Tales from the Darkside (1983-1988)

Tales from the Darkside (1983-1988)

Dok sam prekopavao Barkerovu filmografiju da vidim šta sve još nisam pogledao, naleteo sam na seriju “Tales from the Darkside” za koju je radio jednu epizodu. Iako mi na svu ovu gomilu serija koje pratim definitivno ne treba još jedna, nisam mogao da odolim. Slab sam na horor osamdesetih, te zbog jedne Barkerove zaglavih sa serijom od 90 epizoda. Srećom, epizode su u trajanju od dvadesetak minuta.

Završio sam prvu sezonu i iako ima stvarno fantastičnih ostvarenja, osrednje epizode preovlađuju, pa čak ima i nekoliko koje su učinile da 20 minuta traje čitavu večnost. Ipak, preporučujem ovu seriju jer vredi pregurati loše da bi se videle one koje valjaju.

6/10

Trick or Treat (Pilot)

Pilot epizoda “Tales from the Darkside” priča o matorom škrtici kome ceo grad duguje i koji svake Noći veštica poziva gradsku decu u svoju kuću da pokušaju da pronađu papire svojih roditelja. Ukoliko ih pronađu svi dugovi su oprošteni. Starac igra pošteno i papiri su stvarno na dohvat ruke, ali njegova kuća je temeljno pretvorena u kuću strave i njemu godinama uspeva da isprepada svu decu tako da pobegnu pre nego što se dokopaju papira. Ali ove godine stvari se ne odvijaju po njegovom planu.

Priča je zadovoljavajuća, gluma isto. Efekti su dobri za 1983. godinu i atmosfera je taman kako treba. Daleko je ovo od remek dela i horora, više nalik na “Gremline” i slične filmove iz osamdesetih, ali vredi pogledati, pogotovo ako ste fan B produkcije osamdesetih.

U seriji gostuju razni poznati glumci, a u ovoj epizodi epizodnu ulogu ima Maks Vrajt, Vili Taner iz kultne serije “Alf”.

6/10

The New Man (S01-E01)

Iako tehnički ovo nije horror, meni je bilo mnogo jezivije od većine “pravih” horora. Realistično, bez ikakvih specijalnih efekata, odlična gluma Vika Tajbeka u ulozi lečenog alkoholičara koji doživljava potpuni slom će vas naježiti do srži.

7,5/10

I’ll Give You a Million (S01-E02)

Priča o dva starca koji nisu birali sredstva na svom putu do bogatstva. Pošto jedan od njih tvrdi da duša ne postoji, drugi mu iz zajebancije nudi milion dolara da otkupi njegovu dušu, jer pošto ne veruje u njeno postojanje nema razloga da ne zaradi najlakši milion u svom životu. Nakon što je ugovor sklopljen obojica ubrzo shvataju da se sa nekim stvarima ne treba igrati. Ideja je interesantna i gluma odlična, ali ova “Tales from the Darkside” epizoda nije uspela da održi nivo do kraja.

6/10

Pain Killer (S01-E03)

Prilično tupavo, ali ima pristojan tvist na kraju.

5,5/10

The Odds (S01-E04)

Počele su da se pojavljuju baš poznate face. Danny Aiello u glavnoj ulozi očekivano dobar. Za sada najbolja epizoda “Tales from the Darkside”.

7,5/10

Mookie and Pookie (S01-E05)

Brat koji umire od neizlečive bolesti pronalazi način da se prebaci na internet, ali ne stiže da završi program, te ostavlja sestri bliznakinji u amanet da ga završi. Roditelji ne veruju u ovakvu budalaštinu i posle njegove smrti odlučuju da prodaju kompjuter. Ova epizoda “Tales from the Darkside” odskače od dosadašnjih jer nema horor notu, ali je možda i najzabavnija do sada.

7,5/10

Slippage (S01-E06)

Ričard isklizava iz postojanja. Na poslu zature njegovu platu, njegov portfolio, ne može da nađe krštenicu, njegov auto je misteriozno registrovan na njegovu ženu, zaboravljaju da ga pozovu na godišnjicu mature, majka ga ne prepoznaje, i sve tako dok na kraju u potpunosti ne nestane.

Ideja od koje je mogao biti napravljen odličan film. 90 plus minuta bi omogućilo da se sve ove stvari odvijaju lagano, da se doda još nekoliko novih, da se Ričardu da neka pozadina i karakterizacija, da se atmosfera postepeno izgrađuje i kulminira kada se vežemo za njegov lik. Ovako zbrzana u 20 minuta, priča se završila pre no što je i počela, ostavivši me potpuno ravnodušnim. Šteta, imala je potencijala.

5/10

Inside the Closet (S01-E07)

Napokon ono zbog čega sam se i upustio u gledanje serije “Tales from the Darkside”. Stvarno kvalitetna horor epizoda koja me je naterala da sedim na ivici stolice u iščekivanju dok mi žmarci prolaze duž kičme. Ništa novo niti origionalno, ali upravo zato i jeste efektno.

