The Batman (2022)

The Batman (2022)

Betmen (Batman) je jedan od najvećih i najprepoznatljivijih superheroja iz DC univerzuma. Priče o njemu ispričane su u raznim stripovima, animiranim i igranim televizijskim serijama i igranim filmovima. A upravo u ovom poslednjem medijumu, poslednjih desetak godina, njegov lik je prilično aktivan, ponajviše zahvaljujući DCEU franšizi. Najnovija filmska adaptacija, međutim, u režiji Met Rivsa je nešto potpuno drugačije i nesvakidašnje, na šta ljubitelji filmskog Betmena nisu navikli, dok će ljubiteljima stripova ovo puno bolje leći.

Radnja nas vodi na sam početak Betmenovog putovanja, tačnije dve godine nakon što je obukao Betmenovo odelo i postao osvetnik željan pravde. Gotam Siti je jedno tmurno i depresivno mesto kojim upravljaju kriminal i nasilje. Sve to čini da Brus Vejn bude ogorčen i da ne vidi ništa dobro u ljudima, te živi povučen od sveta, mareći samo za to da kao Betmen čisti ulice od bezakonja.

U Gotamu vrlo brzo se pojavljuje još jedan maskirani lik, koji sebe naziva Zagonetačem i počinje da ubija političare i ugledne građane grada, ostavljajući na njihovim leševima zagonetke upućene direktno Betmenu, koji mora da reši zagonetke i pronađe misterioznog ubicu pre nego što ubije još ljudi.

U potrazi pomoći će mu dva saveznika, policijski komesar Džejms Gordon, koji uprkos nepoverenju policije traži pomoć od Betmena u rešavanju slučajeva i mlade kelnerice Seline, koja će se, da bi pronašla nestalu drugaricu, ujediniti sa Betmenom u svom kostimu Žene-mačke. Istraga će njih troje uplesti u zamršeno klupko političke korupcije, ali i moralne etike.

Batman

Ovaj film više podseća, po svojoj strukturi, na neku neo-noar misteriju, nego na superherojski film. Nema previše akcionih scena i nekako je veći fokus stavljen na atmosferu i psihologiju likova. Ovo je daleko najmračniji Betmen film dosad. I to ne govorim samo zbog teme, nego i zbog stilskog izgleda filma, koji se većinom odigrava u mraku. Vrlo je malo scena koje se odigravaju po svetlosti dana. Sve to ostavlja neki tmuran i depresivan utisak, što može mnoge odbiti od filma, ali meni je sve to odlično pogođeno.

Pohvalio bih vizuelan prikaz Gotama koji, za razliku od prethodnih Betmen filmova, ovde ostavlja utisak prljavštine. Često imamo kadrove Gotama prekrivenog kišom i blatom, što predstavlja izvrsnu metaforu na stanovnike Gotama, koji su prljavi i truli duboko u sebi.

Čim je otkriveno da će Robert Petinson igrati glavnu ulogu, odmah je usledio masovni protest od strane hejtera koji ga ne vole, zbog uloge u omraženoj Twilight sagi, a koji ga zapravo nisu ni gledali u drugim ostvarenjima, da bi mogli da sude o njemu kao glumcu. Ja sam imao priliku da ga gledam u više ostvarenja i definitivno ga smatram za jednog od najtalentovanijih i najharizmatičnijih glumaca današnjice i to je sada još jedanput potvrdio izvrsnim performansom. Mogu slobodno reći da je najbolji filmski Betmen odmah nakon Ben Afleka.

Sjajno je izneo njegovu psihičku slomljenost i unutrašnja kolebanja. Iako su mnogi fanovi kritikovali scenario oko Brusovog lika, što izgleda previše emo i što nedostaje onaj plejboj na kojeg je većina navikla. Ali treba uzeti u obzir da je ovo Brus iz mladosti, kada je bio ogorčen na sve i da tek u budućim nastavcima treba da se razvije taj plejboj, što je kraj filma i nagovestio.

Zoi Kravic izvrsna. Dosad najbolja Žena-mačka. Nije možda glumački toliko potkovana, ali zrači seksipilom i šarmom kakve jedna Žena-mačka treba da poseduje. Ona i Robert su odličan tandem i njihova hemija pred kamerama je prilično dobra. Možda je trebalo malo više da dorade njen lik, ali očekujem da to poprave u nastavcima.

Jedna od najvećih zvezda ovog filma svakako je Kolin Farel u ulozi Pingvina. Ako niste guglali ko sve igra u filmu, nikad nećete pogoditi da je Farel u pitanju. I moje iznenađenje je bilo veliko kad sam mu video ime na odjavnoj špici. Skroz je neprepoznatljiv pod maskom. Ovaj Pingvin se skroz razlikuje od onog koga je izneo De Vito pre 30 godina. Ovaj Pingvin nije nikakva deformisana ličnost koja živi pod zemljom, već okrutan gangster koji mene lično dosta podseća na uloge koje je De Niro igrao u Skorsezeovim filmovima. Minutaža mu nije onoliko velika koliko zaslužuje, ali je među harizmatičnijim ličnostima filma.

Od cele glumačke ekipe ipak osoba koja je najviše ukrala ceo šou je definitivno Pol Dejno. On tako maestralno iznosi mentalno poremećenog psihopatu da mu sve veruješ. Scena njega i Betmena u Arkamu je verovatno najbolje odglumljena scena u filmu. Njegov lik je ujedno i najkompleksnije napisan.

Ceo film prati nas moralna dilema za koga navijati (dilema koju u više navrata oseća i sam Betmen), jer on ubija one koji su smrt zaslužili. One koji svojom korupcijom i prevarama uništavaju ljudske živote i koji pojedince šalju u bedu i ludilo, kao u slučaju Zagonetačevog lika. Zbog tih moralnih motiva za zločine, ovaj film bih pre uporedio sa Saw franšizom, nego sa Se7en i Zodiac sa kojima ga mnogi upoređuju.

Uprkos mojim dosadašnjim pohvalama, nisam toliko oduševljen filmom koliko sam mislio da ću biti. Sa tehničke strane zaista nemam zamerki. Moj definitivni favorit za ovu godinu što se tiče kamere i fotografije, ali mu zameram preveliku razvučenost. Nemam ništa protiv dugih filmova, ali ovde je sve moglo da stane u dva, dva i po sata i film ne bi nimalo izgubio na kvalitetu. Imam osećaj da je dug samo dužine radi.

Sama završnica mi je dosta mlako i pomalo banalno odrađena. Mišljenja sam da je finiš mogao biti bolje realizovan. Takođe zameram nedostatak snažnijih emocija koje bi dale jači pečat filmu. Po tom pitanju je Nolanova trilogija ipak malo bolje odrađena. Ali opet treba uzeti u obzir da je ovo tek prvi film nove trilogije i samim tim ovaj film ne treba posmatrati kao kompletno ostvarenje, već samo kao uvod u novu priču.

7/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4 / 5. Ukupno glasova: 1

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Allure (2017)

Sama sam. Ja sam potpuno sama. I u redu je oko toga. Biće mi sve u redu. Debitantski film braće Karlosa i Džejsona Sančeza je

Pročitaj više »
Filmovi
Mihal Greksa

Elvis (2022)

When things are too dangerous to say sing! Od pvog momenta kada sam saznao da se radi film o Elvisu, a pogotovo nakon što sam

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

The Batman (2022)

The Batman (2022) Betmen (Batman) je jedan od najvećih i najprepoznatljivijih superheroja iz DC univerzuma. Priče o njemu ispričane su u raznim stripovima, animiranim i

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account