Squid Game (2021)

Squid Game

Kada govorimo o originalnim Netfliks ostvarenjima, verovatno ćete se složiti da baš ove 2021. godine nemamo mnogo sreće sa dobrim sadržajem. Uglavnom je Netfliks izbacivao loše ili tek prosečne filmove i serije.

Jedini izuzetak jeste kada govorimo o Korejskim serijama, u koje se ubraja i Squid Game, gde je uvek sve top kvalitetno.

U nastavku teksta pokušaću da objasnim dve stvari. Prvo, zašto smatram da je ovo za sada najbolja serija u ovoj godini, obratite pažnju da dok ovo pišem tek je septembar, tako da ima još do kraja godine vremena da promenim svoje mišljenje. Drugo, da se potrudim da spojlere držim na minimumu jer je u ovom slučaju to zaista teško, a i sam trailer za ovu seriju je otkrio mnogo. Takođe da vam na najbolji mogući način dočaram suštinu i navedem vas da se istog momenta zavalite i krenete sa gledanjem.

Radnja serije ukratko

Neću imenovati ni jednog lika. Razlog je prost, korejska su imena u pitanju i zaista nisam zapamtio ni jedno ime, a verujem da nećete ni vi. Uostalom, ta činjenica nije uopšte toliko ni bitna.

Suština je sledeća…

U ovoj seriji imamo zaista dosta likova, što glavnih, što sporednih. Radi se o tome da je većina likova koje pratimo u ovoj priči totalno puklo sa životom. Šta to znači? Znači da su u dugovima do guše, čeka ih dugogodišnja robija ili nešto još gore (završiće u plastičnim kesama jer duguju zelenašima), neki imaju i velike porodične probleme, itd…

Svako od njih dobija životnu priliku koja se svodi na to da igraju “igru” i ako pobede život će im se iz korena promeniti. Zaradiće toliko mnogo novca da ne bi uspeli da ga potroše ni za 10 života. Stvar je u tome što je to igra na život i smrt, što je otkriveno dobrim delom i u traileru za ovu seriju.

Svi igrači su smešteni u neki veliki kompleks gde obitavaju dok se te igre odvijaju i gde imaju hranu i sve ostale neophodne stvari. Video nadzor naravno i mnoga pravila koja moraju da se poštuju. Ukupno ima 6 igara, pravila su krajnje jednostavna, ali u mnogim slučajevima i dvosmislena, gde postoji prostor da se nešto odradi na različine načine.

Sta je dobro u Squid Game

Kada pročitate radnju serije verovatno stičete utisak da se radi o klasičnoj holivudskoj priči baziranoj na preživljavanju, koje ste imali prilike mnogo puta do sada da gledate. Iako ima i toga, ipak je akcenat više na ljudskim vezama koje se prave između određenih likova. Sve je vrhunski osmišljeno i mnoge scene vas pogode zaista duboko. Kada dodamo na to i savršenu glumu, režiju, scenario, veoma lepo izgrađene likove sa njihovim unikatnim malim životnim pričama, dobijamo savršen koktel raznih emocija koje vas bombarduju iz munuta u minut.

Serija Squid Game u sebi sadži sve. Nasmejaće vas, rastužiće vas do suza, uzbudućete se u nekim momentima do te mere da ćete skočiti sa stolice. Savršeno je balansiran odnos između vrhunskog uzbuđenja, napetosti, onda kada u seriji kreće da se razvija ludilo, i vremena kada radnja malo uspori i to vreme se zapravo vrlo pametno iskoristi za razvoj najbitnijih likova.

Likovi u seriji toliko dobro napreduju u smislu izgradnje njihovih ličnosti, bilo to na loše ili na dobro. Neki, za koje na početku smatrate da su obične ništarije, vas prijatno iznenade kako vreme odmiče, dok drugi, koji su na prvu loptu izgledali zaista obećavajuće i imali dosta kvaliteta, na kraju se srozaju u vašim očima, dok pak za neke treće mislite i stičete utisak da će doći do bitnijih promena u njihovom odnosu prema životu, no ipak na kraju ostanu isti.

Da rezimiram

Squid Game nije prosečna holivudska produkcija u kojoj je spektakl samo u zapletu ili u dramatičnim preokretima. Ovde je prava zabava zapravo gledati ljudske odnose koji se stvaraju i uništavaju između likova.

Serija vas navede da preispitate vašu “moralnost” i poglede na svet (šta bi ste vi uradili u situacijama u kojima su se našli glavni akteri ove priče). Serija u sebi sadrži elemente ostvarenja kao što su Black Mirror, Lord of the Flies i Electric Dreams, ali pomešano sa konceptima iz filmova kao što su recimo: Hunger Games i Saw. Zamislite sve to pomešano i kao vrhunac dodajte i odličnu muziku, koju nisam pominjao do sada, a koja vas bukvalno omađija u određenim momentima i dodatno uvuče u celu priču.

Ocene

Drama
Gluma
Scenario
Muzika
Ambijent

Zbir i utisak

Zaista vrhunska serija u svakom pogledu, odgledao sam je u jednom danu. Nisam našao ni jednu manu koja je vredna da se pomene u recenziji. Gledajte na originalnom jeziku sa prevodom na jezik koji razumete.

5

Preporuka autora za slične serije:

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.7 / 5. Ukupno glasova: 1217

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account