The Haunting of Hill House/Bly Manor

The Haunting of Hill House

Ovaj put donosim vam dva u jedan recenziju. Tema ukletih kuća i duhova je prikazana gomilu puta. Ta je tema postala posebno popularna sada zahvaljujući Conjuring franšizi. Ove dve serije, međutim, su mi nešto najbolje na tu temu što sam ja ikada gledao! U isto vreme strašno i brutalno, jezivo i moćno, mračno i emotivno. Ove dve serije su nešto što nijedan pravi ljubitelj horora ne treba da propusti.

The Haunting of Hill House

Radnja prati petoro braće i sestara, koje je obeležila porodična tragedija. Danas oni svi žive odvojenim životima i svako od njih živi disfunkcionalno. Stiv je pisac koji piše knjige o natprirodnom, iako on sam u natprirodno ne veruje. Proslavio se knjigom o dešavanjima u ukletoj kući u kojoj je proveo svoje detinjstvo, što ga je otuđilo od ostatka porodice. Širli, meni najiritantniji lik u seriji, je perfekcionista koja sve mora da drži pod svojom kontrolom. Ona očito sebe doživljava kao zamenu za njihovu pokojnu majku i to je čini isuviše zaštitnički nastrojenom prema svima njima.

Sa njom i njenom porodicom živi i njena mlađa sestra Teo. Naizgled najstabilnija od svih njih, ali osoba koja je u sebi zatvorila sve svoje emocije. Stalno nosi rukavice na rukama, što ona opravdava time da je osetljiva na dodir, ali u jednoj od epizoda se otkriva pravi razlog zašto ih nosi. Tu je Luk, osoba koja se bori sa zavisnošću od droge. Godinama se bori sa ovom bolešću, gubi borbu i opet je počinje. Upravo događaj iz detinjstva ga je uvukao u svet droge. I za kraj, moj najdraži lik u seriji, Lukova sestra bliznakinja Neli.

Najtragičnija od svih njih. Osoba na koju je događaj iz detinjstva uticao najviše od svih braće i sestara, zbog čega se uvek osećala usamljenije od ostalih. Tragedija čiji je ona upravo vinovnik, ponovo će ujediniti ostalu braću i sestre da se ponovo suoče sa svojim demonima iz prošlosti. Kroz prvih pet epizoda, svaka epizoda nas uvodi u isti dan, ali iz perspektive drugog lika, što čini da se emotivno vežemo za njih, dok u isto vreme kroz flešbekove pratimo događaje iz detinjstva.

Serija je zasnovana na kultnoj horor knjizi “Kuća na ukletom brdu” Širli Džekson. Možda bi bilo ispravnije reći da je inspirisana knjigom. Uzeli su imena likova i lokaciju, ali sama radnja se prilično razlikuje od knjige. Ipak, kako su knjiga i film (u ovom slučaju serija) dve odvojene umetnosti, ne treba to gledati kao manu. Ova serija je zaista remek-delo u svakom aspektu.

Uz Širli Džekson, serija dosta toga uzima i od kralja savremenog horora Stivena Kinga, naročito iz njegovog legendarnog dela “Isijavanje“, iz kojeg je uzeto dosta motiva (Crvena soba, roditelj koji pokušava da ubije decu pod uticajem zlih sila). Ovo nije plagiranje već omaž. Sam King je prepoznao svoj uticaj ovde, te je nahvalio seriju na tviteru i nazvao je genijalnom.

Seriju je režirao izvrsni Majk Flanagan, koji se poslednjih par godina pokazao kao jako kvalitetan autor horor filmova, te je režirao neke naslove kao što su “Hush”, “Before I Wake”, “Gerald’ s Game”, “Dr. Sleep” itd. Međutim, sa ovom serijom je odradio vrhunski posao. Izgradio je takvu jezivu i strašnu atmosferu da me je od svake treće scene hvatala jeza i lupalo srce od straha. Mislim da još od Arđenteove Suspirije nisam gledao nešto ovoliko creepy. Pohvalio bih i Flanaganovu težnju ka simbolima. Serija je puna simbola i mislim da ih ni ja nisam sve pohvatao i da će mi trebati još nekoliko gledanja da ih sve pohvatam. Jer ovo je serija koja od gledalaca traži punu pažnju i koncentraciju pri svakoj sceni. Boje su naročito bitni simboli ovde. Posebno se ističu plava boja, kao simbol života, i crvena boja kao simbol smrti. Obratite veliku pažnju na ove dve boje jer su itekako bitne.