Epizoda koja cilja na najveće strahove iz detinjstva koji su svima nama ostali urezani negde u podsvesti. Ima li čudovišta u plakaru? Šta to šuška ispod kreveta? Mogu li da spavam sa upaljenim svetlom? Zvuči blesavo, ali stvarno radi posao. Da mi je krevet sa nogarima pitanje je da li bih zaspao noćas. Iako je čudovište za ono vreme i budžet odlično urađeno i pojavljuje se tek na kraju, mislim da bi epizoda bila još efektnija da je režirana tako da ga uopšte ne prikažu. Strah od nepoznatog je najveći strah ljudskog roda, i nema tog čudovišta koje će vas zastrašiti više od onog koje ne vidite a osećate da je tu.

Kad smo već kod toga, dragi mama i tata, hvala vam što nikada nisam imao klasičan krevet, već trosede na razvlačenje, pa nikada nisam morao da se štrecam ima li šta ispod kreveta. Ovakve sitnice čine srećno detinjstvo.

8/10

!!! SPOILER ALERT !!!

Ja mislim da je čudovište u stvari doktorova ćerka, a da joj je majka ona preparirana majmunica na zidu. Ne vidim drugo objašnjenje za to što kamera toliko puta skreće na nju, niti što čudovište toliko liči na majmuna, kao i za doktorovo ponašanje u odnosu na njega. Voleo bih da čujem mišljenja drugih koji su ovo gledali. Hvala.

The Word Processor of the Gods (S01-E08)

Dvadeset minuta nikada nije bilo, nije i neće biti dovoljno za iole pristojnu adaptaciju Stivena Kinga. Priča je naravno dobra, ali toliko usiljeno zbrzana da gubi smisao. Uopšte nema onaj prepoznatljivi Kingovski šmek, i da ne znam da je rađena po Kingu nikada to ne bih pretpostavio.

Nego, da imate kompjuter koji pritiskom na Enter ostvaruje apsolutno bilo šta što ste otkucali na ekranu, ali od trenutka kada ste to shvatili do potpunog preopterećenja sistema i crkavanja mašine imate samo nekoliko minuta, šta biste otkucali? Prve tri stvari koje vam padnu na pamet?

5/10

A Case of the Stubborns (S01-E09)

Nebitno je da li pratite celu seriju ili ne jer je svaka epizoda zaseban kratki film, a ovu stvarno ne treba propustiti. Dok se serija uglavnom drži horora i misterije, ova epizoda potpuno odskače jer je komedija. Doduše, u duhu serije, u pitanju je crni humor. Majka i sin sedaju za doručak a deda koji je sinoć umro odlučuje da im se pridruži. Porodica, doktor, sveštenik, pogrebnik, svi se ređaju u pokušajima da mu objasne da je mrtav i da ne treba da se šeta naokolo, ali tvrdoglavi starac odbija to da prihvati, dovodeći sve u smešno neprijatne situacije. U ovoj epizodi mladi Kristijan Slejter igra jednu od svojih prvih uloga.

8/10

Djinn, No Chaser (S01-E10)

Mladi bračni par koji tek par dana živi zajedno, u toku kupovine za opremanje stana dolazi u posed starinske lampe za koju se ispostavlja da sadrži duha. No, očekivanja koja oni imaju od čarobne lampe ne moraju nužno da se poklope sa stavovima duha. A ovaj duh je sve samo ne ono čemu su se nadali. Protrljaš lampu i teror može da počne. Ovo je još jedna od komičnih epizoda i meni se jako dopala sve dok je nisu ukakili sa totalno glupavim krajem. Ocena bi bila viša da kraj nije totalni promašaj.

6/10

All a Clone by the Telephone (S01E11)

5/10

In the Cards (S01E12)

5/10

Anniversary Dinner (S01-E13)

Kao i kod većine i ovde je kraj predvidiv, ali to ne utiče previše na snagu ove epizode. Dobra gluma i vrlo uznemirujuća atmosfera. Iako sam tačno znao šta će biti završni preokret sve vreme sam se osećao nelagodno.

8/10

Snip, Snip (S01E14)

4/10

Answer Me (S01E15)

5/10

The Tear Collector (S01-E16)

Na osnovu tuđih recenzija uviđam da se ova epizoda ljudima čini nedovršenom, neobjašnjenom, čak besmislenom. Ali ako ste otvorenog uma i pristupite joj bez očekivanja i predrasuda, ako je sagledate kao ono što ona jeste, a ne u kontekstu serije koje je deo, možda će te uvideti da je pravi mali skriveni dragulj. Ima više dubine i značenja od većine prethodnih epizoda i, iako ne objašnjava sve do detalja, prilično je očigledno šta se ovde dogodilo i koju poruku pokušava da pošalje. Neki kažu da kraj nema smisla niti veze sa glavnim zapletom, ali oni očigledno nisu stvarno odgledali ovu epizodu ili je uopšte nisu razumeli. A performans Džesike Harper je prelep.

7/10

Madness Room (S01E17)

Jedna od boljih i, iako predvidiva, ne toliko očigledna. Kvalitetu doprinose i dva veterana, režiser John Hayes i glavni glumac Stuart Withman koji se pojavljuje u skoro 200 filmova i serija, obojica aktivni još od pedesetih godina i sa po jednom nominacijom za Oskara. Nisam oduševljen, ali prilično mi se dopala.

