The Color Purple (1985)

The Color Purple (1985)

Iako sam veliki Spilberg hejter i smatram ga za najprecenjenijeg režisera svih vremena, ipak me je film The Color Purple dosta privukao zbog same tematike. Film je baziran na vrlo popularnom i kontroverznom romanu Alis Voker. Ako je verovati Vikipediji, The Color Purple dosta odstupa od izvornog materijala, ali kako knjigu nisam imao prilike da čitam, bojim se da neću moći da napravim poređenje, te ću se osvrnuti isključivo na sam film. Biće spojlera, odmah da upozorim.

Glavna junakinja The Color Purple je četrnaestogodišnja Seli, devojka koju otac siluje od malena. Rodila mu je dvoje dece, koje on uzima od nje po rođenju i govori joj da su umrli, iako ona zna da su živi. Seli ima nežan odnos jedino sa njenom mlađom sestrom Neti, koju voli više od svega i za koju strahuje, jer je otac bacio oko na nju. Mladi samohrani udovac, koji se u početku naziva Gospodin (a kasnije saznajemo da se zove Albert) želi da oženi Neti, ali otac odbija nju da da i daje Seli umesto nje. Od tog trenutka za Seli počinje pravi pakao. Gospodin je svakodnevno zlostavlja i seksualno i fizički, a ni njegova deca je ne tretiraju ništa bolje. Godine prolaze i život joj teče kao robinji. Žudi samo za Netinim pismima koje ne dolaze.

Iako je film o životu afroamerikanki, pogrešno je uverenje da je ovo film o rasizmu. Naravno, ima i toga (deo sa Sofijom i njenim prebijanjem od strane šerifa i nepravednom robijom), ali ovo je prvenstveno prikaz američkog patrijarhalnog društva iz ženskog ugla gledanja. Ovde imamo afroamerikance muškarce koji tretiraju žene kao roblje, kao običnu stoku bez prava glasa. Zapravo, ne bi bilo razlike i da je reč o belkinjama. Ovo je prikaz jednog primitivnog društva u kome muškarci vode glavnu reč, dok žene nemaju nikakva prava, jer one su tad bile svojina muškaraca.

Glumačku postavu čine, u to vreme, vrlo nepoznati glumci. Glavna ženska uloga poverena je (prema Vikipediji na insistiranju Alis Voker) Vupi Goldberg, koja je u to vreme bila stendap komičarka, i to njen performans, u ovako ozbiljnoj drami, sa ovako osetljivom ulogom, podiže na viši nivo. Njena gluma je briljantna. U nekim momentima samo svojim izrazima lica uspeva da dočara sve svoje emocije i to je za svaku pohvalu.

Opru Vinfri danas svi znaju, ali u prvoj polovini osamdesetih, ukoliko niste pratili radio, bilo bi malo šanse da znate ko je ona. Ovo joj je bila debitantska uloga na filmu i po mom mišljenju rasturila je! Inače Sofija je moj omiljeni lik u ovom filmu. Ona mi je baš primer jedne snažne, borbene žene koja ne da na sebe i koja na silu odgovara silom, jer je svesna da je to jedini način da ne bude pregažena. Ona je potpuna suprotnost od Seli, koja tokom celog filma, sve do pred kraj i uskršnjeg ručka, ćuti i trpi zlostavljanje. I taj kontrast između ove dve različite žene koje su žrtve istog patrijarhalnog društva mi je odlično prikazan.

Da spomenem i legendarnog Deni Glovera, danas najpoznatijeg kao partnera Mel Gibsona u kultnom filmskom serijalu Lethal Weapon. Pre ovog filma je radio uglavnom u pozorištu, te bi se moglo reći da mu je upravo ovaj film doneo slavu. Njegov Gospodin je zaista izuzetno kompleksan lik. Sa jedne strane ogavan je svakoj normalnoj osobi zbog psihičkog i fizičkog zlostavljanja koji vrši nad Seli. Ali sa druge strane, i on je isto žrtva društva i pogrešnog vaspitanja oca koji mu nije dao da bude sa voljenom i učio ga da su sve žene niža bića. To je i Seli rekla njegovom ocu, da bi bio mnogo bolji čovek da nije njegov sin. Na kraju, moglo bi se reći da sve polazi od vaspitanja i da od njega zavisi u kakve ćemo ljude izrasti. Mislim da je to centralna poruka filma.

Spilberg tokom filma gradi mračnu i surovu, ali i toplu i nežnu atmosferu. Film koliko je depresivan, toliko ima i prelepih momenata poput “mjuzikl” scene u crkvi, Selinog monologa za uskršnjim ručkom, ponovnog susreta Seli i Neti posle toliko godina razdvojenosti, i naravno svaki kadar sa purpurnim cvećem mi je prekrasan.

Film je dobio 11 nominacija za Oskara, ali nije osvojio nijedan (danas bi zbog toga afroamerikanci izašli na ulice da protestuju), što mene iskreno čudi jer film je zaista izuzetan, i ako ništa drugo, ubitačan performans Opre Vinfri je u potpunosti za Oskara. Jedino što mi logično pada napamet je da je zanemaren na Oskarima zbog rasizma. Ipak su to osamdesete.

Ocene

Drama
Gluma
Scenario
Režija
Atmosfera
Emocije

Zbir i utisak

Verovatno najlepši Spilbergov film. U isto vreme mračan i topao, ovaj film je sjajan realističan prikaz patrijarhalnog društva koje je žene tretirao kao niža bića i uči nas da budemo bolji ljudi.

4.3

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.2 / 5. Ukupno glasova: 234

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account