Superman franšiza (1948-)

Kal-El je kao beba, neposredno pred uništenje svoje rodne planete Kripton, poslat na Zemlju. Njegova letelica prizemljila se u blizini grada Smolvila, gde ga pronalaze i usvajaju farmeri Džonatan i Marta Kent i daju mu ime Klark. Pod dejstvom zemaljskog žutog sunca (Kripton ima crveno), dečak postepeno razvija raznovrsne moći, nadljudsku brzinu i snagu, neranjivost, sposobnost letenja… U detinjstvu on, pod uticajem roditelja, krije svoje sposobnosti, ali kada odraste, odlučuje da ih koristi za borbu protiv zločina. Seli se u grad Metropolis i zapošljava kao novinar u Daily Planet, a kada se bori protiv zločina, oblači svoj, sada već legendarni, plavo-crveni kostim i koristi pseudonim Supermen.

Supermen je klasični arhetip superheroja. Obučen u kostim sa plaštom, pod pseudonimom se bori protiv zločina, uz pomoć specijalnih sposobnosti. Iako je i pre njega bilo likova koji bi se možda mogli svrstati u superheroje, ova najveća legenda DC stripa smatra se prvim pravim superherojem, koji je popularizovao žanr i na koga su se u većoj ili manjoj meri ugledali svi budući superheroji.

Svoj debi u stripu Supermen je imao 1938. godine, a već od 1941. krenule su brojne filmske i televizijske adaptacije, koje traju do danas i ne nazire im se kraj. U daljem tekstu ću zanemariti animirane adaptacije i daću kratke osvrte samo na igrane filmove i serije.

Superman (1948)

Superman

Prva igrana adaptacija stripova o Supermenu je bioskopski serijal iz 15 delova u produkciji Columbia Pictures. U glavnim ulogama bili su Kirk Alin kao Supermen i Noel Nil kao Lois Lejn. Serijal je doživeo veliku popularnost, lansirao karijere glavnih glumaca i omogućio režiseru Spenseru Gordonu Benetu da režira nastavak dve godine kasnije.

Atom Man vs. Superman (1950)

Atom Man vs. Superman

Nastavak serijala iz 1948. godine donosi nam novih 15 poglavlja priče o Supermenu, uvodeći Leksa Lutora kao glavnog negativca.

Superman and the Mole-Men (1951)

Superman and the Mole-Men (1951)

Prvi film o Supermenu je, po mom mišljenju, sranje neopevano. Postoje samo dve pozitivne stvari u vezi sa ovim filmom.

Gluma je prilično dobra i za jedan film B produkcije pojavljuje se dosta iskusnih faca. Mnogi od ovih glumaca pojavljuju se u filmovima A produkcije, što nije uobičajeno.

Druga stvar je da film šalje pozitivne poruke, veoma aktuelne u to vreme. Najvažnija i najočiglednija je poruka protiv rasizma, poruka da svi stanovnici planete treba da žive u miru i, ako već ne mogu da budu prijatelji, makar da gledaju svoja posla i ne uznemiravaju jedni druge. Pored toga, tu su i slabije izražene poruke protiv oružja i protiv eksploatacije nafte.

Sve ostalo u ovom filmu je potpuna katastrofa i činjenica da je nastao pre skoro 70 godina ne opravdava ni jednu od mana. Scenario je jedan od najgorih koje sam do sada video, daleko ispod proseka i za ono vreme i za B produkciju. Pun rupa i jednostavno glup do bola. Kostimi, efekti i kompletna produkcija su tragični i za ono vreme i za B film i za niskobudžetnu produkciju. Ovo je možda najniskobudžetnija stvar koju sam ikada gledao.

Ako mislite da preterujem pogledajte Betmena iz 1943. koji je, iako 8 godina stariji, u svakom pogledu bolji. Ne preporučujem čak ni najokorelijim DC fanovima.

3/10

Adventures of Superman (1952-1958)

Adventures of Superman

It’s a bird! It’s a plane! It’s Superman!

