The Outer Limits (1995-2002)

The Outer Limits (1995-2002)

Ako ste voleli “Zonu sumraka” ili možda “Tales from the Dark Side“, ova serija bi lako mogla da vam se dopadne. U pitanju je antologija od 152 četrdesetpetominutna SF/Fantasy/Horror filma, podeljena u sedam sezona, prilično uspešan pokušaj oživljavanja istoimene serije koja se davala od 1963. do 1965. godine. Neke od epizoda su adaptacije književnih dela, dok druge imaju originalni scenario, a potpisuje ih veliki broj scenarista i režisera, među kojima ima i zvučnih imena. Evo pregleda prve sezone, jedine koju sam za sada pogledao.

Sandkings (1995)Downfall of the Martian God

Pilot epizoda je adaptacija priče Dž. R. R. Martina iz 1979. godine, a sa svojim trajanjem od sat i po ima sve odlike dugometražnog filma. U uzorku zemljišta sa Marsa pronađena su jaja, a Beau Bridges igra naučnika koji uspeva da iz njih obnovi rasu marsovskih insekata i, u težnji da dokaže da ova bića poseduju razum, on postepeno gubi sopstveni. Produkcija je na zadovoljavajućem nivou za seriju tog vremena, gluma je ok, a priča zanimljiva i dosta napeta. Masovno je popljuvan od strane gledalaca koji su čitali Martinovu priču, ali meni je držao pažnju sve vreme i definitivno me namamio da nastavim sa ovom serijom.

7/10

Valerie 23 (1995) Life is defined by the fear of death

Serija “The Outer Limits” i u drugoj epizodi donosi priču o naučnicima koji se igraju bogova. Ovoga puta razvili su androida koji izgledom i ponašanjem savršeno oponaša čoveka, pa čak i ne radi na struju već jede i podmazuje se ekstrakcijom ulja iz hrane. Prototip je savršena žena, namenjena za družbenicu hendikepiranim muškarcima koji ne mogu da pronađu partnera. Jedan od njih je odvodi kući na nedelju dana, da je testira pre puštanja u masovnu proizvodnju.

Iako je zanimljiva i bavi se kontraverznim pitanjima oko kojih se ljudi verovatno nikada neće usaglasiti, priča je totalno neoriginalna, zbrzana i nerazrađena. Da je, kao pilot epizoda, snimljena u trajanju dugometražnog filma, to bi ostavilo vremena da se priča postepeno i temeljno razvije, kao i za uverljiviju karakterizaciju likova, pa bi film, iako neoriginalan, možda uspeo da ostavi neki svoj pečat na već viđenu priču. Ovako se samo nazire neiskorišćen potencijal i film je bledunjav i neupečatljiv. Gluma je osrednja i jedino što u ovom ostvarenju ostavlja utisak je nago telo prelepe Sofije Šinas.

5/10

Blood Brothers (1995)Mor(t)ality

Dva brata nasleđuju farmaceutsku kompaniju. Jedan je naučnik koji misli da je otkrio univerzalni lek za sve bolesti i sredstvo za višestruko produženje ljudskog života i koji želi da ovo otkriće podeli sa svima. Drugi je biznismen koji je svestan da univerzalni lek predstavlja smrt za farmaceutsku industriju i koji svoju pohlepu pravda prenaseljenošću planete i mogućim negativnim posledicama primene ovog leka.

Tehnički i vizuelno, epizoda je srednje žalosna, ali se bavi nekim univerzalnim pitanjima vrednim pažnje. Iako je prekratka i nedovoljno razrađena da se njima ozbiljno pozabavi, makar nas pokreće na sopstvena razmišljanja, te ću joj malo progledati kroz prste.

5/10

The Second Soul (1995)Unused potential

Gasovita vanzemaljska rasa koja je ostala bez matične planete traži utočište na Zemlji. Ne predstavljaju nikakvu pretnju i jedino što traže je da im se omogući da nasele tela preminulih ljudi, jer u gasovitom stanju ne mogu dugo da opstanu. Formira se vladina organizacija za transfer vanzemaljaca u leševe i oni se polako integrišu u društvo. Ali, očekivano, ne slažu se svi sa novonastalom situacijom i problemi su neizbežni.

Ova epizoda je u svakom aspektu dobra, od ideje do realizacije, ali 45 minuta jednostavno nije dovoljno da se ovakva priča iole pristojno razvije. Treba joj bar film od dva sata, a ima ozbiljan potencijal za odličnu seriju. U ovoj formi je u rangu osrednje epizode serije “Dosije X”.

