The Omen (1976-2006)

The Omen (1976)

The Omen

Here is wisdom. Let him that hath understanding count the number of the beast; for it is the number of a man; and his number is 666.

Revelation 13:18

“The Omen”, horor klasik Ričarda Donera, nije ni izbliza najstrašniji, ali je svakako najbolji film ovog žanra koji sam do sada gledao. A gledao sam ih mnogo.

Tvorci su se držali zlatnog pravila da u njemu ne sme biti ničega što se ne može dogoditi u realnosti, što s jedne strane ograničava mogućnosti da se pusti mašti na volju i da se film učini vizuelno strašnim, ali s druge čini ga mnogo realističnijim i uverljivijim, pa samim tim i suštinski užasnijim.

Ako zanemarimo osnovnu premisu da je Damien bukvalno sin Đavola, razvoj priče, karakterizacija likova i način na koji se postepeno gradi atmosfera, čine ovaj film više jezivom dramom nego pravim hororom.

S tehničke strane teško mu se išta može zameriti, a među glumcima naročito se ističu performansi petogodišnjeg Harvija Stivensa u ulozi Antihrista i Bili Vajtlou u ulozi paklene dadilje. I kao šlag na tortu, najjači adut ovog filma je originalna muzika Džerija Goldsmita, po meni jedno od najvećih remek dela filmske muzike, za koje je zasluženo osvojio Oskara.

Količina malera koji su pratili snimanje ovog filma je prevelika da bi bila samo slučajnost, pa mnogi veruju da je film čačnuo u stvari koje je bolje ne čačkati i time zaradio “prokletstvo Predskazanja”.

Glavni glumac Gregori Pek i scenarista Dejvid Selcer putovali su u Britaniju različitim avionima i oba aviona je udario grom, a u Rimu je producenta Harvija Bernarda grom za malo promašio. Avion kojim je Pek trebalo da leti za Izrael, od čega je odustao u poslednjem trenutku, srušio se i nije bilo preživelih. Rotvajleri korišćeni za film napali su svoje dresere. Hotel u kome je Doner boravio za vreme snimanja je bombardovala IRA, a Donera je udario auto. Još nekoliko članova ekipe je preživelo čeoni sudar prvog dana snimanja, a za vreme postprodukcije, Džon Ričardson, zadužen za specijalne efekte, doživeo je nesreću u kojoj je povređen a njegova devojka obezglavljena.

Ostaje nam samo da se nadamo da se “prokletstvo” odnosi samo na tvorce, a ne i na publiku.

10/10

Damien: Omen II (1978)

For such are false apostles. Deceitful workers whom lie and transform themselves to look like real apostles of Christ.

II Corinthians 11:13

Sigurno vam se desilo da detaljno analizirate neki film i ne možete da mu pronađete manu. Čini se savršen, a ipak vas nije oduvao, ili vas je čak ostavio sasvim ravnodušnim. Jednostavno, fali mu “ono nešto” da bi bio desetka. A opet, nekim očigledno nesavršenim filmovima ne možete a da ne date desetku, jer jednostavno ostavljaju osećaj desetke. To “ono nešto” možemo nazvati “dušom” filma koja nekako klikne sa dušom gledaoca i rezultuje vrhunskim doživljajem.

Ne mogu da kažem da je ovaj film značajno lošiji od “Predskazanja”. Šta više, nisam siguran da je uopšte lošiji čisto tehnički gledano. Ali “Predskazanje” ima dušu, ima to nešto što ga čini jednim od najboljih filmova svih vremena, dok “Demian: Predskazanje II” jednostavno nema. Sve je tu, i sve je na mestu, ali nekako nije “kliknulo”.

Film je dostojan nastavak prvog “Predskazanja” i toplo ga peporučujem, ali dok “Predskazanje” posle samo jednog gledanja ostaje urezano u dušu i um zauvek, “Demian” će vas kvalitetno zabaviti, ali sumnjam da će na ikoga ostaviti dublji trag.

8/10

Omen III: The Final Conflict (1981)

Most people confuse evil with their own trivial lusts and perversions. Now, true evil is as pure as innocence.

Film je veoma kvalitetno snimljen, ali suštinski franšiza opasno srlja u propast. Dok je “The Omen” jedan od najboljih horor trilera svih vremena, “Damien” takođe vrhunski, ali ni izbliza snažan kao prvi, “The Final Conflict” odlikuje dobra gluma, mnoštvo vrhunskih kadrova i potpuno odsustvo duše.

