The Northman (2022)

The Northman (2022)

Robert Egers je sa svega dva dugometražna filma uspeo da stvori veliku bazu fanova koji su sa nestrpljenjem počeli da iščekuju svaki njegov naredni projekat, te ne čudi da je njegov treći film jedan od najiščekivanijih filmova godine i film koji je, kao i prethodna dva, podelio publiku na one koji ga smatraju genijalnim i na one kojima je pretenciozan.

U oba svoja prethodna ostvarenja, Egers se bavio mitologijom, okultnom i grčkom. Ovaj put dotiče se nordijske mitologije i na svoj upečatljiv način spaja okrutan svet Vikinga sa fantastičnim epom nordijskog mitosa.

Radnja filma “The Northman” vrti se oko malog princa Amleta, koji odrasta sa uverenjem da će naslediti svog oca kralja. Ali njegova sudbina biva nasilno promenjena kada njegov okrutni stric na njegove oči ubija njegovog oca i otima njegovu majku na silu da mu bude žena. Amlet uspeva da pobegne, ali se zaklinje da će osvetiti oca i spasiti majku. Godine prolaze, i on odrasta u okrutnog ratnika bez osećanja, koji je zaboravio na svoja obećanja. Ali vrlo brzo putevi sudbine ga podsećaju na njegovo poreklo i on odlučuje da datu reč ispuni. Prerušenog u zarobljenog roba, njega vode stricu, koji ga ne prepoznaje jer živi u uverenju da je mrtav. Amlet će, na svom putu osvete, naići na neobičnog saveznika, mladu rusku robinju Olgu, čije selo je upravo Amlet masakrirao, ali će uprkos tome njih dvoje pomoći jedno drugom da isprave nanetu nepravdu.

The Northman

Egers kao inspiraciju za “The Northman” uzima srednjevekovno nordijsko delo, koje je inspirisalo i Šekspirovog “Hamleta“, ali može se takođe primetiti snažan uticaj filma “Conan the Barbarian“, sa tom razlikom da je “The Northman” dosta dublji film, sa znatno više prostora za analizu. Možda na prvi pogled deluje kao klasična priča o osveti, ali je puno više od toga. Tokom većeg dela filma mi mislimo da je glavni lik antiheroj koji ima pravo na osvetu, a da je njegov stric klasični filmski zlikovac bez dubine, ali kako se sve više približavamo kraju, dolazimo do spoznaje da uopšte nije tako, da je stric vrlo kompleksno napisana ličnost.

Čak kada bi obrnuli ugao gledanja na stričevu stranu, onda bi on bio pozitivan, a Amlet negativan lik. Zapravo su obojica izuzetno tragične ličnosti. Obojica su radili pogrešne stvari pod naletom sudbine. Jer upravo u tome je i poenta filma “The Northman”. Kako se, šta god uradili, putevima sudbine ne može izmaći. Upravo to što su svi likovi krajnje sivi i što se svakom od njih, sa njihovog ugla gledišta, može dati za pravo i uzdiže ovaj film iznad ostalih filmova sa sličnom tematikom.

Već samim kastingom, bilo je jasno da će “The Northman” glumački biti izvanredan film. Glavnu ulogu nosi Aleksander Skarsgord kojeg znam još iz serije “True Blood“. Bio sam skeptičan povodom njega, jer deluje malo matoro za ovu ulogu, ali je ostvario sjajan performans. Zadivljujuća je njegova fizička kondicija u borbenim scenama, iako se približava petoj deceniji života. Isto tako maestralno iznosi i Amletovu nežnu i emotivnu stranu, pogotovo u scenama sa Olgom.

Legendarna Nikol Kidman je dobila dosta negativnih kritika ovde, mada bih rekao da su te kritike više na račun njenog izgleda, nakon zatezanja lica, nego njenog glumačkog performansa. Ja imam potpuno drugačiji utisak. Njena uloga nije imala preteranu minutažu tokom većeg dela filma, te se njena pojava nije previše istakla. Ali kako film odmiče, to i ona sve više blista, a vrhunac doživljava u sceni kad se suočava sa svojim sinom. Tu konačno padaju sve maske i vidimo svu dubinu i kompleksnost njenog lika, koji je jako tragičan. Nikolina gluma u toj sceni je epska i veličanstvena, kao iz nekog Šekspirovog komada (Lejdi Magbet mi prva pada na pamet kao asocijacija za nju). Gluma apsolutno dostojna velikog glumačkog imena.

Pravo otkriće za mene predstavlja Kles Beng. Njega dosad nisam nigde gledao, ali sve moje pohvale, jer zaista harizmatično nosi svoju ulogu. Mislim da zaslužuje veću zapaženost. U manjim ulogama odlično su se pokazali Itan Hok, Vilijem Defo i legendarna pevačica Bjork.

I naravno da neću izostaviti fenomenalnu Anju Tejlor-Džoj . Ova devojka svakim svojim novim projektom sve više očarava. Njena Olga toliko podseća na njenu Tomasin iz The VVitch. Ista ta njena slatka nevinost spolja i opasan karakter iznutra. Od prvog kadra se uvuče gledaocu pod kožu. Anja ostvaruje sjajnu hemiju sa Aleksandrom. Njihova međusobna interakcija je dosta moćna i ubedljiva, a njihova poslednja zajednička scena ostavlja snažne emocije.

Dotaći ću se i tehničkog aspekta filma “The Northman”. Sa obzirom na to da je “The Northman” prvi Egersov visokobudžetni film, on je uspešno zadržao svoj stil i pečat po kojima je postao poznat. Kao što sam već napisao na početku recenzije, Egers vešto spaja dva sveta. Sa jedne strane majstorski oživljava ono vreme. “The Northman” nije istorijski film, niti ima pretenzije da to bude, ali filmska kamera uspeva da jako verno oživi taj period u koji je radnja smeštena.

Kadrovi masakra ruskog sela na početku filma su čista rediteljska perfekcija. Scene borbi su vrlo sirovo i brutalno prikazane, da mogu slobodno reći da predstavljaju najverniji prikaz vikinškog sveta. Ipak, od realističnog vikinškog sveta daleko više bez daha ostavlja fantastičan epski svet koji Egers stvara. Fascinantno je koliko je sitnih detalja ubačeno unutar filma, koje će zapaziti najviše poznavaoci nordijske mitologije. Doduše, vode se debate da li su svi fantazijski delovi filma stvarni ili samo halucinacije glavnog junaka. Za mene nema dileme.

Kao što su veštice u The VVitch bez ikakve sumnje stvarne, tako su i u “The Northman” svi natprirodni elementi istiniti. Vizuelno ovo je zaista najbolji Egersov projekat dosad i pojedine scene (naročito kadrovi sa lebdećim hrastom) izgledaju božanstveno.


Jedino što bih zamerio filmu jeste sama završnica koja je, za moj ukus, isuviše teatralna. Tragični momenti pred kraj mi nemaju logičnog smisla i vidi se da su ubačeni zarad većeg šok efekta. Takođe, poslednja borba mi je ostavila više tragikomičan, nego ozbiljan utisak. Žalim zbog takvog kraja, jer sve do poslednjih petnaestak minuta, “The Northman” je bio savršen. Ipak, i pored završnice koja nije po mom ukusu, ovo filmsko ostvarenje je definitivno vredno svake preporuke.

Ocena 8,5/10

Preporuka autora

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 3 / 5. Ukupno glasova: 4

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account