7/10

White Light Fever (1995)You can cheat death until it decides to cheat back

Stogodišnji milijarder pokriva troškove kardioloških istraživanja kako bi ga zauzvrat održavali u životu… zauvek? Pametno koristeći bogatstvo i propise on uspeva da postavi sebe ispred svih, i ucenjuje doktore da ako treba zapostave druge pacijente. Pretpostavljam da je epizoda imala za cilj da osudi sebičluk i kukavičluk, ali kod mene nije izazvala ovaj efekat i mislim da je odlično prikazala relativnost etike i morala. Vilijam Hiki je fantastično izneo ulogu starca koji odbija da umre, efekti su sasvim zadovoljavajući, i epizoda ima odličnu atmosferu. Nakon pet epizoda mogu da kažem da je ovo za sad najbolja serija ovog tipa koju sam gledao.

7/10

The Choice (1995)Do not expect Carrie. This is more Disney-like.

Iz epizode u epizodu ovu seriju muči ista boljka. Svaka epizoda donosi novu odličnu ideju sa maltene beskrajnim potencijalom, i onda taj potencijal biva protraćen jer 45 minuta nije ni izbliza dovoljno da se bilo koja od ovih ideja razradi. Ovo je još jedna od priča kojoj ni film ne bi bio dovoljan i predstavlja savršen materijal za bar jednu sezonu serije.

Jedna u milion žena nosi u sebi gen koji joj omogućava telekinetičke sposobnosti. Kroz generacije one se udružuju i pronalaze devojčica svoje vrste kako bi ih obučile i zaštitile. Nekada su ih spaljivali kao veštice, a danas ih lovi tajna vladina organizacija, koja na njima vrši eksperimente i neutrališe ih. Opstanak im je prilično neizvestan, sve dok ne naiđu na devojčicu čije su sposobmnosti daleko iznad uobičajenih.

5/10

Virtual Future (1995)Waste of time

Juče sam gledao “Jonah Hex” sa Džošom Brolinom u glavnoj ulozi. Danas sam nastavio gde sam stao sa serijom “The Outer Limits” i, igrom slučaja, u prvoj epizodi koju sam pogledao, u glavnoj ulozi je opet Džoš Brolin. Ovde je petnaest godina mlađi i neiskusniji, i nisam ga ni prepoznao dok nisam pogledao listu glumaca.

Džoš igra Džeka, mladog naučnika koji radi na usavršavanju virtuelne realnosti. Sasvim slučajno on otkriva da je nuspojava njegovog istraživanja mogućnost da se baci pogled nekoliko minuta u budućnost. Ovo mu donosi zaposlenje u ozbiljnoj kompjuterskoj kompaniji koja mu daje sva potrebna sredstva kako bi se koncentrisao na ovaj aspekat svog istraživanja, usavršio ga i omogućio praktičnu primenu. Ali kako to uvek biva, sve što ima praktičnu primenu može i da se zloupotrebi, i uvek se nađe neko ko ne preza ni od čega da bi ispunio sopstvene ciljeve. Kada zloupotreba počne da zalazi u ekstreme, Džek shvata da je odgovornost na njemu da zaustavi zlo.

Priča je neoriginalna, traljavo razrađena i realizovana totalno nezanimljivo i neupečatljivo. Nije mi bilo dosadno, ali epizoda nije ostavila nikakav utisak.

4/10

Living Hell (1995)A decent thriller with SF premise

Čoveku upucanom u glavu spasavaju život implantiranjem eksperimentalnog čipa u mozak. Uskoro počinju halucinacije u kojima gleda kroz oči serijskog ubice, saznaje da su se ubistva stvarno dogodila, i naravno postaje glavni osumnjičeni. Ni ideja ni realizacija nisu ništa spektakularno, ali je priča kvalitetno i logično razrađena i ima tempo prilagođen trajanju epizode, te nije ni zbrzana ni nedorečena. Sasvim solidan SF triler.

6/10

Corner of the Eye (1995)Messengers from God

Vanzemljaci su među nama i nude nam neograničenu isceliteljsku moć. Ali šta planiraju da uzmu zauzvrat? U svakom aspektu natprosečno kvalitetna epizoda, ali mislim da je u 45 minuta to moglo i znatno bolje da se odradi.

7/10

Under the Bed (1995)There are creatures that lurk in the dark… and under the bed

Jedno dete je nestalo i potragu predvode lokalni psiholog otvorenog pogleda na svet i skeptična policajka, koji prilično podsećaju na Moldera i Skali. U stvari, čitava epizoda bi i pričom, i likovima i realizacijom mogla da bude osrednja epizoda “Dosijea X”.

