The Shining (1997)

The Shining (1997)

Stephen King smatra se sa pravom kraljem horora u modernoj svetskoj književnosti. Jedno od njegovih najpoznatijih dela svakako je “The Shining”. Delo koje nije samo zastrašujuće, nego je i snažna psihološka drama o nasilju u porodici i zavisnosti od alkohola.

Ova adaptacija knjige iz 1997. vodi se kao mini serija, iako je ja radije posmatram kao trodelni film u ukupnom trajanju od četiri i po sata. Sam King je izvršni producent i scenarista, a režiju potpisuje Mick Garris koji je, sa obzirom na to da je u pitanju niskobudžetni tv projekat, odradio i više nego dobar posao.

The Shining

Pre nego što se okrenem samoj radnji, želim koju da kažem o glumačkoj ekipi. “The Shining” iz 1997. je jedna od retkih adaptacija knjige gde su glumci tačno onakvi kako sam ih i zamišljao dok sam čitao knjigu.

Pre svega Steven Weber, mislim da nije moglo biti idealnijeg izbora za ulogu Jacka. Jack Torrens je po mnogo čemu Kingov alter ego, jer je i sam vodio borbu sa alkoholom i agresivnim ponašanjem. Steven je fantastično kroz ova tri dela prikazao transformaciju od čoveka koji voli porodicu, do manijakalnog ludaka koji podpada pod uticaj natprirodnih sila iz hotela.

Rebbeca de Mornay kao Wendy. Ako sam u knjizi voleo Wendy, ovde sam se skroz zaljubio u nju. Wendy je možda i najbolji ženski lik koji je King stvorio. Strašno joj se divim zbog toga kako se borila kao lavica da zaštiti dete. Ona je primer i oličenje svih snažnih majki, a Rebbeca je maestralno dočarala njenu snagu i hrabrost.

Courtland Mead kao mali Danny još jedan sjajan izbor. Mali je jako prirodno izneo sav njegov strah i tera publiku da strepi za njega.

Prvi deo je dosta spor, ali ko je čitao knjigu zna da je i u knjizi početak dosta spor. Mene je fasciniralo kako je ovde do detalja prenesen uvod u psihologiju likova. U drugom delu radnja postaje izuzetno napeta, i moram priznati da sam se pošteno isprepadao na određene scene, a u trećem dolazimo do finalnog raspleta koji je prepun jakih emocija.

Atmosfera ovog trodelnog filma je očaravajuća. Za to je možda najzaslužnija odlična muzika, koja budi jaku napetost i koja doprinosi potpunom oživljavanju knjige. Bilo mi je zaista zadovoljstvo da uživam u ovom ostvarenju, koje je u isto vreme strašan horor i jaka porodična drama. Možda nije u rangu sa najvećim filmovima ikada, ali kad su u pitanju adaptacije Stephena Kinga, definitivno je na samom vrhu.

9/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account