“Adventures of Superman” je serija koja se emitovala pedesetih godina i očigledno bila veoma popularna, s obzirom na to da je gurala šest sezona, sve do smrti glavnog glumca, Džordža Rivsa. Sastoji se od 104 polučasovne epizode, pretežno sa zasebnim pričama. Prve dve sezone su crno-bele, a od 1955. godine počeli su da je snimaju u boji, iako su sve do sedamdesetih godina televizori pretežno bili crno-beli.

Pogledao sam samo prvih nekoliko epizoda jer, iako je serija sasvim solidna, vreme ju je pregazilo i ne da mi se da u nju uložim preko pedeset sati. Suštinski je u istom fazonu kao bioskopski Betmen serijali iz četrdesetih, ali je u svakom aspektu daleko bolje napravljena. Donekle me podseća na “Alfred Hitchcock Presents” i možda pomalo na “The Twilight Zone“, ali sa znatno jednostavnijim i banalnijim zapletima i opuštenijom, pa čak i donekle komičnom atmosferom.

Faster than a speeding bullet! More powerful than a locomotive! Able to leap tall buildings in a single bound! Yes, it’s Superman, strange visitor from another planet, who came to Earth with powers and abilities far beyond those of mortal men. Superman, who can change the course of mighty rivers, bend steel in his bare hands, and who, disguised as Clark Kent, mild-mannered reporter for a great metropolitan newspaper, fights a never-ending battle for truth, justice and the American way.

Sa svešću o tome kada se emitovala, ne mogu bogzna šta da joj zamerim i, da sam mlađi i sa viškom slobodnog vremena, verovatno bi me radoznalost povukla da nastavim, ali iz današnje perspektive mi je isuviše cheesy da bih joj se ozbiljnije posvetio.

6/10

Superman (1978)

Superman (1978)

Ako izuzmemo špicu koja poprilično podseća na onu za “Star Wars” i totalno kretensku ideju da se vreme vraća tako što zavrtiš planetu u kontra smeru, ovo je jedan super film. Prvi pravi superherojski film koji je udario temelje žanru koji danas doživljava neverovatnu ekspanziju. Ali i pored ogromnog broja filmova koji su usledili i velikog napretka tehnologije, po mom mišljenju, ovaj je još uvek neprevaziđen. Scena u kojoj se Supermen po prvi put pojavljuje u kostimu i otkriva S na grudima jedna je od najprepoznatljivijih scena u istoriji kinematografije.

Iako nije ni prvi, ni poslednji, a možda ni najbolji film o Supermenu, ovaj kultni klasik Ričarda Donera, sa legendama Kristoferom Rivom u glavnoj ulozi, Džinom Hekmanom kao Leksom Lutorom i Marlonom Brandom koji igra Jor-Ela, za mene, a verujem i većinu vas, ostaje prva asocijacija na pomen Supermena.

9/10

Superman II (1980)

Superman II (1980)

Snimanje nastavka počelo je još 1977. godine, uporedo sa prvim filmom. No, zbog nesuglasica između režisera i producenata, odlučeno je da Ričard Doner dovrši samo prvi film, nakon čega je otpušten, iako je već snimio oko tri četvrtine nastavka. Na njegovo mesto je došao Ričard Lester, koji je dobar deo morao da snimi ponovo, što zbog toga što mu se vizija razlikovala od Donerove, što zbog toga da bi pod stavkom režije stajalo samo njegovo ime.

Film ima par fenomenalnih scena, ali je veći deo priče neviđeno tupav. Ipak, ima izraženu stripovsku atmosferu, odlične efekte za svoje vreme i jako je zabavan. Kristofer Riv još jednom pokazuje zašto je najbolji Supermen. I ako ne može da se poredi sa prvim, ovaj film je za svoje vreme i žanr ipak debelo nadprosečan.

7,5/10

Superman III (1983)

Superman III (1983)

Is this the real film?
Is this just parody?

DC filmove odlikuje dubina, slojevitost i mračna napeta atmosfera, dok je Marvel laganije štivo, bazirano više na mnogo akcije prožete humorom. “Superman III” više vuče na loš pokušaj Marvela nego na DC.

