Terry Pratchett (1948-2015)

Terry Pratchett

Terry Pratchett je jedan od mojih omiljenih pisaca. Imam sve njegove knjige prevedene kod nas. Na kraju svake nalazi se beleška o autoru koju ću ovde preneti u celosti:

Teri Pračet je rođen 1948. i još nije umro. (Ovo poslednje nažalost više nije istina.) Počeo je da radi kao novinar jednoga dana 1965. godine i svoj prvi leš ugledao je već posle tri sata, što je u to vreme bilo iskustvo koje je zaista nešto značilo. Pošto se oprobao u gotovo svakom poslu koji postoji u provincijskom novinarstvu, osim, naravno, praćenja fudbalskih utakmica subotom, prešao je u Central Electricity Generating Board i postao predstavnik za javnost za četiri nuklearne elektrane. Napisao bi knjigu o svojim iskustvima u tom poslu kad bi mislio da će mu neko poverovati.

Sve se ovo završilo 1987, kada je postalo očigledno da je pisanje romana o Disksvetu mnogo zabavnije od pravog posla. Od tada je broj napisanih knjiga postao dvocifren (skoro trocifren), a svaka naredna ima rezervisano mesto na top-listi bestselera. On piše knjige i za mlađe čitaoce. Povremeno ga optužuju da se bavi književnošću.

Teri Pračet živi (živeo je) sa suprugom Lin i ćerkom Rijanom u Viltširu. Kaže da je pisanje najveća zabava koju čovek može sebi da priušti.

Ne znam da li je ova poslednja rečenica generalno tačna, ali sa Pračetovim širokim obrazovanjem i prosto opčinjavajućim smislom za humor, čitanje njegovih romana definitivno upada u sam vrh najzabavnijih stvari koje sam imao prilike da iskusim.

Pračet je majstor pripovedanja, ali odličnu karakterizaciju likova i njihove maštovite dogodovštine uveliko zasenjuje njegov smisao za humor i vešto baratanje rečima, naročito metaforama koje koristi prilikom opisivanja. Kada se njegovi romani adaptiraju za male ekrane, slika ni izbliza ne može da prenese izvorni tekst, pa od ovih adaptacija nisam mnogo očekivao. Ipak, iako ekranizacije Pračeta variraju kvalitetom, ni jedna me nije razočarala.

Terry Pratchett

Truckers (1992)

Pored neprevaziđenog serijala o Disksvetu, Terry Pratchett je napisao još mnogo štošta, a posebno se ističu njegove knjige za decu i one koji još uvek neguju dete u sebi. Serija od trinaest desetominutnih epizoda, “Kamionci” je prilično verna adaptacija istoimenog romana o minijaturnim ljudima koji žive u zidovima jedne robne kuće i za koje je spoljni svet stvar legendi. Ali robna kuća je pred rušenjem i Noumi moraju da napuste svoj dom i potraže novi.

Pračet još jednom pokazuje svoj neverovatan talenat za satiru i humor, koji će kupiti odrasle, a odlična stop-motion animacija i pojednostavljen način pripovedanja približiće ovu prelepu avanturu najmlađoj publici. Ipak, meni kao fan(atik)u Pračeta, koji je pročitao sve čega je uspeo da se dokopa i pogledao sve dostupne ekranizacije, ovo je daleko od maksimuma koji adaptacije ovog autora mogu da pruže.

7/10

Johnny and the Dead (1995)

Kada saznaju da će im groblje biti srušeno, stanari odlučuju da potraže pomoć od dečaka Džonija. To što su mrtvi im ne predstavlja veliki problem.

Roman za decu, izuzetno duhovit i zabavan i odraslima, adaptiran je u seriju od četiri polučasovne epizode. Nažalost, nigde nisam uspeo da je iskopam i pogledam. Ukoliko neko zna gde može da se nađe, hvala unapred.

Soul Music (1997)

Odlična crtana serija, od sedam epizoda u ukupnom trajanju od tri sata, rađena po romanu Terija Pračeta, tvorca kultnog Disksveta. Disksvet je ravna ploča, koju na leđima nose četiri slona, stojeći na oklopu gigantske svemirske kornjače, Velikog A’tuina. Ovo je serijal od nekoliko desetina romana koji na sarkastičan i jako duhovit način pokrivaju istoriju čovečanstva u svim njenim aspektima. Svaki Pračetov roman odmah po objavljivanju dospeva u vrh lista bestselera. Ko nije čitao romane o Disksvetu propušta nepresušni izvor zabave i smeha.

