Top 10 najboljih ostvarenja Dejvida Linča

Lynch

Ukratko o ostvarenjima Dejvida Linča

Iako nema mnogo ostvarenja iza sebe, Dejvid Linč se smatra za jednog od najbitnijih i najuticajnijih režisera avangardne kinematografije. Mnogi ga smatraju za duhovnog naslednika oca filmskog nadrealizma Luisa Bunjela. Njegove filmove krasi nadrealna atmosfera, koja je često na granici između sna i jave, te je teško razlučiti šta je u filmu stvarnost a šta ne. Linč, isto kao i Bunjel, odbija da pruži interpretaciju svojih ostvarenja. On pruža delove slagalice, a na gledaocima je da ih poslože na mesto. U ovom tekstu priložiću moju ličnu top 10 listu najboljih Linčovih ostvarenja, od najmanje dobrog (jer loših filmova nema) do najboljeg.

Wild at Heart

10. Wild at Heart

Ovaj film je prvobitno Linč trebalo samo da producira, međutim, kako mu se roman jako dopao, odlučio je da preuzme režiju i scenario u svoje ruke. Ovo je neobična ljubavna priča o kriminalcu koji, nakon izlaska sa robije, beži po zemlji zajedno sa svojom velikom ljubavlju, mladom bogatašicom, dok ih proganja njena majka koja se protivi njihovoj vezi.

Film je jako lepo snimljen. Radnja drži pažnju sve vreme. Nikolas Kejdž i Laura Dern imaju prelepu hemiju (mada, kad je reč o glumačkoj ekipi, Vilijem Defo u maloj mafijaškoj ulozi uspeva da baci sve ostale u senku) i ima tu dosta referenci na jedan od Linčovih omiljenih filmova, Čarobnjak iz Oza. Iako nemam ništa konkretno negativno da kažem o ovom filmu, kad se uporedi sa ostalim filmovima na listi, ovo je najslabije.

The Elephant Man

9. The Elephant Man

Pošto nije mogao da nađe finansijere za avangardni film koji je planirao, Linč je tražio da mu se nađe scenario za film koji će moći da režira. Među 3-4 ponuđena scenarija, kada je video naziv “Čovek-slon” znao je da je to prava stvar za njega.

U pitanju je istinita priča o Džozefu Meriku, osobi rođenoj sa deformisanim izgledom, i njegovom prisnom odnosu sa doktorom Frederikom Trevisom (u izvođenju maestralnog Entonija Hopkinsa) koji ga polako uvodi u svet civilizacije.

Izuzetno pitak i emotivan, snimljen prelepom crno-belom fotografijom, film izaziva snažne emocije. Ipak, kako ja preferiram njegove nadrealne filmove, ovo mi je na dnu liste.

Eraserhead

8. Eraserhead

Linčov prvi dugometražni film, koji će mu doneti veliku slavu.

Snimljen crno-belom tehnikom, film je smešten u industrijski gradić i prati čoveka koji je prinuđen da se sam stara o bebi deformisanog izgleda, nakon što ga žena ostavi.

Ovo je definitivno među najčudnijim Linčovim ostvarenjima. Praćen iritantnim zvukovima i nadrealnim slikama koji se nižu jedna za drugom, film ima dosta prostora za tumačenja i analizu. Ipak, sam scenario je dosta slab i ne daje mogućnost da se emotivno povežemo sa glavnim likom. Film je poput galerije prelepih apstraktnih slika, ali bez dubine i duše.

The Straight Story

7. The Straight Story

Da na početku filma ne piše ime režisera, nikad ne bih pogodio da je ovo Linčov film. Potpuno drugačije od svega što je dosad snimio.

