Solaris (1972)

Solaris (1972)

Kada je čovek srećan, smisao života i druga večna pitanja retko ga zanimaju.

Film “Solaris”, ruskog režisera Andreja Tarkovskog, bazira se na istoimenom SF romanu poljskog pisca Stanislava Lema. Roman nisam čitao, ali je njegov autor kritikovao ovu adaptaciju, a i sam Tarkovski smatrao ga je svojim najslabijim ostvarenjem.

U nedefinisanom vremenu, ljudi su postavili svemirsku stanicu u orbiti planete na kojoj ima naznaka vanzemaljske inteligencije. No, višegodišnja istraživanja ne daju nikakve konkretne rezultate i misija je na ivici gašenja. Stanica je spala na samo tri naučnika i, kada jedan od njih izvrši samoubistvo, naš glavni junak je poslat da istraži slučaj i podnese izveštaj od koga će zavisiti dalja sudbina misije Solaris. Ispostavlja se da ova misteriozna inteligencija poseduje sposobnost da očitava ljudske umove dok spavaju i materijalizuje njihove “snove”.

Kao i kod filma “Stalker“, SF premisa je i ovde u službi podloge za studiju karaktera i snažnu psihološku dramu, s tim što je ovde SF element mnogo više izražen. Premisa je izuzetno zanimljiva, karakterizacija likova jako dobro razrađena, i kroz njihove postupke i kroz odlično napisane dijaloge, gluma je na nivou, a celokupna atmosfera hipnotišuća, čemu umnogome doprinose vizuelni, a naročito zvučni efekti. Iako Tarkovski nije imao visoko mišljenje o Kjubrikovom remek delu, mene je “Solaris” atmosferom poprilično podsećao na “Odiseju”.

Očekivano od Tarkovskog, kamera, režija i montaža čine “Solaris” vizuelno prelepim. Ali izgleda da je Rusima u genetskom kodu da se drže one – što valja terati, valja i preterati. Film sadrži scene koje traju čitavu večnost a, iako stvarno lepo izgledaju i imaju dobru atmosferu, ne služe ama baš ničemu. Niti doprinose priči, niti sveukupnoj atmosferi ili emociji. Tu su, eto, da budu lepe i da traju do iznemoglosti.

Film otvara scena šetnje našeg glavnog junaka, prelepa scena u kojoj je svaki kadar umetnička fotografija, a bez koje film ne bi izgubio ništa osim četiri minuta praznog hoda. Ubrzo za njom sledi scena u kojoj se Barton vozi putem i mi posmatramo malo njega u kolima, malo put kroz njegove oči, i to traje punih pet minuta. Znači, već u prvih pola sata, trećina je tu u istoj funkciji u kojoj su Tolstojevi opisi na po pet strana. Film bi lagano mogao da se skrati sa skoro tri na ispod dva sata, a da ni malo ne izgubi na priči i atmosferi, dok bismo bili uskraćeni samo za prazan hod, doduše jako lepo snimljen, ali ipak samo prazan hod, koji je tu samo da bude lep, a usput da od gledanja odvrati sve osim onih najstrpljivijih umetničkih duša. Ne kažem ja da sve te scene treba izbaciti, ali mogle bi opušteno da se prepolove i da film i dalje bude lep i umetnički, a da pri tome ne udavi gledaoca ko zmija žabu.

Nisam dovoljno stručan da objasnim šta je u pitanju, ali maltene nepogrešivo prepoznajem filmove iz sedamdesetih. Imaju taj neki specifičan šmek koji nikada nisam naročito voleo. Takođe, nakon filma “Stalker“, nisam bio optimističan ni po pitanju ostalih filmova Tarkovskog. Ali ovaj je na mene ostavio stvarno snažan utisak. Toliko da sam ga, samo nekoliko dana nakon gledanja u bioskopu, ponovo pogledao kod kuće. Ako izuzmemo, po mom mišljenju nepotrebno, duge scene praznog hoda, “Solaris” je u svim ostalim aspektima jedno prelepo i obogaćujuće filmsko iskustvo.

9/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.4 / 5. Ukupno glasova: 432

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account