The Straight Story (1999)

The Straight Story

  • Režiser: David Lynch
  • Glumci: Richard Farnsworth, Sissy Spacek, Donald Wiegert. Harry Dean Stanton, James Cada
  • Žanr: Drama
  • Trajanje filma: 1h i 52 min

”My eyes are bad. I can’t drive. I don’t like someone else drivin’ the bus, and I’ve got to get to my brother’s”

Jedan od najjednostavnijih i ujedno i najljepših filmova koje možete pogledati. Šokiraće vas činjenica da je The Straight Story režirao niko drugi do David Lynch. Čovjek koji isključivo snima zbunjujuće, mindfuck filmove. Ovdje je napravio iznimku… Ovo je njegov ”najnormalniji” film od svih 10 dugometražnih.

Alvin Straight je čovjek u 73.-oj godini života, i kao svaki čovjek u toj dobi on ima zdravstvene probleme, kao što su: slabiji vid, teže kretanje, probava, hronični umor, itd. Živi sa kćerkom koja i pored svojih problema brine o njemu i čitavom kućanstvu.
Osim starosti i zdravstvenih problema koji dolaze uz to, Alvin dobija poziv i saznaje da je njegov brat doživio moždani udar.
Bez obzira što njih dva ne pričaju već 10 godina, Alvin se odma počne spremati za dugi, dugi put.
Put koji je dužine čak više od 500 kilometara.

Šta je to toliko posebno u ovoj priči, pitate se?
Naš junak počinje da pribavlja stvari koje mu trebaju za put, i kreće, SA KOSILICOM NA KOJU JE ZAKAČENA PRIKOLICA!
Znam, malo zvuči smiješno, ali njegova narav i ljudi koje će sresti na tom putu čine ovaj film posebnim. Na svom putu on sreće ljude koji se prosto dive njegovoj ustrajnosti i želji da u takvim uslovima dođe do svoga brata.
Alvin je jedna smirena, razumna i jako mudra osoba.
Njega možemo vidjeti i u našim nanama i djedovima.
Za takve obično kažu: ”Sve živo ih satrlo, pro’šo je taj sito i rešeto. Nagledao se svega” itd…

Za svakoga ima razumijevanja, svaku stvar čini sa ogromnom količinom strpljenja, pa čak i kad ga zadese teške nevolje, on to stoički podnese. Na putu do svoga brata, Alvin biva primoran zastati kod jedne porodice jer mu se pokvarila kosilica. Dok on s nestrpljenjem čeka kada će ponovno krenuti na put, porodica nije mogla a da ne primijeti sve njegove vrline uprkos nedaćama i godinama, te mu ponude pomoć koju on odbija.


Ako me je ijedan film podučio važnosti strpljenja i smirenosti, to je onda The Straight Story. Njegova želja da pređe toliki put na raspaloj, staroj kosilici da vidi svoga brata s kojim žarko želi da se pomiri je nešto najdivnije i najmotivirajuće što sam vidio u posljednje vrijeme. Njegovu vožnju sa kosilicom bih mogao gledati dosta dugo i ne bi mi uopšte dosadila.

Dodajte na to sve prelijepu režiju – pejsaže polja, šuma, puteva, krajolika, te sjajnu muziku (sviranje violine) koja se prožima kroz čitav film, dobit’ ćete jedan sasvim realan, poučan i opuštajući film, kojem rijetko šta (ako i bilo šta) ima da se zamjeri. Film u kojem nema trunke mržnje a ni zla.

Moja Ocjena

Drama
Muzika
Rezija
Gluma
Ugodjaj

Summary

Ako me je ijedan film podučio važnosti strpljenja i smirenosti, to je onda ovaj film. Njegova želja da pređe toliki put na raspaloj, staroj kosilici da vidi svoga brata s kojim žarko želi da se pomiri je nešto najdivnije i najmotivirajuće što sam vidio u posljednje vrijeme

4.8

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.3 / 5. Ukupno glasova: 104

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account