The Mule (2018)

The Mule (2018)

2018., rež: Clint Eastwood

Clint je jedan od onih koji su poput dobrog vina, što stariji – to bolji. Kad pomislite da nakon memorijalne nagrade Irving G. Thalberga, koju je dobio još 1995, od njega možete očekivati još samo mirovinu i pristojan sprovod, on nas oduševi filmovima kao što su The Bridges of Madison County, Mystic River, Million Dollar Baby, Gran Torino, Changeling,…

Filmovi koje režira (u većini i glumi) imaju nešto zajedničko, prepoznatljivo, a to je čovjek, pojedinac, njegova izgubljenost u ovom svijetu, traganje za samim sobom, traganje za onim zbog čega se cijeli svijet pokreće, a to je ljubav i prihvaćanje. Nekad je to ljubav muškarca i žene, nekad prijateljska ljubav, žudnja za uspjehom i samoostvarenjem ili, kao u ovom filmu, iskonska želja pripadanju svojoj obitelji. I tako nam, po tko zna koji put, naš “macho” Clint pokazuje svoju sentimentalnu stranu, nježnost koja ga čini još većim muškarčinom u mojim očima, a vjerujem, i kod većine žena.

The Mule je, za sada, pretposljednji uradak neuništivog Clint Eastwooda, film kojeg je režirao u svojoj 88. godini (njegova 47. uloga u karijeri), u kojem glumi ostarjelog Earla Stonea. Earl je veteran korejskog rata koji živi sam, pred bankrotom, izoliran od svoje obitelji koju je zbog svog posla i samoživosti uvijek zanemarivao. Igrom slučaja preuzme posao tzv. mule, prijevoznika droge za meksički kartel.

Nešto što je trebala biti samo jedna vožnja on pretvori u toliko dobar posao da uskoro obori rekord u količini prevezenog kokaina. Novcem kojeg zarađuje kupi novi kamionet, otkupi hipoteku nad svojom kućom i zemljom, plati unuci školovanje, obnovi zapaljeni klub veterana, priušti sebi lagodan život. No stvari nikad nisu tako jednostavne pa tako i ovdje postoji Colin Bates, DEA agent, kojeg glumi Bradley Cooper i koji je cijelo vrijeme u lovu za najboljom “mulom” kartela. Naravno, onaj životni, emotivni dio se bazira na odnosu prema obitelji i grijesima za koje se pokušava iskupiti.

Kroz The Mule se cijelo vrijeme, iako je prilično smiren i bez akcijskih scena, provlači tenzija, napetost i iščekivanje. Čudne su i emocije koje proživljavate tijekom filma i pomalo vas iritiraju jer znate da bi nekog poput Earla trebali mrziti, ali koliko god se protiv toga borili, vi ćete ga voljeti i navijati za njega. Njegov šarm i humor, njegova samokritičnost i obožavanje života, jednostavnost kojom kroz njega kroči, to je nešto što osvaja svih, bez izuzetaka.

The Mule

Interesantno je da je ovaj “krimi” dio filma snimljen prema istinitim događajima i stvarnoj osobi Leu Sharpu, veteranu 2. svjetskog rata koji je u svojim 80-ima postao najstarija, ali i najprofitabilnija ‘mula’ Sinaloa kartela. U filmu su odlično odradili svoj posao i Laurence Fishburne, Michael Peña, Dianne Wiest, Andy García, Alison Eastwood (Clintova kćer i u stvarnom životu), kao i Taissa Farmiga (kćer Vere Farmige).

Uglavnom, ako volite nježnog Clinta, obavezno pogledajte ovaj mali, neprimijećen, a meni tako veliki film.

I thought it was more important to be somebody out there than the damn failure I was here at my own home. Anyway, for what it’s worth, I’m here now.

Earl Stone

Od istog autora:

Sound of Metal (2019)

Moja ocjena…

Gluma
Scenarij
Kamera
Režija

Ukupan dojam i ocjena…

Film po istinitoj priči s interesantnom porukom, iznad prosjeka ga diže još jedna odlična uloga Clinta Eastwooda.

4.1

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4 / 5. Ukupno glasova: 2

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Dekalog (1989 – 1990)

Dekalog je poljska televizijska serija (iako ga neki nazivaju i desetočasovnim filmom) koji su zajedno napisali jedan od najvećih filmskih umetnika Kšištof Kješlovski i njegov

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

The Northman (2022)

The Northman (2022) Robert Egers je sa svega dva dugometražna filma uspeo da stvori veliku bazu fanova koji su sa nestrpljenjem počeli da iščekuju svaki

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Dune
SPIDER-MAN: NO WAY HOME
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account