Southpaw (2015)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit

Southpaw (2015)

“Southpaw” počinje sa boks mečom našeg glavnog aktera, Billya Hopea (Jake Gyllenhaal) i već od samog početka vidimo njegovu žestinu, jačinu i strast prema tom sportu. Billy je svjetski prvak u lakoj kategoriji i još uvijek nije poražen.


Sjajni kadrovi same borbe, slow motion, ringside atmosfera i sve što obuhvata jedan boks meč. Dakle, u biti i nema nekih grešaka. Možda malo podsjeća na svoje prethodnike, kao sto je “Rocky” (uvidjećete i sami najtipicnije sekvence u daljem gledanju filma).

Billy je porodični čovjek, oženjen Maureen (Rachel McAdamss), sa kojom ima ćerku Leilu i, kao što možete da pretpostavite, jedna porodica čiji je član jako poznati bokser kojem i nije baš bajan život. Billy je tvrdoglav, ide glavom kroz zid i prihvata sve i jednu borbu, ne mari za povrede i to naravno smeta njegovoj ženi, Maureen.

Nakon teškog meča i neizvjesne pobjede, proziva ga mladi i impulsivni Miguel Escobar, nova nada boksa, koji je gladan mečeva i novih žrtava nad kojima će se iživljavati. Ubrzo za Billya sve krene nizbrdo. Žena mu umire jedne Gala veceri i to ostavlja veliki oziljak, kako na njega, njegovu karijeru i njegovu kcerku.

U priču uskače i nama svima poznati Forest Whittaker, koji glumi voditelja i trenera jedne bokserske teretane.

On i Billy se na pocetku ne slazu bas najbolje, ali kako vrijeme bude odmicalo, iz toga isplovljava jedna Mickey-Rocky veza sto se itekako uklapa u karaktere ova dva lika.

Što se tiče same borbe, imamo nekih 15-20 minuta od cijelih 120 minuta filma, i to je sasvim dovoljno. Montaze treninga, nažalost, i nema baš previše.

Muzika je ona najtipicnija bokserska, koju svako od nas može naći na Youtube-u u svega par klikova, ali ni to doduše nije previše smetalo, ali s obzirom na tematiku ne bi bilo lose da smo imali par malo ”energicnijih” i originalnijih pjesama.

Ovoj napetoj i surovoj akcionoj drami, Billyeva kćerka u par scena daje jedan fin balans. Sjajna gluma Oona-e Laurence kao i našeg glavnog glumca, Jakea. Moram pohvaliti Jakea Gyllenhaala na fantastičnoj fizičkoj transformaciji.
Napakovao je fenomenalnu mišićnu masu, trbušnjaci su itekako vidljivi, te bez sumnje podsjeća na borce iz stvarnog života.

Kraj je, na moje oduševljenje, bio nepredvidiv.

Ako želite da pogledate jedan kvalitetan, i poprilicno dirljiv i motivirajuci bokserski film, uz sasvim dovoljno drame i neizvjesnosti, “Southpaw” bi itekako trebao biti vaš izbor.

7.5/10

Od istog autora:
Sherlock (2010-2017)

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 3.7 / 5. Ukupno glasova: 3

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Glory (1989)

Glory (1989) We fight for men and women whose poetry is not yet written but which will presently be as enviable and as renowned as

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

Carrie (2002)

Carrie (2002) “Carrie” je prvo Kingovo delo koje sam čitao, te sam emotivno jako vezan za njega. Knjiga ima tri adaptacije. Prva, najpoznatija adaptacija, i

Pročitaj više »
Filmovi Movie Hipster
Movie hipster

The Shining (1997)

The Shining (1997) Stephen King smatra se sa pravom kraljem horora u modernoj svetskoj književnosti. Jedno od njegovih najpoznatijih dela svakako je “The Shining”. Delo

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Dune
SPIDER-MAN: NO WAY HOME
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account