Sound of Metal (2019)

Sound of Metal

“Sound of Metal”, vrhunska drama režisera i scenarista Dariusa Mardera svoju svjetsku premijeru je imala još 2019. na Toronto International Film Festivalu, ali je u kino distribuciju puštena tek u studenom 2020. Od tada je pokupila 157 nominacija i osvojila 76 nagrada na raznim festivalima diljem svijeta, a osim za najbolji film u nedjelju joj se smiješe Oscari i za najbolju glavnu i sporednu mušku ulogu, najbolji zvuk, najbolji originalni scenarij i filmsku montažu.

Riz Ahmed, britanski glumac i reper pakistanskih korijena, proslavljen ulogom u odličnoj mini seriji The Night Of, ovdje glumi heavy-metal bubnjara Rubena koji se suočava s naglim gubljenjem sluha što njegov život i samu egzistenciju ugrožava iz temelja. Ahmed se za ovu ulogu pripremao osam mjeseci, svakog dana 2 sata vježbajući sviranje bubnjeva, 2 sata učeći Američki znakovni jezik te mu je čak bio ugrađen deformator zvuka u uši tako da prilikom snimanja filma nije mogao čuti sam sebe što govori kako bi što vjerodostojnije odglumio stanje u kojem se nalazi glavni lik.

Riz bi definitivno bio glavni pretendent za Oscara u kategoriji glavne muške uloge da mu ove godine u konkurenciji nije Anthony Hopkins s maestralnom ulogom u The Father i nedavno preminuli Chadwick Boseman u Ma Rainey’s Black Bottom kojemu mnogi predviđaju posthumnu nagradu.

Tijekom filma doznajemo da je Ruben bivši ovisnik o heroinu i da je već četiri godine “čist”, a isto toliko godina traje i njegova veza s Lou (odlična Olivia Cooke), pjevačicom njihovog benda, tako da je lako zaključiti kako mu je njihov odnos i glazba koju zajedno stvaraju u stvari jedino “ljepilo” koje drži njegov nestabilan karakter i slomljenu dušu na okupu. Rob svakodnevne rutine, ranog ustajanja, kondicijskih vježbi, ovisničke ljubavi, koncertne turneje zbog koje putuju kamperom od mjesta do mjesta, od koncerta do koncerta kako bi zaradili novac za život, Ruben je uvjeren da živi svu puninu života, a u stvari samo bježi od sebe sve dalje i dalje.

Iznenadnim pogoršanjem sluha, onim što je svakom muzičaru osnovni alat, Ruben gubi tlo pod nogama. Prema savjetu svog mentora odlazi u jednu zajednicu gluhih, izolirano imanje u prirodi, koje vodi Joe, bivši alkoholičar, veteran Vijetnamskog rata. Joe ga pokušava naučiti živjeti s gluhoćom te kako je ne treba doživljavati kao svoj hendikep već nagradu. Za Joea je tišina put k samom sebi, sklonište od ludila u kojem nas vanjski svijet drži zarobljene i udaljene od onog što smo nekad bili i što jesmo, a s godinama je zaboravljeno.

Kroz film smo na jedinstven način usrkani u taj svijet gluhih, u sve što proživljava Ruben, zvuk je fantastično smontiran i doslovno i sami gledajući film osjećamo paniku i strah, izgubljenost i neurotičnost kakofonije zvukova koji se miješaju i gube u njegovom umu. Zvuči apsurdno, ali u filmu kojemu je glavna tema gluhoća, zvuk je jedan od najvažnijih i najboljih dijelova filma tako da mu se definitivno smiješi Oscar u toj kategoriji.

“Sound of Metal” je film o hendikepiranim ljudima, ali ne isključivo zbog tog što imaju neki fizički nedostatak (iako gluhoća definitivno to je) nego više stoga što su izgubili osjet za stvarnost, što su izgubili sami sebe u jurnjavi za nekim ciljem, gubeći usput sve ono što život čini vrijednim življenja, gubeći sebe i sposobnost bivanja u miru sa samim sobom. Ne znajući kako biti u tišini, a biti mirni, biti spokojni.

Joe: 𝘚𝘦𝘳𝘦𝘯𝘪𝘵𝘺 𝘪𝘴 𝘯𝘰 𝘭𝘰𝘯𝘨𝘦𝘳 𝘸𝘪𝘴𝘩𝘪𝘯𝘨 𝘺𝘰𝘶 𝘩𝘢𝘥 𝘢 𝘥𝘪𝘧𝘧𝘦𝘳𝘦𝘯𝘵 𝘱𝘢𝘴𝘵.

Sound of Metal

Moja ocjena…

Glazba
Gluma
Zvuk
Scenarij
Atmosfera

Summary

Film koji definitvno vrijedi pogledati. Odlična gluma Riza Ahmeda i zvučni efekti koji vas teleportiraju u svijet ljudi oštećenog sluha.

4.7

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.3 / 5. Ukupno glasova: 3

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account