The Dark Knight – Trilogija

Nedavno sam dao sebi zadatak da obnovim gradivo i ponovo pogledam sva tri dela ove predivne priče. Tako da vam svoje utiske pišem sa dozom svežine.

Trilogija The Dark Knight (Mračni Vitez), koju je režirao Christopher Nolan, je možda i nešto najbolje što smo do sada videli na velikom platnu iz DC univerzuma. Toliko nezaboravnih momenata je ova franšiza iznedrila. Mogu da se slobodno usudim i da izjavim da smo možda dobili najboljeg Betmena (Batman), kojeg glumi Christian Bale, koga ne treba dodatno hvaliti i objašnjavati, jer svi znamo kolika je on glumačka veličina. Onda imamo, po mišljenju apsolutne većine publike i kritičara, najboljeg Džokera, koga glumi sjajni Heath Ledger, a u poslednjem nastavku strašno dobrog negativca po imenu Bane, koga glumi maestralni Tom Hardy.

Da počnem od prvog dela trilogije koji se zove Batman Begins (Batman Počinje) i koji je premijerno prikazan 2005. godine.

Po mom skromnom mišljenju, ovaj prvi deo je za nijansu bolji od njegovih nastavaka, ali zaista su to samo nijanse u pitanju, a objasniću i zašto.

Najbolja stvar, što se tiče ovog filma, je ta što konačno dobijamo detaljno objašnjenje porekla ovog heroja (ako se on tako može nazvati). I ne samo to, već pažnja koja je usmerena na detalje prevazilazi sve što smo do sada videli vezano za filmove o Betmenu, ali i generalno.

Konačno, ako nekome do sada nije bilo jasno kako funkcioniše mozak bilionera Brusa Vejna (Betmena) i zašto radi to što radi, posle ovog filma više nema izgovora. Svi smo i do sada znali da su mu roditelji tragično stradali kada je još bio dete i da je to bio glavni događaj iz prošlosti koji ga je kasnije usmerio da postane to što jeste. Ali nismo znali druge stvari kao što je, na primer, šta se sve zbivalo sa njim dok još nije postao Betmen, kako je savladao sve te borilačke veštine koje poseduje i demonstrira u borbama sa kriminalcima, kako je sastavio svoje (Betmen) odelo i zašto baš po uzoru na šišmiša, kako je nabavio svoj čuveni betmobil (batmobile) i šta je i čemu je on služio ranije, kako je pribavio i sklopio sve svoje “rekvizite” koje koristi u borbama za bolje sutra, itd…

Sve je to objašnjeno i prikazano na jednom dubljem nivou. I ne samo to, ništa nije prikazano kao lak posao. Mnoge stvari koje je radio mu nisu uspevale iz prve ruke. Primera radi, njegovo odelo nije bilo uvek tako dobro kao što smo uvek imali priliku da gledamo. On je prilagodjavao i unapredjivao svaki njegov aspekt postepeno, uglavnom posle nekih neuspelih akcija. Recimo, kada je shvatio da mu treba nešto nalik letenju ili bezbednom spuštanju sa većih visina, on je napravio plašt čija tehnologija to omogućava.

Na sve to je utrošeno dosta vremena tokom ovog filma, ali se isplatilo u potpunosti, jer nam je na taj način Betmen postao dosta realniji i bliži. Sada shvatamo kako mnoge stvari funkcionišu i to nam daje jednu širu i bogatiju sliku, na kakvu nismo navikli sa drugim sličnim superherojima i njihovim filmovima.

Radnja ukratko


Pa da počnemo (spojler alarm)…


Brus Vejn napušta udobnost svog položaja u društvu, novca i privilegija i odlazi da živi život običnog kriminalca. To čini ne bi li bolje shvatio kako oni razmišljaju i funkcionišu. Završava u zatvoru negde na kraju sveta u nekoj pustari. Tu ga pronalazi čovek po imenu Ducard, koji mu daje do znanja da postoji bolji način da ostvari svoje ciljeve. Zove ga da mu se pridruži u organizaciji po imenu Liga Senki, koja ima slične ciljeve kao i on. Sređuje mu izlazak iz zatvora i objašnjava kako da ih pronađe i zadaje mu test koji mora pre toga da završi.

dark knight

Naravno, Brus Vejn to sve uspeva i na kraju shvata da ta organizacija ima mnogo članova i veoma velik uticaj na razna dešavanja u svetu. Takođe shvata da su njihovi pogledi na svet ipak drugačiji i previše ekstremni za njegov ukus. Dok je tu provodio mesece, trenirajući sve moguće borilačke veštine, trikove kao što su kamuflaže, tj. stapanja sa okolinom, nestajanje iz vida neprijatelja i slično, ali i savladavanje svojih unutrašnjih strahova, postao je zaista sila sa kojom više nema šale. Možda i najbolji ratnik kojeg je ikada stvorila Liga Senki.

