The Mule (2018)

The Mule (2018)

2018., rež: Clint Eastwood

Clint je jedan od onih koji su poput dobrog vina, što stariji – to bolji. Kad pomislite da nakon memorijalne nagrade Irving G. Thalberga, koju je dobio još 1995, od njega možete očekivati još samo mirovinu i pristojan sprovod, on nas oduševi filmovima kao što su The Bridges of Madison County, Mystic River, Million Dollar Baby, Gran Torino, Changeling,…

Filmovi koje režira (u većini i glumi) imaju nešto zajedničko, prepoznatljivo, a to je čovjek, pojedinac, njegova izgubljenost u ovom svijetu, traganje za samim sobom, traganje za onim zbog čega se cijeli svijet pokreće, a to je ljubav i prihvaćanje. Nekad je to ljubav muškarca i žene, nekad prijateljska ljubav, žudnja za uspjehom i samoostvarenjem ili, kao u ovom filmu, iskonska želja pripadanju svojoj obitelji. I tako nam, po tko zna koji put, naš “macho” Clint pokazuje svoju sentimentalnu stranu, nježnost koja ga čini još većim muškarčinom u mojim očima, a vjerujem, i kod većine žena.

The Mule je, za sada, pretposljednji uradak neuništivog Clint Eastwooda, film kojeg je režirao u svojoj 88. godini (njegova 47. uloga u karijeri), u kojem glumi ostarjelog Earla Stonea. Earl je veteran korejskog rata koji živi sam, pred bankrotom, izoliran od svoje obitelji koju je zbog svog posla i samoživosti uvijek zanemarivao. Igrom slučaja preuzme posao tzv. mule, prijevoznika droge za meksički kartel.

Nešto što je trebala biti samo jedna vožnja on pretvori u toliko dobar posao da uskoro obori rekord u količini prevezenog kokaina. Novcem kojeg zarađuje kupi novi kamionet, otkupi hipoteku nad svojom kućom i zemljom, plati unuci školovanje, obnovi zapaljeni klub veterana, priušti sebi lagodan život. No stvari nikad nisu tako jednostavne pa tako i ovdje postoji Colin Bates, DEA agent, kojeg glumi Bradley Cooper i koji je cijelo vrijeme u lovu za najboljom “mulom” kartela. Naravno, onaj životni, emotivni dio se bazira na odnosu prema obitelji i grijesima za koje se pokušava iskupiti.

Kroz The Mule se cijelo vrijeme, iako je prilično smiren i bez akcijskih scena, provlači tenzija, napetost i iščekivanje. Čudne su i emocije koje proživljavate tijekom filma i pomalo vas iritiraju jer znate da bi nekog poput Earla trebali mrziti, ali koliko god se protiv toga borili, vi ćete ga voljeti i navijati za njega. Njegov šarm i humor, njegova samokritičnost i obožavanje života, jednostavnost kojom kroz njega kroči, to je nešto što osvaja svih, bez izuzetaka.

The Mule

Interesantno je da je ovaj “krimi” dio filma snimljen prema istinitim događajima i stvarnoj osobi Leu Sharpu, veteranu 2. svjetskog rata koji je u svojim 80-ima postao najstarija, ali i najprofitabilnija ‘mula’ Sinaloa kartela. U filmu su odlično odradili svoj posao i Laurence Fishburne, Michael Peña, Dianne Wiest, Andy García, Alison Eastwood (Clintova kćer i u stvarnom životu), kao i Taissa Farmiga (kćer Vere Farmige).

Uglavnom, ako volite nježnog Clinta, obavezno pogledajte ovaj mali, neprimijećen, a meni tako veliki film.

I thought it was more important to be somebody out there than the damn failure I was here at my own home. Anyway, for what it’s worth, I’m here now.

Earl Stone

Od istog autora:

Sound of Metal (2019)

Moja ocjena…

Gluma
Scenarij
Kamera
Režija

Ukupan dojam i ocjena…

Film po istinitoj priči s interesantnom porukom, iznad prosjeka ga diže još jedna odlična uloga Clinta Eastwooda.

4.1

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4 / 5. Ukupno glasova: 2

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account