The Aviator (2004)

The Aviator (2004)

Don’t tell me I can’t do it; don’t tell me it can’t be done!

“The Aviator” je biografska drama, koja prati život filmadžije i avijatičara Hauarda Hjuza, od dvadesetih do četrdesetih godina prošlog veka. Iako je danas poznatiji po filmovima (“Hell’s Angels”, “Scarface”, “The Outlaw”), “The Aviator” se bavi više Hjuzovim pomeranjem granica u vazduhoplovstvu i njegovim privatnim životom, koji su obeležile ljubavne (Ketrin Hepbern, Ava Gardner) i političke afere, kao i ozbiljan oblik OKP-a (opsesivno-kompulzivni poremećaj) i mizofobije.

Čak i da ne znate o čemu se u filmu radi, pa čak ni kom žanru pripada, zvučna imena poput režisera Martina Skorsesea, fenomenalne glumačke postave koju čine Leonardo DiKaprio, Kejt Blanšet, Kejt Bekinsejl, Džon C. Rajli, Alek Boldvin, Alan Alda, Jan Holm, Viljem Defo, Džad Lou, muzika Hauarda Šora, pa i pet Oskara (od ukupno 11 nominacija), dovoljan su razlog da ga pogledate.

The Aviator

Skorsese se potrudio da svaki deo filma izgleda što približnije filmovima perioda u kome se odvija, što je naročito upečatljivo na početku, na primer u sceni u kojoj se pojavljuje Džad Lou kao Erol Flin. Ovo je verovatno glavni razlog za Best Cinematography Oskara, koji je otišao u ruke Roberta Ričardsona, sa kojim je Skorsese već sarađivao na filmovima “Casino” i “Bringing Out the Dead“.

DiKaprio je, kao i obično, zaslužio Oskara i ostao samo na nominaciji. Kejt Blanšet se potrudila da skine manirizam i akcenat Ketrin Hepbern ali, iako je glumom zaslužila osvojenog Oskara, izgledom nije ni prineti lepoti legendarne Ketrin. Doduše, mene Kejt inače iritira, pa je moja objektivnost upitna. Interesantno je da je ovom ulogom postala prva osoba koja je osvojila Oskara glumeći drugog oskarovca. Kejt Bekinsejl očaravajuća kao i uvek, a Džon C. Rajli, Alek Boldvin, Alan Alda (takođe nominovan) i Jan Holm daju filmu upečatljiv šmek.

Tehnički gledano film je u svakom aspektu vrhunski, ali mu fali suštine. Čini ga niz odlično napravljenih i međusobno uklopljenih delova, i ne fali mu čak ni emotivne snage, ali nema nikakvu poentu, ne vodi nikuda, završava se iznenada i ostaje nedorečen. Uživao sam u svakom minutu njegova tri sata, ali mu fali ono nešto suštinsko što bi dopunilo tehničku savršenost i učinilo ga bezvremenim remek delom.

8/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 5 / 5. Ukupno glasova: 1

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account