7/10

If the Shoes Fit… (S01E18)

8/10

Levitation (S01-E19)

U ovoj epizodi “Tales from the Darkside” igra Džo Turkel, glumac koga se sećamo iz “Paths of Glory”, “The Shining” i “Blade Runner“. On igra nekada slavnog mađioničara koji sada izvodi jeftine trikove u još jeftinijoj putujućoj trupi. Ali njegov vatreni fan ga pronalazi i počinje da vrši pritisak na njega da izvede pravu magiju, po kojoj je nekada bio poznat. Epizoda definitivno nije horor, ali je mračna i jeziva, a završni preokret je super.

8/10

It All Comes Out in the Wash (S01E20)

4/10

Bigalow’s Last Smoke (S01-E21)

Ubedljivo najbolja epizoda prve sezone “Tales from the Darkside”. Nepušači ne mogu u potpunosti da shvate dubinu horora koji ova epizoda predstavlja pušačima, dok će ljudima kojima je cigareta uz kafu highlight dana razumeti zašto ovoj epizodi dajem čistu desetku.

10/10

Grandma’s Last Wish (S01E22)

4/10

The False Prophet (S01-E23)

Glupost neviđenih razmera. Stvarno užasan način da se okonča sezona i sramota za inače dobru seriju. Tri ods poslednje četiri epizode su toliko loše da više nisam siguran da li da uopšte pređem na sledeću sezonu. Preporučujem vam da preskočite ovo smeće, kako vam ne bi pokvarilo “Tales from the Darkside”.

2,5/10

The Impressionist (S02E01)

3/10

Lifebomb (S02E02)

3/10

Ring Around the Redhead (S02E03)

4/10

Parlour Floor Front (S02E04)

6/10

Halloween Candy (S02E05)

5/10

The Satanic Piano (S02E06)

4/10

The Devil’s Advocate (S02E07)

6/10

Distant Signals (S02E08)

6/10

The Trouble with Mary Jane (S02-E09)

Pretpostavljam da je ovo trebalo da bude parodija na “The Exorcist”, ali nažalost, uopšte nije smešna. Ovo je jednostavno glupo. Teško mi je da prelomim da li je gori scenario ili gluma. Totalni promašaj.

Nakon pristojne prve sezone, kojoj sam dao 6/10, druga sezona “Tales from the Darkside” ide od lošeg ka gorem, i sada sam stvarno na ivici da batalim seriju. Prosečna ocena za devet do sada pogledanih epizoda je jedva 4/10 i ne pokazuje nikakve znake da će krenuti na bolje. Ova epizoda zaslužuje čistu nulu, ali filmski sajtovi ne podržavaju tu ocenu.

1/10

Ursa Minor (S02-E10)

Mala devojčica za rođendan dobija plišanog medu i od tog trenutka počinje konstantno da pravi sranja po kući i okrivljuje svoju novu igračku. Majka je na ivici nerava, delom zbog konstantne štete, ali više zbog toga što ne može da izađe na kraj sa ćerkinim lažima. Ali da li malena stvarno laže?!

Iako je premisa poprilično neoriginalna i tupava, glumom, režijom i muzikom postignut je zavidan nivo jezivosti, i ovo je jedna od retkih epizoda “Tales from the Darkside” koja zaslužuje da se nazove hororom.

7/10

Effect and Cause (S02E11)

4/10

Monsters in My Room (S02-E12)

Simpatična simbolika i prilično jeziva atmosfera… ako imate jednocifren broj godina verovatno ćete neko vreme spavati sa upaljenim svetlom. Ukoliko ste ljubitelj horora ovo će vam biti dosadno. Nije sranje, ali jeste gubljenje vremena. Druga sezona “Tales from the Darkside” nije ni do kolena prvoj.

5/10

Comet Watch (S02E12)

5/10

Dream Girl (S02E13)

2/10

A New Lease on Life (S02E14)

4/10

Printer’s Devil (S02E15)

7/10

The Shrine (S02E16)

7/10

The Old Soft Shoe (S02E17)

6/10

The Last Car (S02-E19)

Za sada najbolja epizoda druge sezone “Tales from the Darkside”. Veoma je uznemirujuća, razvija priču i gradi jezivu atmosferu polako i postepeno, što je popriličan uspeh s obzirom na trajanje od samo dvadeset minuta. Naježio sam se.

8/10

A Choice of Dreams (S02E20)

7/10

Strange Love (S02-E21)

Naivno, linearno, neoriginalno, ali iznenađujuće romantično i seksi. Jedna od prvih uloga Marše Kros, koja se proslavila u serijama “Melrose Place” i “Desperate Housewives”. Tada je imala samo 24 godine i stvarno je očaravajuća u ulozi vampirice koja se zaljubljuje u smrtnika.

7/10

The Unhappy Medium (S02E22)

6/10

Fear of Floating (S02E23)

7/10

The Casavin Curse (S02E24)

6/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 3 / 5. Ukupno glasova: 1

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account