The Flash (2014-)

Autor: Ivan Miloš

The Flash (2014-)

“The Flash” je serija koju nikako ne možemo staviti u neke top ljestvice po kvaliteti, ali meni osobno spada u guilty pleasure.

Dijalozi često znaju biti blesavi, a u kombinaciji sa glumom, čak i meni nekad zna izazvati cringe efekt. Radnja također zna biti svakakva, od komplicirane gdje se pogube i ne znamo što je na kraju bitno (jer više ljudi je radilo na seriji, čak je i Kevin Smith režirao par nastavaka) do izrazito predvidive. No, da moram napraviti svoju top ljestvicu najdražih (ne najboljih) novijih serija, ova bi mi bila u samom vrhu. Pokušat ću objasniti iz svoje perspektive.

The Flash mi je jedan od najfascinantnijih superjunaka. Iako je na prvu ruku njegova jedina supermoć brzina, on je mnogo više od toga. Može je koristiti na razne načine, a to što može otrčati u prošlost ili budućnost za mene je veliki plus, jer sam fan putovanja kroz vrijeme i svih njegovih paradoksa. Čak sam i originalnu seriju “The Flash” iz 1990. pogledao tri puta.

“The Flash” je rađena po nekom standardom modelu, svaka epizoda je uglavnom sama za sebe, ima svoga negativca, ali svaka sezona ima i svoju glavnu priču odnosno glavnog negativca.

Pošto je napravljena prema junaku iz DC stripa, mnogo stvari se može predvidjeti ako poznajete izvorni materijal. Međutim, nisu se držali toga kao pijan pilota pa su neke stvari izmijenili. To meni nikako nije minus, jer unosi određenu neizvjesnost i iznenađenje u seriji.

Moram reći kako serija “The Flash” pripada Arrowversu, televizijskom svemiru nazvanom po prvoj seriji koja je izašla, Arrow. Dobra stvar je što svake sezone imamo nekoliko epizoda različitih serija koje se međusobno povezuju, što u konačnici iznosi trajanje jednog standardnog superhero filma, ali u isto vrijeme može biti i minus, jer vas na jedan način prisiljava da pratite i ostale serije iz istog svemira, jer vam onda nešto neće imati smisla u jednoj seriji ako niste pogledali određenu epizodu druge serije.

To mi je u početku bilo odlično i, da se izrazim ovako, cool i fora dok su bile samo dvije serije (pogotovo jer su te dvije kvalitetom najbolje), međutim, kako su sezone odmicale i kako su izlazile nove serije, trenutno imamo jedno 550 (nisam siguran za točan broj) epizoda u Arrowversu. Izračunajte samo koliko je to vremena, 550 x 45 minuta po epizodi. Čak sam i ja odustao od tog poduhvata, a ne bih nikome preporučio da to sve poprati jer se jednostavno ne isplati.

No, vratimo se malo seriji i zašto je volim pratiti. Meni najdraži dio su razne reference, meta humor ili takozvani easter eggs. Svaka epizoda ih sadrži i jako mi je drago kad ih uhvatim. Referiraju se na neku stvar iz stripa, opće pop kulture ili filma. Očito je da su baš pazili na te stvari. Jedan lik iz serije (Cisco Ramon) doslovno predstavlja nekog geek pripadnika iz publike. Kad god sretnu nekog zlikovca s moćima, on je taj koji mu daje ime i, naravno, to bude isto ime kao i u stripu. Također imamo brojne reference na filmove poput Star Wars, Alien, Indiana Jones, ili serije poput The Walking Dead ili Game of Thrones. Također, često nosi geek majice sa sličnim referencama iz opće pop kulture.

Tom Canavaugh glumi u svakoj sezoni drugačijeg lika i mislim da je to svakako vrijedno divljenja. Vjerojatno se zabavljao na setu pošto su ti likovi karakterno različiti.

John Wasley Shipp vam vjerojatno ne zvuči poznato, ali on je glumio originalnog Flasha iz 1990. Način na koji su njega ukomponirali u seriju je zbilja izvanredan i svaka epizoda s njim mi je odlična.

Wentworth Miller i Dominic Purcell vam sigurno zvuče poznato zbog serije Prison Break, gdje glume braću koja surađuju skupa bježeći iz zatvora i boreći se protiv tajne organizacije. Ovdje glume dva negativca koja surađuju skupa boreći se protiv Flasha. Gluma je over the top, ali mi je zabavno to gledati.

Mark Hamill je najpoznatiji kao Luke Skywalker, ali također je sjajan i kao glas Jokera u brojnim animiranim filmovima, serijama i video igricama. Mnogima je on najbolja verzija Jokera, što zapravo puno govori, kad znamo tko je sve portretirao Jokera u filmovima. Ovdje glumi Trickstera, ludog cirkusanta izrazito naglašenog smijeha, koji ima dijabolične planove za zaustaviti Flasha i počiniti zločine. Zvuči poznato? Bio je i u spomenutoj istoimenoj seriji iz 1990. gdje glumi istog lika i ponovno ga gledati je nešto nadnaravno. Glumi u svega nekoliko epizoda, ali je zato svaka epska.

Serija ima izrazito dobre prve dvije sezone, praktički bez loše epizode. Treća je također dobra, ali u četvrtoj već ide pad kvalitete, imamo sve više loših i nepotrebnih epizoda. Kad sam je počeo gledati, na IMDbu je imala ocjenu 8.3, a sada je na 7.7, smatram da je to osjetni pad. Stalno dolaze novi likovi, izmjenjuju se, nedostaje kvalitetne priče, javljaju se epizode koje su za zaborav.

Moram ponoviti, ovo nikako nije neka super kvalitetna serija, glupa je, ali baš zato je volim pratiti kad mi se gleda nešto za staviti mozak na pašu (iako nekad toliko zakompliciraju da dobijem suprotni efekt).

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account