Jedan od glavnih likova u romanima o Disksvetu je Smrt. On je u igranim filmovima prilično loše prikazan, ali je u ovoj animiranoj adaptaciji znatno verniji liku iz romana. Animacija je loša, ali priča, humor, muzika i Kristofer Li to u potpunosti nadomešćuju.

9/10

Wyrd Sisters (1997)

Šekspir se neće okretati u grobu – kidaće se od smeha

Veštice po svojoj prirodi nisu sklone društvenom organizovanju i svakako nemaju svoje vođe. Baka Vedervaks je bila najuvaženija među vođama koje nisu imale. Ali čak je i ona otkrila da uplitanje u kraljevsku politiku krije mnogo više zavrzlama nego što su tvrdili određeni dramski pisci.

Terry Pratchett je jedan od mojih omiljenih, i svakako najduhovitiji pisac kog sam imao sreću da čitam. Njegov gigantski serijal romana o Disksvetu je ekstremno zabavna satira čitavog čovečanstva i svega što čini ljudsku civilizaciju. Ova animirana mini-serija od šest epizoda prilično verno prati jedan od prvih i najboljih romana iz ovog serijala. Animacija nije bogzna šta i nešto više od dva sata ne mogu da vam prenesu sve čari čitanja Pračeta, naročito zbog toga što je njegove genijalne metafore nemoguće ekranizovati, ali svakako se nećete pokajati ako izdvojite vreme da je pogledate.

7/10

Johnny and the Bomb (2006)

Trinaestogodišnji Džoni Makvel i nekolicina njegovih prijatelja se neobičnim spletom okolnosti vraćaju u bobardovanje Londona za vreme WWII. Kada uspeju da se vrate u svoje vreme, shvataju da su svojim putovanjem promenili istoriju. Sada moraju da se vrate neposredno pred padanje bombi i pokušaju da vrate stvari na svoje mesto.

Ovo mini-serija od tri epizode, u ukupnom trajanju od dva sata. Uspeo sam da iskopam i pogledam samo jednu i deluje izuzetno zanimljivo i verno duhu knjige. Kao i kod prethodne adaptacije trilogije o Džoniju Maksvelu, ako neko zna gde mogu da pogledam seriju u celosti bio bih veoma zahvalan.

Hogfather (2006)

Human beings make life so interesting. Do you know that in a universe so full of wonders, they have managed to invent boredom?

Death

Death: HUMANS NEED FANTASY TO BE HUMAN, TO BE THE PLACE WHERE FALLING ANGEL MEETS THE RISING APE.

Susan: Tooth fairies? Hogfathers? Little…

Death: YES. AS PRACTICE. YOU HAVE TO START OUT LEARNING TO BELIEVE THE LITTLE LIES.

Susan: So we can believe the big ones?

Death: YES. JUSTICE. MERCY. DUTY. THAT SORT OF THING.

Susan: They’re not the same at all!

Death: YOU THINK SO? THEN TAKE THE UNIVERSE AND GRIND IT DOWN TO THE FINEST POWDER AND SIEVE IT THROUGH THE FINEST SIEVE AND THEN SHOW ME ONE ATOM OF JUSTICE, ONE MOLECULE OF MERCY. AND YET – Death waved a hand – AND YET YOU ACT AS IF THERE IS SOME … SOME RIGHTNESS IN THE UNIVERSE BY WHICH IT MAY BE JUDGED.

Susan: Yes, but people have got to believe that, or what’s the point…

Death: MY POINT EXACTLY.

7/10

The Colour of Magic (2009)

Kao i u “Hogfather”, Smrt su odradili prilično traljavo, što je šteta, jer je Smrt najgotivniji lik u čitavom serijalu o Disksvetu, ali osim toga genijalno. Mislio sam da je nemoguće ekranizovati Pračeta u pravom svetlu, ali film definitivno poseduje duh knjige. Kovčeg i legendarni Del Boj u ulozi Rinsvinda su nepresušni izvor zabave, a tu su i Šin Astin, Tim Kari, Džeremi Ajrons i Kristofer Li.

9/10

Maskerade (2009)

U operi Ank-Morporka, glavnog grada Disksveta, tajanstvena osoba napada izvođače. Ali u publici je i Baka Vedervaks, najpoznatija veštica Disksveta, a ona to neće da trpi.

