TOMA

Toma

Film Toma spada u žanr – biografska drama. Svi koji vole da pogledaju ovakve filmove, koji su generalno veoma poučni jer uvek u sebi sadrže neku poruku, biće i više nego iznenađeni sa svim stvarima koje nam ovo ostvarenje Dragana Bjelogrlića donosi.

Pogledao sam ovaj film bez ikakvog predznanja. Verovali ili ne, jedva da sam znao o kome se ovde zapravo radi. Znao sam, naravno, da je Toma Zdravković bio pevač narodne muzike, ali ništa više od toga. Kao prvo, ne slušam tu vrstu muzike i veoma sam slabo upućen u sve vezano za tu tematiku. Drugo, nisam pogledao nikakav trejler, nisam istraživao na internetu ništa vezano za lik i delo ovog pevača i bilo mi je poznato upravo samo to, da je bio jako poznat i dobar pevač narodne muzike. Kroz gledanje filma sam se prisetio nekih njegovih pesama koje sam nekada davno negde čuo.

emojte da me razapnete zbog činjenice da smatram da će neko poput mene, ako pogleda ovaj film, biti i više nego iznenađen onim što on donosi. Zapravo, to je veoma dobra stvar, jer u filmu Toma neće uživati samo poštovaoci njegovog lika i dela ili ljubitelji narodne muzike, već svi ljudi koji iole imaju objektivan stav i pogled prema onome što jedan dobar film treba da sadrži.

Radnja filma ukratko

Glavni lik je naravno Toma Zdravković kojeg pratimo od njegovih skromnih početaka pa do vrhunca njegove slave i života. Postoji još nekoliko sporednih likova koji se, kako film odmiče, predstavljaju publici. Pomenuo bih Silvanu, mladu pevačicu koju Toma upoznaje već na početku filma u svom rodnom mestu Pečenjevcu, u kafani gde radi. Ona dolazi tu da gostuje sa svojim bendom i ubrzo otkriva da je Toma vrhunski talenat, da poseduje glas vrhunskog pevača. Ali ne samo to, već i da sam piše svoje pesme i da je jedan baš kompletan umetnik.

Toma

Ne meri se život na broj godina na koji ga razvučeš, već koliko života staviš u svaki dan.

Poziva ga da krene da radi sa njom, on pristaje i tu kreće jedna mala turneja po Srbiji. Počinju da se vrte polako velike pare i zbog te činjenice ubrzo saznajemo da pevač ima i neke svoje poroke, kao što su alkohol i kockanje, gde je uglavnom gubio sve što je zaradio.

Toma je zapravo bio zaljubljen u Silvanu, ali ta ljubav nikada nije bila uzvraćena, što ga je dodatno emotivno uništavalo, pogotovo kada je Silvana otišla van zemlje bez pozdrava.

Malo sam spojlovao radnju, ali to nije ništa strašno, film traje dugo i baš lepo predstavlja svaku fazu Tominog života, od detinjstva pa sve do smrti.

Toma i Silvana

Radnja u filmu se takođe odvija paralelno (u dve linije), prva linija se odvija u 1991. godini gde pratimo na neki način završetak Tomine karijere i prijateljstvo koje se rađa između njega i jednog doktora koji pokušava da ga izleči od tumora. Druga linija kreće od njegovog detinjstva i kako je odrastao (u kakvim uslovima), njegovog odnosa sa ocem i kasnije početka njegove karijere, turneja po kojima je nastupao sve do nekog vrhunca njegove slave.

Šta je dobro u ovom filmu

Ono što se meni najviše svidelo jesu međuljudski odnosi. Smatram da je to dočarano do nekog najvišeg nivoa. Uzeo bih primer doktora i Tome, gde od samog početka doktor njega pokušava fizički da osposobi i izleči od tumora, dok Toma pokušava doktora da izleči duševno. Tu vidimo kako se sudaraju dva potpuno različita sveta, gde bi pomislili da nikada ne bi bilo moguće da se izrodi bilo kakav odnos, a pogotovo ne jedno takvo prijateljstvo.

Drugo, odnos između Silvane i Tome koji nikada nije prerastao u nekakvu ljubavnu vezu, već je ostao na nekom bratsko-sestrinskom nivou. Njihova priča je kompleksna jer u filmu postoji dosta prekretnica gde bi moglo svašta da se dogodi, ali moram ovde da stanem jer bih žestoko zašao u spojlere.

Odnos između pravih prijatelja, kolega i onih koji gledaju samo da nekoga iskoriste. Ceo film je veoma emotivan i tužan. Na momente se ta tuga razbija kroz nekakakve smešne situacije ili dijaloge, ali sve to služi samo kako bi nam dalo malo pauze, da odahnemo i da ne preplačemo čitav film. Kada smo kod plakanja, bio sam u možda tri situacije na ivici da pustim suzu, neko se možda i rasplakao u bioskopu, ne znam, ali sve vam to govori da su i više nego uspeli da prenesu emocije na publiku.

Film jednostavno poseduje sve što je neophodno za jedan odličan film. Gluma je savršena, nemam ni jednu moguću zamerku na bilo čiji performans po tom pitanju. Rad kamere, scene, kostimi, sminka, frizure, sve neophodne tehnikalije su na nivou. Film zaista deluje, mogu slobodno reći, bogato. Ne znam, nisam istraživao koliki su budžet imali (ostavljam to vama), no nisu štedeli uopšte. Slobodno mogu da kažem da je na nivou ozbiljnijih holivudskih ostvarenja u smislu svih tih tehnikalija.

Ocene

Drama
Gluma
Scenario
Muzika
Ambijent

Zbir i utisak

Savršen film koji preporučujem svima, veoma mi je drago da smo i na našim prostorima konačno posle dugo vremena dobili jedan film sa kojim slobodno možemo da se ponosimo i za koji verujem da će da bude uspešan i u nekim drugim državama i narodima.

5

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.9 / 5. Ukupno glasova: 1973

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account