Ne mogu da kažem da je priča loša, ali posle prva dva filma ostavlja bljutav ukus u ustima. Jednostavno, nije to to. A budalaštinu od završetka bolje da i ne komentarišem.

Sedam ljutih monaha upalo na set
Jedan se zapalio, ostalo ih šest
 
Šest ljutih monaha u zasedi čeka
Al su greškom izboli svojega čoveka
 
Pet ljutih monaha naišli na rota
Kako su se razbežali bruka i sramota
 
U ovoj strofi trebalo bi da ih ima čet'ri
Al u prošloj dva stradala, pa ostalo tri
 
Kobila je još jednoga s mosta zbacila
U lovu na lisice ostadoše dva
 
Pretposlednjeg rastrgao pas krvi žedan
Već na pola filma osta samo jedan

I onda i taj jedan fejluje najstrašnije, a možete da zamislite koliko mi je film držao pažnju kad sam tokom gledanja sklapao stihove…

6/10

Omen IV: The Awakening (1991)

Terrible in the way that kept my attention in that perverse manner that is akin to watching a tragedy and not being able to look away.

Plan-9

Tužno je što je remek delo kao što je “Predskazanje” pokrenulo franšizu koja se survava u propast brže od mnogih koje su u startu bile loše.

Dok je prvi, po meni, jedan od najboljih filmova svih vremena, drugi takođe odličan film ali primetno slabiji, treći je već napravio ozbiljan pad, a ovaj je toliko loš da me je sramota što sam ga odgledao do kraja.

Tehnički gledano, ovo jeste nastavak, ali suštinski, ovo je jeftin rip-off prvog filma, u kome je priča iz “Predskazanja” donekle rearanžirana tek toliko da nam zamaže oči. Svakom ljubitelju prvog filma biće i više nego očigledno da je ovo ta ista priča totalno nevešto zamaskirana u novi film, koji je pride užasno klišeiziran i jako loše napravljen u svakom pogledu.

Ako izuzmemo klinku u glavnoj ulozi, koja je pristojno iznela ulogu Damienove ćerke, mada ni izbliza jezivo kao Harvi Stivens, ja za ovaj film nemam ni jednu lepu reč. Sramotno loše, mada donekle gledljivo.

4/10

The Omen (2006)

The son of the devil will rise from the world of politics.

“The Omen” iz 2006. godine je rimejk istoimenog kultnog horora iz 1976, koji je, po mom mišljenju, jedan od najboljih filmova svih vremena i verovatno najbolji u žanru. Gledao sam ga kada je izašao i, koliko me sećanje služi, dopao mi se, ali tada još uvek nisam pogledao original. U međuvremenu sam postao vatreni fan filma iz 1976. godine i sada, prilikom ponovnog gledanja rimejka, jedva se suzdržavam da ne zaspim od dosade.

Ovaj film ima priču identičnu originalu, mada drugačije režiranu i taj novi aranžman mi se donekle i dopao. Iako okuplja prilično dobre glumce, njihovi performansi ne zaslužuju čak ni poređenje sa ekipom iz originala. Džulija Stajls ima interesantnu pojavu i pristojno glumi, a veteran Pit Postletveit je odličan, ali sve je to bledo u odnosu na original.

Možda bi sve to i moglo da se oprosti da je bar Damien upečatljiv, ali Šejmus Dejvi Ficpatrik ni pojavom ni performansom nije ni bleda senka Harvija Stivensa. Dok je Harvijev lik postao prva asocijacija na antihrista, a njegov performans učinio ime Damien sinonimom za Đavola, Šejmusov lik ne mogu da prizovem u sećanju ni pet minuta po završetku filma.

I naravno, najbitniji aspekt svakog horora je atmosfera. Dok će vam atmosfera originala uterati jezu u kosti i držati vas na ivici stolice, ovaj film vas neće pomeriti s mesta ni ako original niste gledali, a ukoliko, kao ja, prvi film znate napamet, ovaj će vam verovatno biti neizdrživo dosadan.

Boje u filmu su prilično neupečatljive, sa izuzetkom crvene koja uvek štrči. Maltene u svakom kadru ima nešto toliko crveno da svojim crvenilom pokušava da vam iskopa oči. Mnogi ovo možda i ne bi primetili, ali zašto samo mene da nervira…

Objektivno, stojeći sam za sebe, “The Omen” iz 2006. godine zaslužuje šesticu, ali imam snažnu želju da ga ocenim jedinicom iz prostog razloga što smatram da je samo njegovo postojanje blasfemija epskih razmera. Zato ću mu dati kompromisnih

4/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account