The Two Popes (2019)

the-two-popes

The Two Popes

2019, 125 min, Netflix

Za sve koje odbija sama pomisao na gledanje filma o dva pape, na čije dijaloge i sjećanja se svodi cijela radnja, odmah naglašavam – zaboravite sve predrasude koje imate, bilo ideološke, ljudske ili filmofilske; ovo je film koji se ne propušta!

Brazilski redatelj Fernando Meirelles (City of God) je uz pomoć vrlo interesantnog scenarija Anthony McCartena (The Theory of Everything, Darkest Hour) donio na svijet malo remek-djelo. The Two Popes (2019) sadrži mozaik povijesnih činjenica razvoja, dogmi i dilema kršćanstva, duboke i nerijetko vrlo duhovite razgovore trenutnog i budućeg poglavara katoličke crkve, koje su maestralno odigrali Anthony Hopkins kao Joseph Ratzinger, papa Benedict XVI, koji je tu dužnost obnašao od 2005. do 2013. i Jonathan Pryce kao kardinal Jorge Bergoglio, koji na kraju filma preuzima pontifikat i postaje (i danas aktualni) papa Franjo.

The Two Popes

Ovaj film pokazuje papu kao jednog od nas, običnog čovjeka sa svojim dilemama i strahovima, nadanjima i žrtvama, čovjeka od krvi i mesa koji na svojim leđima nosi teret jedne civilizacije. Film u kojem ćete se smijati i istovremeno na trenutke stisnuti šake od nemoći.

Sve povijesne činjenice iznesene u filmu bazirane su na istinitim podacima, jedino što je stvar mašte autora je sam sadržaj njihovih razgovora, a to i jeste ono što čini ovaj film (uz glumu glavnih protagonista) vrijednim gledanja i pamćenja. Kroz njihove replike, dva crkvenjaka vrlo različitog karaktera, jednog konzervativnog i drugog liberarnog i željnog promjena, gledatelj može na trenutke doživjeti katarzu, postaviti sebi mnoga pitanja, od kojih će na neke dobiti odgovore, a neka su dovoljna i samo da budu postavljena.

The Two Popes je podjednako važan za vjernike i ateiste, za one koji traže i one koji pitaju. Ovo je film koji vraća vjeru u milost i milosrđe, pokajanje i oprost, u promjene i bolju budućnost.

QUOTES:

Cardinal Jorge Bergoglio: We have spent these last years disciplining anyone who disagrees with our line on divorce, on birth control, on being gay. While our planet was being destroyed, while inequality grew like a cancer. We worried whether it was alright to speak the Mass in Latin, whether girls should be allowed to be altar servers. We built walls around us, and all the time, all the time, the real danger was inside. Inside with us.

Pope Benedict: You talk about walls as if they are bad things. A house is built of walls. Strong walls.

Cardinal Jorge Bergoglio: Ah… Did Jesus build walls? His face is a face of mercy. The bigger the sinner, the warmer the welcome. Mercy is the dynamite that blows down walls.

Moje ocjene…

Gluma
Scenarij
Montaža

Ukupan dojam i ocjena…

Film kojeg nose vrhunska glumačka ostvarenja i odlični dijalozi. Podjednako važan za vjernike i ateiste, za one koji traže i one koji pitaju. Ovo je film koji vraća vjeru u milost i milosrđe, pokajanje i oprost, u promjene i bolju budućnost.

4.5

Od istog autora:

Sound of Metal (2019)

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 5 / 5. Ukupno glasova: 1

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account