Flanaganova režija, po meni, svoj vrhunac dostiže u 6. epizodi (najboljoj u seriji, po meni) gde ima pet scena i svaka od njih je snimljena u jednom pokretu. U ovoj epizodi sve vreme posmatramo kameru kako se kreće zajedno sa likovima po prostoriji (nešto slično kao u Injarituovom filmu “Birdman“) i to je sve tako majstorski odrađeno, tako majstorski upakovano, da mogu samo da se klanjam i režiseru, i kamermanu, i montažeru do poda za ovo. Definitivno najbolja snimljena epizoda neke serije koju sam imao prilike da gledam.

Seriju krasi dosta šokantnih i neočekivanih obrta. Ne želim previše da pišem o njima da ne pokvarim onima koji još nisu gledali, ali ne mogu da ne spomenem plot twist oko Krivovrate žene. Krivovrata žena je utvara koja proganja Neli od njenog detinjstva, a koju samo ona vidi. Na kraju 5. epizode otkriva se ko je u pitanju i… uf, ja nisam mogao doći sebi od užasa! Neću ništa više o tome reći jer je to bukvalno najveći spojler serije, ali kada i sami dođete do tog dela, garantujem vam da će vam narednih pola sata vilica ostati da visi u vazduhu.

Kad je u pitanju glumačka ekipa, nema nekih velikih imena ovde. Najpoznatija mi je Karla Đuđino, koja je i ovde izvrsna kao i uvek, Elizabet Rizer, meni poznata po ulozi u “Twilight” franšizi, i Mihil Hojsman, najpoznatiji po ulozi Dario Naharisa u GOT. Ostale sam uglavnom prvi put gledao. Najveće otkriće mi je bez sumnje Viktorija Pedreti. Ona nosi svoju ulogu tako ubedljivo, tako emotivno, da sam se za nju najviše vezao. Peta epizoda u kojoj je ona glavni lik mi je emotivno najdirljivija i tu najbolje shvatiš koliko je Neli tragičan i nesrećan lik.

Uz Viktoriju, pohvalio bih i odličnu Kejt Sigel (inače Flanaganovu suprugu u privatnom životu) koja jako harizmatično i šarmantno nosi svoj lik i ulogu, koja mi je jedna od dražih u seriji.

Ali najviše pohvale za decu. Kao prvo, pohvalio bih što su se trudili da nađu decu koja su fizički slična starijoj glavnoj ekipi i zaista ostavljaju utisak da su to stvarno oni kada su bili mali. A deca su stvarno pravi glumački talenti. Tako prirodno i realno prikazuju njihov strah da to scene čine još više jezivim i strašnim. Čeka ih prava budućnost u filmskoj industriji ako nastave da se bave ovim poslom.

Iako sam istakao da je ovo najstrašnija serija koju sam ikada gledao, seriju bih pre svrstao u porodičnu dramu nego u horor, jer suština i poenta serije nije toliko u tim natprirodnim silama koje vladaju kućom na brdu (zato i mnogi duhovi i njihovo poreklo nisu do kraja razjašnjeni) već u glavnim likovima, u toj borbi da se ujedine i suoče sa demonima koji ih ceo život opsedaju. Zato je meni poslednja epizoda genijalna. Iako mnogi kritikuju finale da je previše sladunjavo, ja mislim da je baš završeno kako treba. Kraj je izazvao strahovito snažne i jake emocije u meni, a na kraju krajeva, to je i poenta kod umetnosti pokretnih slika. Ovo je definitivno serija koju ću pamtiti za sva vremena.

Top 3 najboljih momenata serije (mogući spojleri ovde)

Otkriće identiteta Krivovrate žene

Nelino bdenje

Momenat kada se Neli sjedinjuje sa roditeljima u Crvenoj sobi


The Haunting of Bly Manor

This is not a ghost story… This is a love story!

Nakon velikog uspeha Hill House, Majk Flanagan je dobio zeleno svetlo za novu sezonu. Pošto je smatrao da je priča iz Hill House prirodno završena, on je odlučio da to bude nova priča sa novim likovima. Kao glavni izvorni materijal ovaj put koristi roman “Okretaj zavrtnjaHenrija Džejmsa, ali kroz neke epizode se koristi i motivima nekih Džejmsovih manje poznatih pripovedaka.