Lesterov samostalni uradak je više parodija na prethodna dva filma nego njihov nastavak. Ima previše humora za superherojski film, i to pretežno lošeg, te podseća na osrednje komedije B produkcije osamdesetih. Kristofer Riv je odličan, Ričard Prajor takođe, ali u ovakvoj papazjaniji od priče to ne pomaže mnogo. Radnja je prenatrpana i suviše banalna za superherojski film, a nedovoljno smešna za komediju. Da ne prelazi standardnih sat i po, možda bi i bio zabavan, ali sa trajanjem od preko dva sata, negde na polovini sam počeo da zevam i zveram okolo i odgledao sam ga do kraja perifernim vidom dok su mi misli pretežno bile negde drugde.

Želim samo da napomenem jednu interesantnu stvar. Dok sam gledao ovaj film sve vreme me je kopkalo odakle mi je poznata glumica koja igra Lanu Leng, da bih na kraju ukapirao da je to ista glumica koja u seriji “Smallville” igra Martu Kent, Klarkovu majku.

6/10

Supergirl (1984)

Supergirl (1984)

Ocena 4,4 na IMDb me umalo nije odvratila od gledanja ovog filma, a sada, kada ga jesam pogledao, uopšte mi nije jasna. Ok, priča jeste puna rupa i nelogičnosti. Da sam hvatao beleške tokom filma mogao sam da napišem roman od svih gluposti koje sam u filmu primetio.

Kara nepažnjom dovodi svoj svet na ivicu uništenja, pa odlazi na Zemlju da pokuša da ispravi stvar. Ali kada stigne na Zemlju, umesto da panično pokušava da ispuni zadatak, ona uživa u prirodnim lepotama i otkrivanju novostečenih sposobnosti i leprša okolo kao leptirić igrajući se kao malo dete. Veštica kojoj u ruke upada Kriptonski izvor moći istog trenutka zna i čega se dočepala i kako da ga koristi i u roku od par dana već je na pragu vladanja svetom. I odakle dovraga zna za Phantom Zone i kako da pošalje Karu tamo.

Ali da ne dužim sa nabrajanjem, jer ovakvih budalaština ima mali milion. Ako zanemarimo tu vrstu nedoslednosti, koja se i onako javlja u maltene svim filmovima ove vrste, ovaj film je jako lep i zabavan, i povrh toga odlično urađen, mnogo bolje od drugog i trećeg dela Supermena, a kako čujem, neuporedivo bolje od četvrtog. Tehnički gledano, bolji je i od prvog Supermena, ali kako je 16 godina mlađi to poređenje ne bi bilo fer, zbog akumulacije iskustva u pravljenju superherojskih filmova i napretka tehnologije.

Helen Slejter mi se lično ne dopada preterano, ali za devetnaestogodišnjakinju u svojoj prvoj ulozi odlično je iznela ulogu Supergirl. Interesantno je da se 30 godina kasnije pojavljuje i u trenutno aktuelnoj seriji Supergirl, u ulozi Karine majke (usvojene). Fej Danavej je naravno pokidala ulogu zle čarobnice, što nije ni čudo, jer joj ova vrsta uloga najbolje leži.

Efekti u filmu su za ono vreme fantastični, a uverljivi su čak i iz današnje perspektive. A što je najvažnije, ovo je ubedljivo najzabavniji DC film do tog trenutka. Uživao sam u svih dva i po sata directors cut verzije i rado bih ga imao u kolekciji, ali na žalost, našao sam ga samo za online gledanje.

8,5/10

Superman IV: The Quest for Peace (1987)

Superman IV: The Quest for Peace (1987)

Sramota!

