The Spy (2019)

The Spy (2019)

Nikad nisam mislila da ću s ovakvim uživanjem pogledati seriju u kojoj glavnu ulogu ima 𝑺𝒂𝒔𝒄𝒉𝒂 𝑩𝒂𝒓𝒐𝒏 𝑪𝒐𝒉𝒆𝒏, inače čuven po svojim komičnim i satiričnim, čak vulgarnim filmskim likovima kao što su Borat, Ali G ili Bruno. Nije on ni prvi, a ni poslednji glumac koji se pokušao odmaknuti od svojih neozbiljnih uloga, ali nakon ove serije (i sasvim solidne uloge u The Trial of the Chicago 7), za njega definitivno mogu potvrditi da mu je to i uspjelo. Dapače, nakon što sam pogledala “The Spy”, još više žalim što nikad nećemo saznati kako bi Freddie Mercury izgledao da ga je Sascha utjelovio u filmu Bohemian Rhapsody (bio je prvi izbor za tu ulogu). Da moj dojam nije subjektivan potvrđuje i njegova nominacija za nagradu Golden Globe za najbolju mušku ulogu te godine.

Odličnu špijunsku mini seriju The Spy doveo je u naše domove poznati izraelski režiser 𝑮𝒊𝒅𝒆𝒐𝒏 𝑹𝒂𝒇𝒇 (autor poznate serije Homeland) i Max Perry. Raff je scenarist i režiser ovog mini TV dragulja čija je radnja zasnovana na istinitoj priči o Mossadovom špijunu Eliju Cohenu koji se uspješno infiltrirao u krugove visokih sirijskih vojnih i političkih dužnosnika i svojim informacijama godinama pomagao Izraelu u izraelsko-sirijskim sukobima tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća.

Sascha Baron Cohen je savršeno utjelovio svog prezimenjaka Elija Cohena, običnog činovnika koji je veliki domoljub i spreman na sve kako bi pomogao svojoj domovini. Njegova najveća borba se odvija u njemu samom i pokušaju da u sebi odvoji jednostavnog i skromnog Elija koji iskreno voli svoju suprugu i još uvijek održava taj odnos romantičnim i izmišljeni identitet bogatog poduzetnika Kamela Amin Thaabeta kojeg preuzima kako bi špijunirao za svoje sunarodnjake. On nije klasični super heroj, samo običan čovjek koji je prošao šestomjesečnu obuku za tajnog agenta, iznimno talentiran za taj posao i “too eager to please” kako ga opisuje njegov mentor Dan Peleg (odličan 𝑵𝒐𝒂𝒉 𝑬𝒎𝒎𝒆𝒓𝒊𝒄𝒉).

U seriji su i bojama naznačeni dualiteti radnje pa su tako sva događanja u Izraelu, unutar Elijeve porodice prikazana u akromatskim bojama, isprana i blijeda, dočaravajući nestajanje istinskog života, a sve scene u kojima je glavni lik u ulozi špijuna Kamela su vrlo živih boja želeći nam još više naglasiti činjenicu da lažni identitet polako, ali sigurno preuzima vlast nad Elijevim umom. Špijunski dio serije je prikazan vrlo zanimljivo i tjera vas da gledate epizodu za epizodom (srećom ih je samo šest). Ponekad nam se čini gotovo nevjerojatno s kojom lakoćom je Eli/Kamel uspio zavarati svoje neprijatelje i postati im prijatelj i osoba od povjerenja. Njegov šarm, karizma i bogatstvo koji su dio njegovog lažnog identiteta doveli su čak do tog da bude izabran za zamjenika ministra obrane i postane najbliži suradnik sirijskog generala Amin al-Hafiza, koji kasnije postaje i predsjednik Sirije.

Iako u seriji svi prikazani događaji nisu povijesno točni, The Spy nam daje odličan uvid u međusobne odnose Izraela i Sirije iz tog perioda i dobro će doći svima koji je pogledaju da makar malo bolje razumiju taj segment političke povijesti. Naravno, serija je odrađena iz izraelske perspektive, ali znamo dobro da povijest pišu pobjednici pa onda i filmskim umjetnicima možemo dozvoliti dozu pristrasnosti.

U svakom slučaju, preporučam ovu seriju, jer ćete sigurno svih šest epizoda odgledati u jednom dahu, jer su Cohen i ostala glumačka ekipa odlično odradili svoj posao, a osim špijunskog trilera dobit ćete i vrlo zanimljivu dramu o ljudskim odnosima, kako onim obiteljskim, tako i o onim prijateljskim. Ovdje se po tko zna koji put provlači između redaka pitanje o važnosti i problemu velike ljubavi i odanosti, bijelim lažima i potrebi za iskrenošću, što smo sve spremni žrtvovati za neke više ideale i koliko su često ti ideali na kraju samo potrošna roba za neke koji na kraju uživaju svu slavu i počasti, a sami idealisti možda na kraju dobiju u spomen barem neku knjigu, film ili seriju poput ove…. Dan Peleg: “𝘕𝘰 𝘳𝘰𝘰𝘮 𝘧𝘰𝘳 𝘮𝘪𝘴𝘵𝘢𝘬𝘦. 𝘈 𝘵𝘳𝘶𝘦 𝘢𝘨𝘦𝘯𝘵 𝘩𝘢𝘴 𝘪𝘯𝘴𝘵𝘪𝘯𝘤𝘵, 𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘤𝘢𝘯𝘯𝘰𝘵 𝘣𝘦 𝘵𝘢𝘶𝘨𝘩𝘵. 𝘏𝘦 𝘦𝘪𝘵𝘩𝘦𝘳 𝘩𝘢𝘴 𝘪𝘵 𝘰𝘳 𝘩𝘦 𝘥𝘰𝘦𝘴𝘯’𝘵.”

Recenzije istog autora:

𝗧𝗛𝗘 𝗥𝗘𝗣𝗢𝗥𝗧 𝗩𝗦. 𝗧𝗛𝗘 𝗠𝗔𝗨𝗥𝗜𝗧𝗔𝗡𝗜𝗔𝗡

Green Book (2018)

Sound of Metal (2019)

The Mule (2018)

RICHARD JEWELL (2019)

THE TWO POPES (2019)

HUNTERS (2020-)

In Treatment (2008-2010)

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.7 / 5. Ukupno glasova: 317

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Znao sam za ovog covjeka i prije serije, meni je najfascinantnije kako je dospio do vrha Sirijske vlade i tamo gde su bunkeri i voda uspjeo nagovoriti da zasade neko drvece, samo da bi svojoj vladi javio u slucaju rata gde trebaju da ciljalju.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account