Serija počinje sa pripremama za svadbu. Gosti se okupljaju veče pred svadbu u jednom dvorcu. Jedna od prisutnih žena, da bi skratila vreme, počinje da im pripoveda priču koju na početku naziva ukletom i jezivom pričom o duhovima. To je priča o mladoj Amerikanki Deni, koja odlazi u Englesku na imanje “Bly Manor” kako bi se starala o dvoje dece bez roditelja. Oni su pod starateljstvom svog strica, koji zbog posla nema vremena za njih. Deni se zbog svoje ljupkosti lako zbližava sa decom, ali i poslugom. Međutim, kako vreme prolazi, ona primećuje sve čudnije ponašanje dece i počinje da shvata da oni nisu jedini stanovnici imanja “Bly Manor“.

Glumačku ekipu čini dosta glumaca iz Hill House. U glavnoj ulozi je Viktorija Pedreti koja, iako joj je lik manje kompleksan u odnosu na lik iz Hill House, predivno nosi svoju ulogu. Pored nje, tu su i Oliver Džekson Koen i Henri Tomas. A tu su i Karla Đuđino, Kejt Sigel i Kejti Parker u epizodnim ulogama.

Od glumaca koji se nisu pojavili u Hill House, pohvalio bih posebno Ameliju Iv, T’ Niju Miler i klince koji prilično upečatljivo nose svoje uloge, naročito dečak koji u nekim momentima deluje umiljato, a u nekim jezivo.

Veliki nedostatak je izostanak Flanaganove režije. Dok je u Hill House režirao sve epizode, ovde on režira samo prvu epizodu, dok je ostale prepustio svojim kolegama. To je velika šteta, jer je upravo njegov talenat u izgradnji horor atmosfere činio Hill House toliko strašnom i jezivom. Ovaj serijal nema skoro pa nijednu strašnu scenu koja bi te prepala i zbog koje bi ti srce poskočilo od straha.

Najlepši aspekat serije mi je svakako ljubavna priča između Deni i Džejmi. Ima serija i drugih romansi, ali romansa između njih dve je srce i duša ove serije. Hemija koju pred kamerama ostvaruju Viktorija i Amelija je prekrasna. Svaka njihova zajednička scena čini da ti bude toplo oko srca.

Radnja serije teče prilično sporo i lagano i u nekim momentima deluje prilično konfuzno i istripovano, da počinje čovek da se pita kuda sve ovo vodi. Ali definitivno vredi doći do kraja, jer poslednje dve epizode su savršenstvo!

Pretposlednja epizoda se može posmatrati kao potpuno zasebna priča. Vizuelno ostavlja utisak nekog gotskog horor filma iz 50-ih godina prošlog veka. To je priča u kojoj se rasvetljava poreklo prokletstva imanja “Bly Manor”. To je jedna prelepa, ali i tragična priča o ženi koja je zbog izdaje izgubila sve. Zaista, u pričama o ukletim kućama retkost je da saosećaš sa utvarom koja ubija svoje žrtve, ali ova epizoda je učinila da jako saosećam sa njom. Još jednom sve pohvale za Kejt Sigel koja je, u samo ovoj jednoj epizodi, pokazala vrhunski glumački performans.

Finale serije me je potpuno slomilo emotivno! Iako serija ima dosta mana i nedostataka, sve je to ispravljeno sa poslednjom epizodom koja je tako dirljiva i snažna i koja je izazvala pregršt emocija u meni. Meni lično jedno od najboljih finala neke serije koju sam gledao. Na kraju krajeva, finale pokazuje kako je snaga ljubavi najveća snaga koja postoji. Za voljene osobe spremni smo da žrtvujemo i sami sebe ako treba, ali voljene nikad. I to me je posebno dotaklo.

Top 3 najboljih momenata serije (mogući spojleri ovde!)

Prvi poljubac Deni i Džejmi

Violetina tragična smrt

Momenat kada Džejmi pronalazi Denin leš u vodi


Ocene: The Haunting of Hill House 10/10

The Haunting of Bly Manor 9/10

https://www.youtube.com/watch?v=tykS7QfTWMQ

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.5 / 5. Ukupno glasova: 2357

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account