Posle svega toga, burno i ekstremno se razilazi sa tom organizacijom i upućuje se nazad u grad Gotam, gde počinje sa svojom misijom borbe protiv korupcije i kriminala.

Dobro ili loše u filmu?

Ovo što ću da napišem ovde može u dobroj meri da se odnosi i na naredne delove ove trilogije.

Rekao sam već šta je najbolje u ovom filmu, a ono što ostaje da se pomene je gluma od strane svih glumaca na neverovatno dobrom nivou. Izdvojio bih tu glumce kao što su Liam Neeson, Gary Oldman, Morgan Freeman i Michael Caine, kao ljude koji nose ovaj film na svojim leđima.

Christian Bale kao Brus Vejn nije nešto najbolje što smo ikada videli, možda nije ni u top 3 najboljih glumaca koji su imali priliku da glume ovu ulogu, ali ne mogu da mu pronađem neke greške ili mane, samo mu jednostavno ne leži taj karakter. S druge strane, kao Betmen nema greške, možda je i najbolji ikada viđen. Jedino bih zamerio na tonu njegovog glasa, koji nekada zvuči baš smešno, pogotovo kad pokuša da povisi glas. Ali to nije do glumca.

Akcija u sva tri filma je vrhunska. Mnogo su dobro odrađene jurnjave po Gotamu i scene gde Betmen koristi razne vrste oružja. Ono što nije na najboljem nivou jesu borbe, malo su spore i kadrovi su nekada nejasni. Smatram da je to moglo da se uradi dosta bolje (konkretan primer je Ben Aflekov Betmen). Izuzetak ovde jeste trening koji je Betmen imao u kampu Lige Senki, ali to je opet neko moje subjektivno mišljenje. Smatram da je to bilo zaista lepo izvedeno.

Kamera, režija i scenografija u kombinaciji sa muzikom prave ozbiljnu i mračnu atmosferu. A kako i ne bi kada su za muziku bili zaduženi James Newton i Hans Zimmer. Zaista, ceo soundtrack iz filma će ući u istoriju i slušaće se nezavisno od filma još mnogo godina.

Fun fact – slušam muziku iz filma dok pišem ovu recenziju…

The Dark Knight (Mračni Vitez) – 2008

Većina stvari koje sam rekao za prvi nastavak važi i za ovaj i razlika je u sitnicama. Drugi deo počinje gde prvi završava, predstavljanjem glavnog negativca – Džokera.

Heath Ledger je tu završio posao i pitanje je da li će ga iko ikada nadmašiti. Zaista je uradio ono što niko nije mogao da veruje da je moguće, a to je da odglumi savršenog Džokera. Samo ta činjenica gura ceo ovaj film napred jer, za razliku od prvog nastavka, ovde nemamo toliko dubine i Betmen je nekako u drugom planu.

Akcija je manje ili više identično dozirana, scenario dobar i jedina zamerka mi je ta što nikada nemamo objašnjenje kako je Džoker uspeo da uvek bude 2 ili 3 koraka ispred svih. Mislim da je to falilo ovom nastavku, da bar u nekom momentu, u vidu nekog flashback-a, vidimo kako je on to uspeo da namagarči Betmena i sve ostale.

No dobro, da ne zakeram suviše, ovaj nastavak nam donosi čak i neke odlične pouke, motivaciona i badass otkrovenja. Toga bilo i u prvom nastavku, samo nisam pomenuo, a i u poslednjem, naravno.