U pitanju je istinita priča o Alvinu Strejtu, starom farmeru koji živi sam sa svojom mentalno ograničenom ćerkom. Kada dobije vest da mu je brat, sa kojim godinama nije bio u kontaktu, doživeo moždani udar, donosi odluku da ga poseti. Kako mu, zbog slabih nogu i lošeg vida, ne daju vozačku dozvolu, on uzima svoju kosilicu i njome polazi na put, srećući usput mnoge ljude.

Sasvim jednostavan, ali prelep i topao, sa snažnim dijalozima i fenomenalnom glumom, ovaj film uspeva da probudi u ljudima snažne emocije i da nas natera da se emotivno poistovetimo sa glavnim junakom i njegovom Američkom Odisejom.

Blue Velvet

6. Blue Velvet

Inspirisan noir trilerima iz 50-ih i 60-ih, Linč nam donosi intrigantnu priču o mladiću koji se vraća u rodni gradić da obiđe bolesnog oca i koji slučajno pronalazi odsečeno uvo. Zaintrigriran pronalaskom, odlučuje da reši misteriju koja stoji iza toga. Njegova potraga će ga odvesti u neobičan svet podzemnog kriminala i seksualnog sado-mazohizma.

Film je dosta kritikovan zbog seksualnog i nasilnog sadržaja kao i zbog navodne mizoginije. Ipak, to nije sprečilo da film stekne kultni status i bazu fanova širom sveta. Glumačka ekipa je fantastična. Glavna uloga poverena je odličnom Kajlu Maklahlanu, kome je ovo druga saradnja sa Linčom. Izabeli Roselini je ovo bila prva ozbiljna filmska uloga i ona joj je donela slavu.

Denis Hoper, u psihopatskoj ulozi, je prosto maestralan! On svojim fantastičnim performansom krade ceo film. I tu je Linčova (i moja) omiljena glumica, predivna, prelepa Laura Dern, čiji lik u ovom filmu predstavlja otelotvorenje ljudske dobrote u mračnom i hladnom svetu. Pored sjajne radnje i glumačke postave, pohvalio bih i odličnu muziku koju je komponovao Anđelo Badalementi, kome je ovo bila prva saradnja sa Linčom i koji će tu saradnju nastaviti u svim njegovim narednim projektima.

Dune

5. Dune

Definitivno najpotcenjeniji Linčov film. Film koji mrze svi, uključujući i samog Linča koji se filma odrekao. Po meni, ovo je jedan od najboljih sci-fi filmova ikada snimljenih.

Baziran na najboljem sci-fi romanu svih vremena, ovo je jedna epska priča smeštena u daleku budućnost na izmišljenoj planeti Arakis, poznatoj i pod nazivom Dina jer je prekrivena pustinjskim dinama. U fokusu je sukob između dve aristokratske porodice i njihova borba za prevlast nad planetom.

Film je dosta iskritikovan jer je izostavio pola knjige i zbog jeftinih efekata. Po meni efekti su sasvim pristojni za vreme u kome je film snimljen, a film je, sa obzirom da traje samo dva sata, odlično preneo radnju knjige koju je vrlo teško ekranizovati jer je jako maštovita i ispred svog vremena. Film krasi fantastična atmosfera koja uvlači magično u svoj svet. Glumačka ekipa je spektakularna. Ne zna se ko je bolje izneo svoju ulogu. Svi su tačno onakvi kakve sam ih zamišljao tokom čitanja knjige. Poslednja scena filma je savršenstvo! Jedna od najboljih filmskih završnica u istoriji.

Lost Highway

4. Lost Highway

Nakon što je uspešno adaptirao njegov roman Wild at Heart, Linč i Bari Giford su se ponovo udružili i zajedno napisali scenario za ovaj neobičan neo-noir psihološki mindfuck triler.

Film prati džez saksofonistu (igra ga odlični i potcenjeni Bil Pulman) koji je frustriran zbog svoje seksualne nemoći. Na kućnu adresu počinju da mu stižu video kasete u kojima se vidi spavaća soba njega i njegove supruge, što budi sumnju da ga neko posmatra. Dalje o radnji filma neću pisati jer bi bio veliki spojler, a u ovaj film je najbolje ući bez mnogo predznanja. Ali verujte mi na reč, ovo je apsolutna ludnica od filma koju dugo nećete moći zaboraviti.