6/10

Dark Matters (1995)Religious space SF

Transportni svemirski brod biva iščupan iz hiper-svemira i zaglavljuje se u zakrivljenju prostora i vremena. Posada uskoro otkriva još dva broda, jedan vojni i jedan vanzemaljski. Uskoro se posade ovih brodova pojavljuju na njihovom brodu u nematerijalnom stanju. Hologrami? Duhovi? Energetski ostaci?

Epizoda prilično uverljivo predstavlja i tehničke i spiritualne elemente priče, istražujući moral, religiju i ljudsku prirodu kroz SF dramu. Tehnički ništa naročito, jer ipak je ovo samo epizoda niskobudžetne serije, ali je priča interesantna a gluma natprosečno dobra za ovaj tip serije. Jednu od glavnih uloga igra Aneta O’Tul, poznata po ulogama Lane Leng iz prvog serijala o Supermenu i Marte Kent, Supermenove majke u seriji “Smolvil“.

6/10

The Conversion (1995)Your hand doesn’t end where mine begins. It never ends.

Mladi biznismen umešan u finansijske manipulacije završava u zatvoru, dok njegovi saučesnici prolaze nekažnjeno i okreću mu leđa. Nakon izlaska sa robije on rešava da se osveti, ali stvari kreću naopako i on završava ozbiljno ranjen i kriv za trostruko ubistvo. U bekstvu, prilazi mu potpuni stranac i nudi mu šansu za iskupljenje i novi početak. Epizoda je vrlo atmosferična i bavi se unutrašnjom borbom pojedinca između dobra i zla, sebičnosti i nesebičnosti, nagona i samokontrole, materijalnog i spiritualnog. Iako je njen najveći deo samo razgovor dva čoveka za kafanskim stolom, ovo je najbolja epizoda serije za sada.

7,5/10

Quality of Mercy (1995)Unbelievably good

Ovako nešto stvarno nisam očekivao. Ocene koje dajem epizodama serija ovog tipa ne pripadaju istoj skali po kojoj ocenjujem filmove. Prosto, niskobudžetnim SF serijama se mora malo progledati kroz prste. Ali kada je ova epizoda u pitanju za tim stvarno nema potrebe. Ova SF drama odvija se u 45 minuta, u jednoj prostoriji i sa samo dva aktera, ali je to autorima bilo sasvim dovoljno za snažnu atmosferu, kvalitetnu karakterizaciju likova, i odličnu razradu vrlo napete i emotivne priče. Neki kažu da je završni preokret sve vreme bio očiogledan, ali ja ga stvarno nisam predvideo.

8/10

The New Breed (1995)What happens when the cure grows more fearsome than the disease

Terminalni bolesnik ubrizgava eksperimentalne nanobote i preko noći bolest nestaje, a on se polako pretvara u supermena. Ali šta se događa kada nanoboti više nemaju šta da poprave?

Još jedna SF drama koja se bavi posledicama ljudskog igranja Boga. Ovoga puta u glavnim ulogama su nešto poznatiji glumci, Ričard Tomas i Piter Auterbridž. Priča je zanimljiva, lepo razrađena i, za razliku od većine epizoda ove i sličnih serija, ne deluje zbrzano. A za dodatni ugođaj začinjena je vrlo atmosferičnom scenom seksa i ukusno odmerenom golotinjom Tami Izbel.

7/10

The Voyage Home (1995)“Alien” meets “The Thing”

Iz naslova možete zaključiti da je priča totalno neoriginalna, ali je lepo razrađena u samo 45 minuta. Epizoda je dobro odglumljena i prilično napeta i nepredvidiva, ali je kvari totalno nepotreban i jako loš CGI. Trebalo je da je ostave kao SF psihološki drama-triler, bez jadnog pokušaja horora.

The true measure of a hero is when a man lays down his life with the knowledge that those he saves will never know.

6/10

Caught in the Act (1995)Naked Alyssa Milano

Nevina devojka koja se čuva za brak preko noći se transformiše u seksualnu zver koja spopada sve na šta naiđe. Njen dečko pored kreveta pronalazi organsku materiju nepoznatog porekla i nakon ispitivanja dolazi do pretpostavke da je njegova devojka zaposednuta nekim vanzemaljskim organizmom. Kada momci iz njihovog okruženja počinju da nestaju, policija sumnja na ljubomornog dečka, a na njemu i njegovom profesoru biologije je da razreše ovu misteriju dok ne bude prekasno. I na kraju, naravno, ljubav pobeđuje sve, čak i ubilačke vanzemaljce.

