The Day the Earth Stood Still (1951)

The Day the Earth Stood Still (1951)

Gort, Klaatu barada nikto!

“The Day the Earth Stood Still” je kultni SF klasik četvorostrukog oskarovca Roberta Vajsa (The Sound of Music, West Side Story).

Film počinje, za ono vreme, izuzetno kratkom najavnom špicom, iza koje sledi isto tako kratak uvodni deo, i film odmah prelazi na stvar, te leteći tanjir sleće u Vašingtom već u petom minutu. Svemirska letelica donosi nam izaslanika sa druge planete, koji je došao da čovečanstvu prenese jasnu poruku. Nuklearno naoružanje u kombinaciji sa razvojem svemirskog programa predstavlja potencijalnu opasnost za ostale planete, koje su odavno prevazišle agresiju i žive u miru, te neće dopustiti da im Zemljani taj mir naruše.

It is no concern of ours how you run your own planet, but if you threaten to extend your violence, this Earth of yours will be reduced to a burned-out cinder. Your choice is simple: join us and live in peace, or pursue your present course and face obliteration.

The Day the Earth Stood Still (1951)

“The Day the Eart Stood Still” počinje kao klasičan SF svog vremena, ali ubrzo uviđamo da je ovo samo podloga za kritiku Hladnog rata i nuklearnog naoružavanja. Atipično za Holivud tog vremena, film ne svaljuje krivicu za zaoštravanje odnosa na Sovjetski Savez i komunizam, već se distancira od bilo kakvog biranja strana i osuđuje čovečanstvo u celini zbog nepotrebno nepoverljive i agresivne prirode, civilizaciju kojom, umesto razumam upravljaju pohlepa i strah.

I am fearful when I see people substituting fear for reason.

Američke oružane snage, koje su u američkoj kinematografiji tog vremena, pa donekle i do danas, po pravilu mirotvorci i borci za pravdu i demokratiju, u ovom filmu su glavni negativac. Film kritikuje vojni i državni vrh, koji svojom bahatošću i glupošću dovodi u opasnost opstanak čovečanstva, a poverenje ukazuje intelektualnim naučnim krugovima. Ovo je pedesetih godina bio izuzetno hrabar potez i ovakav podtekst teško bi prošao u nekoj ozbiljnijoj i bukvalnijoj formi, te je SF prilično domišljat način da se antidesničarske poruke proture široj publici na “mala vrata”.

I’m impatient with stupidity. My people have learned to live without it.

Specijalni efekti su zastareli, ali su u svojoj jednostavnosti sasvim zadovoljavajuće uverljivi i iz današnje perspektive. Doduše, kostimi vanzemaljca i naročito robota pomalo su budalasti, kao da ih je crtalo malo dete.

“The Day the Earth Stood Still” krase odlična režija i crno-bela fotografija, koje upotrebom svetlosti i senke atipičnom za SF žanr dočaravaju atmosferu koja donekle podseća na film noar. Ovome doprinosi i napeta muzička podloga Bernarda Hermana, najpoznatijeg po saradnji sa Alfredom Hičkokom (Psycho, North by Northwest, Vertigo, Marnie), ali i komponovanju za mnoga druga kultna ostvarenja (Citizen Kane, Jane Eyre, Cape Fear, Taxi Driver).

Film je nažalost prošao bez nominacija Američke filmske akademije, jer je te godine konkurencija bila stvarno žestoka. Bogart je uzeo Oskara za glavnu ulogu u “The African Queen”, Karl Malden, Vivijen Li i Kim Hanter za “A Streetcart Named Desire”, a tu su još i “An American in Paris”, “A Place in the Sun” i “Strangers on a Train”. Ipak, osim ako ste adrenalinski džanki navučen na moderne blokbastere i sve starije od XXI veka vam je bajato, nemojte ga propustiti. Mislim da definitivno spada u domen opšte kulture.

8/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account