu. Ključno je ono što kaže glavna junakinja Kaja, koja najpre gleda u kameru, a zatim se osvrće oko sebe:

,,Nećeš nikada razumeti. Samo me slušaj šta imam da kažem. U redu? Da, ali… Zato je važno što smo mi ovde”. 

Kaja razgovara sa majkom, ali se čini da se obraća nama gledaocima. Možda nećemo razumeti zašto, ali je važno da čujemo šta likovi kažu, da vidimo šta i kako doživljavaju. Da opravdamo postojanje ostvarenja ,,Utøya 22. juli”, koje fikcionalizuje pokolj nad mladim nevinim ljudima. Da se zamislimo nad time kako ljudsko zlo ne poznaje granice i da je na sve spremno zarad ciljeva. 

Film ,,Utoya: July 22” iziskuje od vas da budete hrabri jer predstavlja na autentičan način ono što se dogodilo. 

Mi smo u ,,cipelama žrtve”. Kamera je uvek u blizini likova, a poseban je fokus na 18-godišnju Kaju. Autorska ekipa je koristila tehniku tzv. ,,one-shot” ili ,,one-take”, pa nam izgleda kao da su snimali bez reza. Sve se događa u jednom kontinuiranom kadru. Tako nešto još možete da vidite u filmovima ,,Rope” (1948), ,,Russian Arc” (2002), ,,Birdman” (2014), ,,Victoria” (2015), ,,1917” (2019) i sl. 

Ta jedna kamera hoda, beži sa junacima, skriva se po šipražjima i liticama, pripija se uz zemlju, vidi i čuje samo ono što junaci percipiraju i ništa više. Kao da smo i mi zajedno sa žrtvama, kao da se takođe borimo za život i tražimo sklonište na malenom ostrvu.

Mnogo se puca u ovom filmu.

Jezivi pucnjevi stalno odjekuju, a da ne znamo kako napadač i oružje izgledaju. Da nema špice koja daje informacije, ne bismo znali da je to bio desničar ekstremista i fašista Anders Bering Brejvik (Anders Behring Breivik). On je glavni krivac za teroristički napad u Oslu i na Utoji. Pošto je bio zanesen političkim idejama i ispunjen mržnjom prema neprijateljima, hladnokrvno je ubijao mlade ljude. Na sudu je izjavio da se ne kaje i da bi ponovo sve uradio.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

U izveštajima stoji da je ovaj psihopata u letnjem omladinskom kampu usmrtio 69 ljudi, teško ranio čak 99, dok je više od 300 ljudi istraumirano. Bio je odeven kao policajac i pucao je iz nekoliko vrsta oružja. U bombaškom napadu u Oslu nastradalo je njih osmoro. 

Dok nisu saznali ko je krivac, Norvežani su mislili da su u pitanju džihadisti i Al Kaida. Koliko ovakvi teroristi mogu da budu opasni, možete da saznate u tehno-trileru ,,Profile” (2018). 

Ono što je interesantno, u filmu ,,U-July 22” samo naziremo siluetu Brejvika. On je mračna jeziva senka bez jasnog lika. Samo izdaleka možete da vidite kako on prolazi mirno i obazrivo između drveća. A drugi put kako puca sa visine na tinejdžere koji se kriju na strmoj stenovitoj obali. 

,,Zašto mi ovde sedimo i čekamo pomoć, a nijedan čamac ne dolazi po nas?”

,,Zašto niko ne dolazi da nas spase!?”

Reditelj Erik Pope (Erik Poppe) je nailazio na nerazumevanje i osude kada je objavio dramu/triler ,,Utøya 22. juli”. Nije mu bilo lako da se bori sa predrasudama, recimo, kako je eksploatisao tragediju, da nije trebalo da tako nešto snima i dodatno uznemirava Norvežane. Koristio je izveštaje, svedočanstva i intervjue preživelih kao osnovu za stvaranje dela. Njegovi junaci liče na mlade ljude koji su tako nešto preživeli u stvarnosti.

Posebno da istaknem fenomenalnu Andreu Berncen (Andrea Berntzen) u ulozi Kaje.

Njena junakinja je mlada, ambiciozna, puna snova i planova. Dok je trajao napad, bila je uplašena, ali i hrabra. Dovoljno hrabra da traži svoju sestru Emiliju sa kojom se nije slagala. U trenucima borbe za život njihovi sukobi i svađe nisu bili važni. Po šumi, liticama i kampu Kaja je sretala uplašene i zbunjene mlade ljude. Jedan od njih je bio dečak u žutoj jakni, koji je čekao brata da se vrati. Zatim ranjena devojka koja se bojala samoće i smrti, želeći jedino da bude sa svojom majkom. 

,,Ako umrem, možeš li kazati mojoj majci da sam mislila na nju, da sam je volela?

Ti nećeš umreti. Vratićeš se kući.

Želim kući kod mame.”

Da vas upozorim da postoji sličan film ,,22 July” koji je izašao takođe 2018. godine.

To nije ostvarenje ,,Utøya 22. juli” o kome sada pišem, ali preporučujem da pogledate. Krimi drama ,,22 July” govori o istom događaju na Utoji, ali iz druge perspektive. Tačnije, tu se pojavljuje lik Brejvika kojeg igra Anders Danielsen Li (Anders Danielsen Lie). Napad na ostrvu je ukratko predstavljen, ali zato više pratite reakcije javnosti, oporavak jedne od žrtava i suđenje Brejviku. Film je režirao Pol Gringras (Paul Greengrass) na engleskom jeziku, a zasniva se na knjizi Osne Sejerštad (Åsne Seierstad) ,,One of Us: The Story of Anders Breivik and the Massacre in Norway”. 

Film Erika Popea vas upozorava na opasnost politike i terorizma, na ljude koji su spremni da ubiju iz osvete, zanesenosti i predrasuda. Tako su mnogi nevini pojedinci izgubili živote, ali je strašno što je i danas moguće da se ponovi. Možemo samo da nagađamo gde i kada.

Osim toga, ,,Utøya 22. juli” iliti ,,U-July 22” nosi snažne poruke kako život ume da bude surov i nepredvidljiv. Ljudsko zlo i gluposti nemaju granica i ugrožavaju druge. Zato se može desiti da nećemo imati dovoljno vremena da kažemo šta osećamo i želimo, da ostvarimo naše snove. Kad smo u smrtnoj opasnosti, tada shvatimo šta je zaista bitno i da je za neke stvari prekasno. 

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.5 / 5. Ukupno glasova: 127

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Allure (2017)

Sama sam. Ja sam potpuno sama. I u redu je oko toga. Biće mi sve u redu. Debitantski film braće Karlosa i Džejsona Sančeza je

Pročitaj više »
Filmovi
Mihal Greksa

Elvis (2022)

When things are too dangerous to say sing! Od pvog momenta kada sam saznao da se radi film o Elvisu, a pogotovo nakon što sam

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

The Batman (2022)

The Batman (2022) Betmen (Batman) je jedan od najvećih i najprepoznatljivijih superheroja iz DC univerzuma. Priče o njemu ispričane su u raznim stripovima, animiranim i

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account