Trainspotting (1996, 2017)

Trainspotting (1996)

Želim da ih pogledam što više i zato retko ponavljam filmove, ali nekim filmovima čovek prosto mora da se vraća.

Juče je moja draga slučajno primetila da se u Kinoteci daje “Trainspotting“. Iako ga znam napamet, priliku da ga pogledam u bioskopu nisam mogao da propustim. Uz “Fear and Loathing in Las Vegas” iz 1998. i “Requiem for a Dream” iz 2000. čini “sveto trojstvo” filmova o narkomaniji.

Dok prva dva ne mogu da svarim, “Trainspotting” je u svakom pogledu remek-delo. Priča je adaptacija kultnog romana Irvina Velša o Marku Rentonu, edinburškom heroinskom zavisniku, i njegovim podjednako problematičnim drugovima. Iako ni u jednom trenutku ne osuđuje narkomaniju direktno, film prikazuje život zavisnika na način koji je mnogo efektniji od bilo kakvog moralisanja.

Priča se razvija brzo, bez praznog hoda, puna je ludih i nadrealnih situacija, nezaboravnih prizora, crnog humora, i fenomenalnih dijaloga i monologa. Odlična gluma, originalna režija, a soundtrack je jedan od najboljih svih vremena. Film koji je odmah postao kultni klasik i ni posle četvrt veka ni malo ne gubi na snazi.

10/10

T2 Trainspotting (2017)

Trainspotting

Imam utisak da je ekipa originalnog “Trainspotting” filma spucala sve pare na heroin, pa su ishajpovali comeback da uzmu još koji dinar na staru slavu i nostalgiju fanova. Ne mogu da kažem da je “T2” sam po sebi loš, jer nije, ali u poređenju sa prvim… u stvari uopšte ne može da se poredi sa prvim.

Isti glumci pod dirigentskom palicom istog režisera donose nam iste likove dvadeset godina kasnije. Dobri su to likovi i gluma je odlična, ali ni priča ni režija nisu ni do kolena originalu. Vredi pogledati, ali ga svakako nikada neću ponoviti, za razliku od prvog u kome može da se uživa nebrojeno puta.

6,5/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 5 / 5. Ukupno glasova: 2

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account