Film se bavi temama kao što su kriza identiteta, preljuba, destruktivna strast. Kad dođe do kraja deluje potpuno haotično i nepovezano, ali nakon što se hladne glave razmisli o njemu, sve dobija svoj smisao i poentu. Jedan od onih filmova u kojima je svaki segment jednako fantastičan – scenario, režija, gluma i naročito muzika. Usudio bih se reći da, od svih Linčovih filmova, ovaj ima najbolju muziku. Kroz film čujemo numere takvih muzičkih legendi kao što su Dejvid Bouvi, Merlin Menson (koji se i pojavljuje kameo u jednoj sceni), Rammstein, Nine Inch Nails itd.

Inland Empire

3. Inland Empire

Znate kako kažu za Linčove filmove da su poput sna. E pa ovo je više poput košmara iz kog nema izlaza.

Ono što ovaj film razlikuje od ostalih Linčovih ostvarenja je to što nije napisan gotov scenario, već je Linč svaki dan pisao dijalog predviđen za taj dan. Kao rezultat dobili smo možda i najbolji nadrealni film još od Bunjelovog i Dalijevog Andaluzijskog psa, film koji je jako teško uhvatiti za glavu i rep, ali upravo je u tome njegova lepota. To što te tera da mu se konstantno vraćaš i analiziraš ga kadar po kadar. Ako mene pitate, film govori o glumačkoj opsesiji da uđu detaljno u svoju ulogu (setite se samo kako je Kristijan Bejl rizikovao svoje zdravlje kada je drastično smršao radi uloge u Mašinisti ili ekstremnim metodama Danijel-Dej Luisa) i truljenju unutar Holivuda.

Naravno, ima tu još dosta detalja koje treba analizirati. Jednom možda napišem opširnu recenziju ovog filma na blogu. Da nahvalim i Linčovu režiju koja je ovde besprekorna i koji je film snimio ručnom digitalnom kamerom (prvi i jedini put u svojoj karijeri), što ostavlja neki poseban maglovit utisak, kao da gledaš nečiji san. Takođe, sve pohvale za Lauru Dern koja je ovde iznela svoj verovatno najbolji glumački performans u životu! U poslednjoj sceni u filmu me uvek ubije u emocije.

Mulholland Drive

2. Mulholland Drive

Svako od nas, verujem, ima film koji ga je obeležio, koji je od njega napravio filmofila. Kod mene je to bez ikakve sumnje Mulholland Drive. Film sa kojim je počela moja ljubav prema sedmoj umetnosti.

Prvobitno je zamišljen kao pilot epizoda serije, ali kako su ga producenti odbili, Linč je napisao drugi deo scenarija i od toga napravio film, koji većina (uključujući i mene) smatra njegovim najboljim filmom.

Priča nas vodi u Holivud i akcenat je stavljen na tri lika, misterioznu ženu koja doživljava nesreću, nakon čega dobija amneziju ne sećajući se uopšte ko je, Beti, mladu devojku koja dolazi u Holivud sa željom da postane slavna glumica i koja će naići na ženu sa amnezijom i pokušati da joj pomogne da otkrije njen identitet, i Adamu, režiseru koji nakon što odbije da da ulogu devojci koju forsira studio, upada u niz nevolja. Prvi deo filma deluje kao tipična neo-noir misterija sa elementima crnog humora i romanse. Međutim, od drugog dela film doživljava potpuni preokret nakon čega radnja postaje jako konfuzna za praćenje.