Prvi “Supermen” je klasik, drugi je skoro jednako dobar. Treći nije dobar superherojski film, ali prolazi kao američka komedija/parodija osamdesetih i ima nekih nezaboravnih scena, kao što je Kris Riv kao zli Supermen. Ali četvrti deo je samo užasno loš, sa nekoliko kvaliteta koji ne uspevaju da ga izvade. Rivova priča pristojno funkcioniše i double date scena sa Supermenom i Klarkom je zabavna (u stilu “Supermena III”). Ali kada “Supermen IV” pokuša da bude ozbiljan i uzbudljiv u svojim akcionim sekvencama, tu katastrofalno fejluje i pretvara se u sramotno apsurdnu farsu, koja uspeva da pokaže jedino besmisao pokušaja da se ovaj film snimi sa tako malim budžetom.

Theo J. Hyman

4/10

Superboy (1988-1992)

Lois & Clark: The New Adventures of Superman

(recenzija na linku)

Smallville (2001–2011)

Superman Origins

U okviru maratonskog gledanja svih DC adaptacija na red je došao i “Smallville”, jedna od retkih serija koje sam odgledao od početka do kraja i još ređih koje ću pogledati ponovo. Upravo sam završio ponovno gledanje prve sezone koja prikazuje Klarka Kenta u srednjoj školi.

Tom Weling odlično nosi ulogu mladića koji postepeno otkriva svoje nadljudske sposobnosti i pokušava da balansira između normalnog srednjoškolskog života i skrivanja tajne da je vanzemaljac. Tokom prve sezone otkriva nadljudsku snagu i brzinu, zatim različite stepene nepovredivosti i na kraju rendgenski vid. Ostale Supermenove moći će tek doći u sezonama koje slede.

Ovde se upoznajemo i sa Leksom Lutorom, Klarkovim najboljim prijateljem, koji se pred našim očima polako pretvara u negativca, pod uticajem okrutnog i sebičnog oca i toga kako se okolina odnosi prema Leksu zbog njegovog bogatstva i zloglasnog prezimena. Tu je i prelepa Kristin Kreuk u ulozi Lane Leng, Klarkove nesrećne ljubavi, kao i još mnogo dobrih mladih glumaca. Naročito je upečatljiv Džon Glover u ulozi Lajonela Lutora, Leksovog oca i glavnog negativca.

Ovde se upoznajemo i sa Leksom Lutorom, Klarkovim najboljim prijateljem, koji se pred našim očima polako pretvara u negativca, pod uticajem okrutnog i sebičnog oca i toga kako se okolina odnosi prema Leksu zbog njegovog bogatstva i zloglasnog prezimena. Tu je i prelepa Kristin Kreuk u ulozi Lane Leng, Klarkove nesrećne ljubavi, kao i još mnogo dobrih mladih glumaca. Naročito je upečatljiv Džon Glover u ulozi Lajonela Lutora, Leksovog oca i glavnog negativca.

https://www.youtube.com/watch?v=Gx0F4KvHyxY

Priča je kombinacija tipične tinejdžerske serije sa superherojskim elementima, koji iz epizode u epizodu uzimaju sve više maha i koji će u narednih nekoliko sezona izmeniti seriju do neprepoznatljivosti. Ali za sada, efekti su na minimumu i serija je više tinejdžerska romantična drama nego priča o Supermenu. Možda nije najbolja, ali mi je svakako najdraža od svih DC serija koje sam do sada gledao.

7,5/10

Superman II, The Richard Donner Cut (2006)

Ričard Doner je bio originalni režiser drugog filma o Supermenu, davne 1980. godine, ali je u toku snimanja zamenjen Ričardom Lesterom, koji je u mnogome izmenio film. Dve i po decenije kasnije, Warner izbacuje “The Richard Donner Cut”.

Director’s Cut su obično originalne verzije filmova, kako ih je režiser zamislio, pre nego što su iz ovog ili onog razloga izmenjene za bioskope. Ovde to nije slučaj, jer Doner nije ni imao priliku da završi film, već je naknadno dosnimljen i izmontiran početkom dvehiljaditih kako bi se što približnije dočarala originalna Donerova vizija. Lesterovu verziju sam gledao pre oko godinu dana, pa mi nije dovoljno sveža u pamćenju da bih mogao da kažem koje su sve tačno razlike između ova dva filma, ali Donerova verzija svakako ostavlja bolji utisak.

