Trainspotting (1996, 2017)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit

Trainspotting (1996)

Želim da ih pogledam što više i zato retko ponavljam filmove, ali nekim filmovima čovek prosto mora da se vraća.

Juče je moja draga slučajno primetila da se u Kinoteci daje “Trainspotting“. Iako ga znam napamet, priliku da ga pogledam u bioskopu nisam mogao da propustim. Uz “Fear and Loathing in Las Vegas” iz 1998. i “Requiem for a Dream” iz 2000. čini “sveto trojstvo” filmova o narkomaniji.

Dok prva dva ne mogu da svarim, “Trainspotting” je u svakom pogledu remek-delo. Priča je adaptacija kultnog romana Irvina Velša o Marku Rentonu, edinburškom heroinskom zavisniku, i njegovim podjednako problematičnim drugovima. Iako ni u jednom trenutku ne osuđuje narkomaniju direktno, film prikazuje život zavisnika na način koji je mnogo efektniji od bilo kakvog moralisanja.

Priča se razvija brzo, bez praznog hoda, puna je ludih i nadrealnih situacija, nezaboravnih prizora, crnog humora, i fenomenalnih dijaloga i monologa. Odlična gluma, originalna režija, a soundtrack je jedan od najboljih svih vremena. Film koji je odmah postao kultni klasik i ni posle četvrt veka ni malo ne gubi na snazi.

10/10

T2 Trainspotting (2017)

Trainspotting

Imam utisak da je ekipa originalnog “Trainspotting” filma spucala sve pare na heroin, pa su ishajpovali comeback da uzmu još koji dinar na staru slavu i nostalgiju fanova. Ne mogu da kažem da je “T2” sam po sebi loš, jer nije, ali u poređenju sa prvim… u stvari uopšte ne može da se poredi sa prvim.

Isti glumci pod dirigentskom palicom istog režisera donose nam iste likove dvadeset godina kasnije. Dobri su to likovi i gluma je odlična, ali ni priča ni režija nisu ni do kolena originalu. Vredi pogledati, ali ga svakako nikada neću ponoviti, za razliku od prvog u kome može da se uživa nebrojeno puta.

6,5/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 5 / 5. Ukupno glasova: 2

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Glory (1989)

Glory (1989) We fight for men and women whose poetry is not yet written but which will presently be as enviable and as renowned as

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

Carrie (2002)

Carrie (2002) “Carrie” je prvo Kingovo delo koje sam čitao, te sam emotivno jako vezan za njega. Knjiga ima tri adaptacije. Prva, najpoznatija adaptacija, i

Pročitaj više »
Filmovi Movie Hipster
Movie hipster

The Shining (1997)

The Shining (1997) Stephen King smatra se sa pravom kraljem horora u modernoj svetskoj književnosti. Jedno od njegovih najpoznatijih dela svakako je “The Shining”. Delo

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Dune
SPIDER-MAN: NO WAY HOME
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account