Recimo:

  • “I Believe What Doesn’t Kill You Simply Makes You, Stranger.”
  • “Why Do We Fall, Sir? So That We Can Learn To Pick Ourselves Up.”
  • “Madness, As You Know, Is A Lot Like Gravity. All It Takes Is A Little Push.”
  • “It’s Not Who I Am Underneath, But What I Do That Defines Me.”
  • “You Either Die A Hero Or Live Long Enough To See Yourself Become The Villain.”
  • “As A Man, I’m Flesh And Blood; I Can Be Ignored, I Can Be Destroyed. But As A Symbol… As A Symbol I Can Be Incorruptible. I Can Be Everlasting.”
  • “A Hero Can Be Anyone, Even Someone Doing Something As Simple And Reassuring As Putting A Coat Around A Little Boy’s Shoulders To Let Him Him Know The World Hadn’t Ended.”
  • “Why So Serious?”

Takođe dobijamo i totalnu transformaciju jednog lika koji promeni i pogazi sva svoja uverenja i od nekoga ko je trebalo da bude primer i uzor svima dobijamo praznu ljušturu prepunu besa i tuge, željnu krvi i osvete.

Ono što fali ovom nastavku jeste drama koja je bila prisutna u prvom delu. Akcenat je ovde više na akciji i na tome šta negativac radi i želi da poruči celom svetu. Radnja celog filma je bukvalno jurnjava i sprečavanje akcija koje pravi Džoker.

The Dark Knight Rises (Uspon Mračnog Viteza) – 2012

Poslednji nastavak kombinuje dramu iz prvog dela i opakost sjajnog negativca iz drugog nastavka i zaokružuje celu priču veoma dobro.

Posle drugog nastavka Betmen je pao. Pao u smislu da je skoro zaboravio ko je bio i prepustio se životarenju, jer više nije bio neophodan za grad koji se konačno izborio sa kriminalom i stao na noge.

Sve će to da promeni naredni negativac koji ima opake planove, a po svojim borilačkim sposobnostima, snazi i pameti je rival Betmenu iz njegovih najboljih dana. Kako će jedan već po malo mator i van forme Betmen da se suprostavi svemu tome na vama je da otkrijete, ako ste među onima koji još uvek nisu pogledali ovu trilogiju.

Mogu samo da kažem – uz mnogo žrtvovanja, motivacije i snage volje. Iz tog razloga se ovaj nastavak i zove Uspon mračnog viteza, jer upravo to i gledamo kroz čitav film. Da se iz totalnog ambisa, jedan čovek koji je postao simbol svim ljudima u gradu, ponovo uzdigne i bori za svoja uverenja.

Dobijamo i odličnog sporednog lika, Ženu Mačku koju glumi Anne Hathaway, čija pojava me nije ništa specjalno oduševila, jer je svoj posao odradila samo pristojno. Mada i ona dobija svoje vreme da zablista i lepu karakterizaciju lika, koji takođe mora da napravi neke svoje bitne odluke.

Glavni negativac Bane, koga glumi Tom Hardy, je po mom mišljenju savršen, a trud koji je uložio ne bi li se transformisao u ovu pojavu je za svaku pohvalu. Da nisam znao da će on da ga glumi ne bih ga ni prepoznao. Ćelav i nabildovan, sa dodatnom kilažom koju je verovatno morao da nabaci zbog uloge, i izmenjenim glasom je zaista neprepoznatljiv.

Nemilosrdani i hladni psihopata, sa svojim uvrnutim pogledom na svet, od prvog minuta na ekranu vam se podvuče pod kožu.

Malo su pomerili granicu što se akcije tiče, jer ovde na ulicama Gotama u jednom trenutku imamo bukvalno civilni rat, gde se ne zna ko pije, a ko plaća, i mnogi sporedni karakteri su dobili presudne zadatke, što nije bio slučaj u poslednja dva filma gde je Betmen uglavnom sve radio sam.

Kraj ovog nastavka zaokružuje celokupnu priču i ne bih zaista više ništa tu dodao ili oduzeo, iako je ostvaljen prostor na kraju filma za još jedan nastavak.

Ocene

Akcija
Drama
Gluma
Scenario
Režija
Muzika
Ambijent
Sve ostalo što je važno

Zbir i utisak

Skoro pa savršena trilogija koja može da spada u neka legendarna ostvarenja. Ko ovo još nije pogledao ja ne znam na kojoj planeti živi.

4.9

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 5 / 5. Ukupno glasova: 2334

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account