8/10

Zanimljivo je da su, zbog promene opšteg stava prema pušenju u poslednjih par decenija, iz filma izbačene scene u kojima Lois Lejn puši.

Superman Returns (2006)

Even though you’ve been raised as a human being, you are not one of them. They can be great people. They wish to be. They only lack the light to show the way. For this reason above all, their capacity for good, I have sent them you, my only son.

Vizuelni efekti ni malo ne zaostaju za Marvelovim, ali za razliku od Marvela, DC pruža nešto više od isprazne akcije. “Supermen” nam, pored podrazumevane borbe dobra i zla, donosi i duboku ljudsku dramu, borbu sa samim sobom, između onoga što želimo svim srcem i onoga što znamo da je ispravno.

Iskreno, ne dopada mi se Brendon Rut u ulozi Supermena. Iako ne mogu da dam objektivne zamerke na njegov performans, subjektivno mi jednostavno ne ostavlja utisak Supermena. Više mi deluje kao seka-persa nego superheroj, ali to je verovatno do mene. S druge strane, Kejt Bosvort je toliko preslatka da nisam sposoban objektivno da ocenim njenu glumu, a Kevin Spejsi je savršen Leks Lutor, neuporedivo bolji od Hekmena.

8,5/10

Man of Steel (2013)

His name is Kal, son of El.

Za mene, DC je uvek imao veću težinu od Marvela. Dok je Marvel očaravao efektima i spektakularnom akcijom prožetom humorom prikrivao ispraznost priče, DC je pravio ozbiljnije i dublje filmove. Onda su u jednom trenutku rešili da uđu u trku sa Marvelom, preuzimajući njihov stil.

Meni novi Supermen više liči na Marvel nego na DC i više na klasičan svemirski SF nego na superherojski film. Tehnički gledano kida, ali već ne bih umeo detaljno da ga prepričam, iako sam ga gledao juče. Nije ostavio ama baš nikakav utisak. Zabavno za jedno gledanje, ali bez ikakve težine i zaboravljivo. Jedino zadovoljstvo koje sam izvukao iz ovog filma je slatkoća Ejmi Adams.

7/10

(a i toliko prvenstveno zbog vizuelnog spektakla)

Supergirl (2015-2021)

Nakon pogledane prve sezone, ovo je toliko patetično da mi je teško da je posmatram u okvirima superherojskog žanra. Kao da su ukrstili neku melodramicu za ucveljene tinejdžerke sa “Moćnim Rendžerima”. Ne mogu da kažem da nije zabavno, ima svojih trenutaka, ali je ubedljivo najlošija superherojska serija koju sam ikada gledao.

Posle druge sezone utisak mi se popravlja. I dalje je naivnija i više dečija od ostalih superherojskih serija, ali je iz epizode u epizodu sve bolja i sve zabavnija. Ako izuzmemo glupavi muzički krosover, koji tehnički i onako pripada seriji “The Flash“, druga sezona praktično nema slabu epizodu.

Ako ste fan mračnog i ozbiljnog pristupa superherojima, kao što je Nolanov Betmen, ovo će vam biti debilno, ali ako volite klasičan pristup superherojima kakvi su nekada bili, “Supergirl” je prava stvar za vas.

6,5/10

Batman v Superman Dawn of Justice (2016)

Justice League (2017)

Zack Snyder’s Justice League (2021)

Da li je ovaj film remek-delo kinematografije? Ne, nije. Ako ćemo realno, nije čak ni najbolji Snajderov film (i dalje je Watchmen čvrsto na tronu), ali je Snajder zaslužio da prenese do kraja viziju kakvu je želeo. I bez obzira da li je ovo kraj njegove priče sa DCU ili će biti još nastavaka u njegovoj režiji, ovo je film koji je svim fanovima bio potreban.

Movie Hipster

Kompletnu opširnu recenziju našeg druga Miloša (Movie Hipster) možete pročitati ovde:

Superman & Lois (2021-)

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 5 / 5. Ukupno glasova: 2

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account