The Last Temptation of Christ (1988)

The Last Temptation of Christ (1988)

It is accomplished!

The dual substance of Christ – the yearning, so human, so superhuman, of man to attain God… has always been a deep inscrutable mystery to me. My principle anguish and source for all my joys and sorrows from my youth onward has been the incessant, merciless battle between the spirit and the flesh… and my soul is the arena where these two armies have clashed and met.

Nikos Kazantzakis, from the book “The Last Temptation of Christ”

(Dvojna suština Hrista – čežnja, tako ljudska, tako natčovečanska, čovekova čežnja da dosegne Boga… za mene je uvek bila duboka nedokučiva misterija. Moja glavna muka i izvor svih mojih radosti i tuga od mladosti nadalje bila je neprestana, nemilosrdna bitka između duha i tela… a moja duša je arena gde su se ove dve vojske sukobile i susrele. – Nikos Kazantzakis, iz knjige “Poslednje iskušenje Hristovo”)

The Last Temptation of Christ (1988)

Ova kontroverzna drama Martina Skorsesea bazira se na istoimenom romanu Nikosa Kazancakisa, i donosi nam portret Isusa Hrista sa svim vrlinama i manama, strahovima i iskušenjima realističnog ljudskog bića.

Lično, verujem da Isus nije bio istorijska ličnost, već da je tvorevina crkvenih moćnika, koji su njegovo učenje sastavili od učenja više propovednika iz više perioda, jer im je trebao Mesija da proture svoja učenja i dogmu. Ali ukoliko i jeste hodao zemljom, način na koji je prikazan u ovom filmu mi deluje mnogo uverljivije od bilo kog drugog prikaza Spasitelja sa kojim sam se do sada susreo.

Film ima neuobičajen i kontroverzan pristup prikazu Isusovog života (toliko da su u Francuskoj katolički fundamentalisti spalili nekoliko bioskopa tokom njegovog prikazivanja, što je za posledicu imalo čak i smrtni ishod) ali, ako ga gledate otvorenog srca i uma, bez predrasuda, verujem da ćete uvideti da ovakav prikaz ne samo što nije blasfemija, već svesnom, razumnom, inteligentnom gledaocu može biti mnogo prijemčiviji i efektniji u prenošenju Isusovog učenja od klasičnog pristupa.

This book is not a biography; it is the confession of every man who struggles. In publishing it I have fulfilled my duty, the duty of a person who has struggled much, was much embittered in his life, and had many hopes. I am certain that every free man who reads this book, so filled as it is with love, will more than ever before, better than ever before, love Christ.

Nikos Kazantzakis, from the book “The Last Temptation of Christ”

(Ova knjiga nije biografija; ovo je ispovest svakog čoveka koji se bori. Objavljujući je ispunio sam svoju dužnost, dužnost osobe koja se mnogo borila, bila mnogo ogorčena u svom životu, i imala mnogo nadanja. Siguran sam da će svaki otvoren čovek koji čita ovu knjigu, tako punu ljubavi, više nego ikada ranije, bolje nego ikada ranije, voleti Hrista. – iz prologa “Poslednjeg iskušenja Hristovog”.)

Harmony between Earth and the heart, that is the world of God.

(Harmonija između Zemlje i srca, to je svet Božiji)

Mislim da na Skorseseovu režiju nema potrebe trošiti reči. Sa budžetom od samo sedam miliona dolara, što je prilično niskobudžetno za ovakav film, Skorsese je učinio čudo i zaslužio nominaciju za Oskara.

Viljem Defo mi u početku nije legao kao Isus, ali posle nepuna tri sata filma više ne mogu da zamislim ikoga drugog u toj ulozi, a Harvi Kaitel je savršeno izneo protivtežnu ulogu Jude. Iako već četrdesetogodišnjakinja, Barbara je opčinjavajuća u ulozi Marije Magdalene, a ni performansima ostatka ekipe ne mogu ništa da prigovorim.

Atmosferi značajno doprinosi i muzika Pitera Gabrijela, a kraj filma je jedan od najupečatljivijih u mojoj filmofilskoj “karijeri”.

“The Last Temptation of Christ” toplo preporučujem i vernicima i nevernicima, i zbog poruka koje film prenosi i kojima će, makar podsvesno, uticati na vaš pogled na svet, i kao nezaboravno filmsko iskustvo.

Thank you, Lord, for bringing me where I didn’t want to go.

(Hvala ti, Gospode, što si me doveo tamo gde nisam želeo da idem.)

10/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account