This is 40 (2012)

This is 40

Sjećate li se filma Knocked Up sa Katherine Heigl i Seth Rogenom u glavnim ulogama? – Ukratko, film gdje se dva glavna lika igrom slučaja spoje, zatrudne, bez da su proveli više od jednog dana skupa, te nakon toga odluče da odgajaju to dijete zajedno.
E, pa, imamo i spin off na taj film, This is 40, samo što više nemamo Katherine i Seth u ovom filmu, nego Paul Rudda i Leslie Mann
(koji su se nakratko pojavili u prošlom dijelu).

U prvom dijelu su bili već vjenčani, sa dvoje male djece. Ako se dobro sjećate prošlog dijela, oni su onaj par koji se konstantno raspravljao, svađao oko sitnica. Svi znamo jedan takav par, zar ne?
U This is 40 vidimo te njihove prepirke, donošenje novih pravila u vezi i još mnogo toga.
Sad su već prešli 40-tu i ništa više nije kao prije. Seksualni život, komunikacija, djeca koja ulaze u pubertet i konstantno se prepiru, i uz sve to dolaze i financijski problemi.

This is 40 se ne vrti samo oko glavnih likova i njihovih problema, nego imamo i par sporednih uloga čija su pojavljivanja donekle zanimljiva, ili u najmanju ruku gledljiva (možda su tu samo da popune film od 2h i 15 min koji je vjerovatno i mogao biti malo kraći).


U filmu se pojavljuje John Lithgow (Dexter, Sezona 4) kao Debbin (Leslie Mann) otac kojeg nije vidjela oko 7 godina i s kojim žarko želi obnoviti porodične odnose. Megan Fox (Transformers) glumi radnicu u Debbinom dućanu i bukvalno sa svima flertuje i u skoro svakoj sceni pokazuje svoje zgodno tijelo.
Jason Segel (How I Met Your Mother) glumi personalnog, fitness i duhovnog trenera (mada najviše koristi svoje zvanje da bi imao više šansi kod djevojaka) koji je ovdje za divno čudo imao ulogu poprilično drugačiju od onoga što smo od njega navikli – navalentan i pun sebe koji se pojavljuje u svega dvije malo duže scene.

Svi ovi sporedni likovi su manje-više zanimljivi i doprinijeli su dinamičnosti filma, ali ono najbitnije i najznačnije je ono kroz šta prolaze i na koji način, naši Deb i Pete – kriza srednjih godina.
Pronalaze sve više razloga za svađu – Petova gojaznost, Debbino pušenje, financije, trudnoća…
Za sve i jedan od njihovih problema krive svoje očeve, jer, nisu baš imali najbolja djetinjstva, pa misle da su zbog toga u poodmaklim godinama sjebani. Mali SPOILER ALERT – Sve to im nabijaju na nos u zadnjim scenama filma, odnosno, sceni rođendana koja je ničim izazvano izmakla kontroli.

Film i nema neku dublju poruku, niti je pretjerano dobar i poseban – mada mogao je biti malo ozbiljniji na momente.
Moj najveći problem sa ovim filmom je što u nekim ozbiljnijim, dramskim momentima, odjednom dobijemo neku bespotrebnu pošalicu ili glupost kojoj nije mjesto u filmu (lični utisak). Njihovo starenje je ono što im najvise smeta i što ih mori kao i nesigurnosti i mane koje dolaze uz to. Pokušavaju krpati gdje se krpati da, ali im često ne uspijeva, te pokušavaju da problemima pristupe malo bolje i ozbiljnije (ali im baš i ne polazi za rukom).

Što se tiče glume, glavni likovi su odradili sasvim korektan posao, ali nisu se nimalo ”maknuli” od onoga što sam od njih vidio u prošlim filmovima.
Muzika je stvarno lijepa na momente i stvarno je milo slušati tokom gledanja. Sam film i nije konstantno ozbiljan; ima i komičnih dijelova, dosta je opustajući i ne fokusira se konstantno na glavne likove.

Imamo izobilje referenci sa serijom Lost koju u više navrata gleda Saddie, kćerka glavnih likova.
Mislim da je i sama poenta filma kao i u seriji Lost. Život je jako težak i konfuzan na momente, ali ako malo bolje razmislimo i pogledamo oko sebe, naši životi i nisu tako loši i zamršeni.

Moja Ocjena

Komedija
Drama
Gluma
Ugodjaj
Muzika

Summary

3.6

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 3.6 / 5. Ukupno glasova: 149

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. John Lithgow (Dexter, Sezona 4) ?!!! Da li si realan?!!! Pa valjda napišeš John Lithgow (Third Stone from the Sun) jbt… !!! Za čoveka koji ima preko sto uloga stavljaš kao referencu epizodnu ulogu u Dexteru umesto neke od glavnih uloga koje su ga proslavile, od kojih je Treći kamen od Sunca najverovatnije neprikosnoveni broj jedan. WTF ?!

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account