Ova SF horror drama je, i pored očajne produkcije, vrlo gledljiva i zanimljiva, i čak ni patetičan kraj ne kvari opšti utisak. Priča je lepo upakovana u 45 minuta, drži pažnju i ima dobru atmosferu. Ali glavni adut ove epizode definitivno je prelepa Alisa Milano, čija transformacija iz nevine devojčice u opakog sukubusa pokazuje zavidnu glumačku sposobnost. Ali, budimo realni, uopšte nije bilo potrebe da sve ovo pišem kako bi vas naveo da pogledate “Caught in the Act”. Naslov je bio i više nego dovoljan.

7/10

The Message (1995)The faintest of whispers, when spoken in silence, can resonate across the universe

Slušni implant joj nije povratio sluh, ali joj je omogućio da primi binarnu SOS poruku od vanzemaljaca u nevolji. Lekari i muž misle da je u pitanju šizofrenija, što prilično komplikuje situaciju. Ova SF drama je jedna od najbolje napisanih i najlepše realizovanih epizoda ne samo ove serije, već antologijskih SF serija uopšte, a Marli Matlin me je potpuno očarala svojim performansom. Feel-good epizoda koju toplo preporučujem.

8/10

I, Robot (1995)What makes us human?

Samosvesni android ubija svog tvorca, ali se toga ne seća. Tužilaštvo pokušava da izdejstvuje njegovo uiništavanje, dok ga ćerka ubijenog naučnika doživljava kao brata i unajmljuje vrhunskog advokata da ga spase. Ova SF sudska drama bavi se pitanjem da li se veštačka inteligencija može smatrati ličnošću i imati prava jednaka osobama od krvi i mesa. Priča je jako dobro ispričana, gluma je na zavidnom nivou u odnosu na većinu serija ovog tipa, a završnica epizode je, iako već viđeni kliše, vrlo efektna. Jedna od najboljih epizoda prve sezone.

8/10

If These Walls Could Talk (1995)SF approach to haunted house theme

Sin razvedenih roditelja, kome majka brani viđanje sa problematičnom devojkom, koristi napuštenu kuću kako bi se ipak viđao sa njom. Ali jedne noći nakon odlaska u kuću oboje nestaju bez traga. Policija smatra da su pobegli, ali majka ne odustaje od ubeđenja da joj je sin mrtav i preuzima stvar u svoje ruke.

Epizoda je totalno neoriginalna, ali na osnovu dosadašnjeg iskustva originalnost i ne očekujem, pa joj to ne mogu zameriti. Ovo je klasična priča o ukletoj kući, samo što umesto duhova koristi kvazi-naučni rasplet i ova kombinacija horora i SF-a je prilično interesantna, a dodatno je osnažena solidnom glumom i efektima neočekivano dobrim za ovaj tip serije. Ako niste zakeralo, uživaćete.

8/10

Birthright (1995)

In other living creatures, the ignorance of themselves is nature, but in men, it is a vice.

Boethius (Roman philosopher)

Do sada možda najzanimljivija premisa, razvijena u priču koja počinje konfuzno i postepeno se razmotava, otkrivajući nam malo po malo, dok nas na kraju ne ošamari neočekivano zlokobnim tvistom i ne ostavi nas sa osećajem beznađa. Mislim da je cela priča alegorija, u kojoj vanzemaljci predstavljaju lidere naftne industrije koja su spremni na sve, pa i na uništenje planete za buduće generacije, kako bi za svojih života profitirali. Ipak, epizoda mi je na momente preterana i neuverljiva, jer su se ponovo odlučili na eksplicitnost umesto da nas ostave da sami u glavi iskonstruišemo neke stvari, te me nije u potpunosti uvukla u svoju atmosferu i nije ostavila naročito jak utisak.

7/10

The Voice of Reason (1995)Pathetic

Nadam se da je razlog za ovakvu epizodu nedostatak novca za ozbiljniju produkciju, a ne nečija idiotska ideja da zaokruži sezonu. Epizoda se sastoji od niza flešbekova na skoro sve epizode koje joj prethode, kojima uspaničeni ratni veteran pokušava da ubedi vojni komitet da je Zemlja u opasnosti od vanzemaljske invazije, odnosno da je ista već u toku. Nije loše snimljeno, ali je suštinski nepotrebno i besmisleno. Bolje da su završili sezonu prethodnom epizodom.

4/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 3.3 / 5. Ukupno glasova: 3

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account