U pitanju je češki televizijski film, još jedna od adaptacija koje nisam uspeo da pronađem.

Going Postal (2010)

Books must be treated with respect, we feel that in our bones, because words have power. Bring enough words together they can bend space and time.

Rame uz rame sa “Bojom magije”, ovo je za sada najbolja adaptacija Pračeta. Neću zalaziti u radnju filma, jer ću pretpostaviti da su svi već pročitali knjigu. Ukoliko niste, učinite sebi uslugu i stavite to na svoju listu prioriteta. Kao i Terijeve knjige, ovaj film je ekstremno zabavan, urnebesan i prava poslastica. Možda nije remek-delo kinematografije, ali svakako jeste remek-delo inteligentne i smislene komedije.

9/10

Troll Bridge (2019)

(Dodaću ga čim ga pogledam, nikako da dođe na red.)

Good Omens (2019)

All tapes left in a car for more than about a fortnight metamorphose into Best of Queen albums.

Zbog toga ćete u svim scenama u kojima demon Krouli (referenca na Alistera) vozi svog Bentli oldtajmera slušati hitove grupe Queen.

1990. godine, Teri Pračet i Nil Gejmen objavili su “Dobra predskazanja: lepa i tačna proročanstva Agnes Nater, veštice”, jednu od mojih omiljenih knjiga, koja je 2019. godine napokon dobila ekranizaciju u vidu mini-serije od šest epizoda. Koliko je radnja serije verna izvornom materijalu nisam najsigurniji, jer sam knjigu poslednji put čitao 2003. godine, ali dok sam je gutao u jednom dahu imao sam utisak kao da sam je ranije već gledao (što je nemoguće), što znači da je savršeno prenela duh i atmosferu knjige, kao i da su mnoge scene upravo onakve kakvim sam ih zamišljao. Vizuelno je odlična, ima dobar tempo i drži pažnju. Izbor većine glumaca mi se jako dopao, a fenomenalni Dejvid Tenant i Majkl Šin su pokidali glavne uloge.

Priča je napisana inteligentno i duhovito ali, nažalost, Pračetov stil pripovedanja je jednostavno nemoguće preneti na male ekrane. Koliko god da su radnja i dijalozi verno preneti, Pračetovi urnebesni opisi i poređenja se ne mogu prikazati slikom, pa serija nije ni izbliza toliko smešna kao knjiga. Iako me je to donekle razočaralo, svestan sam da Gejmen i BBC teško da su mogli da odrade bolji posao.

Ljubitelje “Easter egg” detalja obradovaće reference na seriju “Doctor Who” u kojoj je igrao dobar deo postave “Dobrih predskazanja”, druga dela Nila Gejmena i slično.

9/10

https://www.youtube.com/watch?v=ERM-OjqVpv0

The Watch (2020)

Nakon prve epizode serije “The Watch” izgubio sam svaku želju da gledam dalje. Ali ipak je “adaptacija” mog omiljenog pisca u pitanju, te sam rešio da seriji pružim šansu, u nadi da će se vremenom popraviti. Majko Božja, kako sam samo pogrešio. Nisam od onih koji unapred popljuju svaku adaptaciju koja se ne drži doslovno izvornog materijala, ali “The Watch” je promašaj epskih razmera.

Mogao bih da prihvatim promene u priči i likovima u odnosu na Pračeta, ma kako velike bile. Čak bih i nametanje PC i Woke normi mogao da progutam. Ali da uzmeš Pračetov tekst i pretvoriš ga u nešto ovako neduhovito i čak dosadno, to je zločin koji se ne može oprostiti.

3/10

Opširniji i detaljniji osvrt možete pogledati ovde.

The Amazing Maurice

(Snima se.)

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 5 / 5. Ukupno glasova: 1

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Allure (2017)

Sama sam. Ja sam potpuno sama. I u redu je oko toga. Biće mi sve u redu. Debitantski film braće Karlosa i Džejsona Sančeza je

Pročitaj više »
Filmovi
Mihal Greksa

Elvis (2022)

When things are too dangerous to say sing! Od pvog momenta kada sam saznao da se radi film o Elvisu, a pogotovo nakon što sam

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

The Batman (2022)

The Batman (2022) Betmen (Batman) je jedan od najvećih i najprepoznatljivijih superheroja iz DC univerzuma. Priče o njemu ispričane su u raznim stripovima, animiranim i

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account