Postoje mnoge različite interpretacije filma i za svaku se može reći da je tačna. Po meni, ovo je jedna maestralna alegorična kritika Holivuda koji koristi mlade talente pa ih potom odbacuje kao bezvredne krpe (slična tema kao i u Vajlderovom Sunset BVD koji je jedan od omiljenih Linčovih filmova). Film krasi fantastična atmosfera koja varira od veselog do mračnog tona, sjajni glumački performansi (naročito Naomi Vots), prelepa muzika i jako dirljive emocije. Sve to čini ovaj film jednim od mojih omiljenih.

Twin Peaks

1. Twin Peaks

Kada su se 1989. Dejvid Linč i Mark Frost udružili u kreiranju televizijske serije, niko nije mogao da nasluti da će napraviti revoluciju u svetu televizije, u kojem su to vreme dominirale porodične sapunice poput Dalasa i Dinastije.

Serija je smeštena u izmišljeni gradić Tvin Piks, čija mirna svakodnevnica biva poremećena pronalaskom leša ubijene tinejdžerke Lore Palmer. U mesto dolazi FBI agent Dejl Kuper sa ciljem da reši misteriju.

Iako u prvom planu ima istragu ubistva, ono što ovu seriju čini toliko posebnom jesu stanovnici Tvin Piksa. Gomila likova, običnih i neobičnih, intrigantnih i harizmatičnih, uspevaju sa svojim problemima i nevoljama da se uvuku pod kožu gledaocima i nateraju ih da se emotivno povežu sa njima. U svakoj epizodi se mogu naći satirične kritike američkog društva, sakrivene kroz metafore.

Seriju krasi dosta crnohumornih situacija i dijaloga, kao i nadrealnih horor momenata tipičnih za Linča. Nažalost, nakon što je na sredini druge sezone studio primorao Linča i Frosta da otkriju identitet ubice, kvalitet, a samim tim i rejting, serije je počeo da pada, što je rezultiralo njenim otkazivanjem nakon druge sezone. Ipak, tu nije bio kraj. Godinu dana posle završetka serije snimljen je prikvel film pod nazivom Twin Peaks: Fire, Walk With Me, koji se bavi životom Lore Palmer pre njenog tragičnog ubistva. Film je uglavnom dobio loše kritike, ali meni je fantastičan! Daleko mračniji i brutalniji od serije, sa izuzetno snažnim emocijama, a gluma Šeril Li je zlata vredna.

A onda, 2017, tačno 26 godina nakon završetka druge sezone, snimljena je treća sezona sa većinom glumaca iz originalne postave. Ovaj novi serijal je apsolutno nešto najbolje što je Linč snimio u celoj svojoj karijeri! Nadrealan, bizaran, avangardan, konfuzan za tumačenje. Novi Twin Peaks predstavlja sam vrhunac celokupnog Linčovog stvaralaštva. I ako posle ovog više ništa ne bude snimio, neće mi biti mnogo žao.

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.5 / 5. Ukupno glasova: 1346

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Hannah and Her Sisters (1986)

Hannah and Her Sisters “Hannah and Her Sisters” donosi nam priču o tri sestre, bliske, ali veoma različitih karaktera. Hana je talentovana glumica, koja napušta

Pročitaj više »
Režiseri
Igor Gligorijević

James Mangold (1963-)

Džejms Mangold Džejms Mangold, američki režiser, scenarista i producent, nema za sobom naročito bogatu filmografiju, ali su neki naslovi na kojima je radio stekli popriličnu

Pročitaj više »
Režiseri
Movie hipster

Celine Sciamma (1978-)

Celine Sciamma Selin Sijama (Celine Sciamma) je francuska rediteljka i scenaristkinja, čiji filmovi se bave temama rodnog identiteta, jednakosti, potrazi za sobom, seksualnosti i ženskim

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

Allure (2017)

Allure (2017) Sama sam. Ja sam potpuno sama. I u redu je oko toga. Biće mi sve u redu. Debitantski film braće Karlosa i Džejsona

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account