Sherlock (2010-2017)

Sherlock (2010-2017)

Sherlock je britanska krimi serija koja nam prikazuje kako bi to izgledalo da Sherlock postoji u 21. stoljeću.
Noviji automobili, GPS, mobiteli, kamere, internet i ostale napredne stvari ovoga doba.
Uz samo 13 epizoda, serija je uspjela ostvariti ono što rijetko koja krimi serija može – da vas navede da ste na pravom tragu, da možete i sami logički deducirati ishod slučaja, no, uvjeravam vas, apsolutno svaki završetak epizode je i šokirajući i nepredvidljiv.


Iako su dijalozi ponekad teški za pratiti, zbog vokabulara i brzine izgovoranja, uvjeravam vas, ako se manete telefona i malo koncentrišete, uvidjećete da je scenarij genijalan. Vidi se da su se scenaristi dali u jako maštovit, ali isplativ poduhvat.

Benedict Cumberbatch (takodjer poznat i kao Dr. Strange) u izvedbi nama svima poznatog Sherlocka Holmesa je, mogu reći, jedna od najuvjerljivijih gluma što sam ikad vidio, bar što se serija tiče.
Onoga trenutka kada vam je teško zamisliti nekog glumca u drugoj ulozi znate da je taj glumac učinio jako dobar posao. Da ne spominjem da Benedict ima tendenciju da glumi pametne likove, bilo da se radi o serijama ili filmovima, njegova fokusiranost, bahatost, pomalo štreberski izgled i Londonski akcent je po mom mišljenju ”spot on” što je baš on izabran za glavnu ulogu.

Montaža je dosta impresivna u trenucima kada on zaključuje stvari, odlazi u svoju ”Umnu palaču”.
Muzika je nešto što ćete slušati na youtube danima nakon završetka serije, jer eto, ostala vam je u pamćenju (a i za pohvalu je kako savršeno dobro pristaje uz svaki mogući momenat).


Od knjiga sam samo čitao “The 10:59 asssassination”, što znači da nisam baš bio upućen u cijeli taj Sherlockov kriminalistički i na momente bajkoviti svijet te njegov karakter, ali serija mi se svidjela od samoga starta i u dahu sam je pogledao, te ostao “Sherlockovan” u skoro svakoj epizodi (cliffhangera i plot twistova ne manjka uopšte).

Sherlock je u biti kombinacija Shawna Spencera (James Roday, Psych), Dr. Housea i Sheldona Coopera. – pametni i sarkastični ekscentrik.
Nije u stanju da osjeća ikakvu vrstu ljubomore, simpatije, empatije pa ni tuge, a ipak savršeno dobro zapaža stvari koje obični čovjek ni u ludilu ne bi mogao.


Jedina stvar koja mu privlači pažnju je zanimljiv i nadasve kompliciran slučaj – do te mjere da bi ga Londonska policija unajmila da ga on riješi, primi sve zasluge i izađe iz svega toga u punom sjaju. On jednostavno ne zna stati, mukotrpan trud i rad zarad završetka visoko-kompleksnog slučaja ne završava odmorom nego novim slučajem. Kraj serije ipak ostavlja malo prostora za nastavak, ali ko zna da li ćemo ga ikada dobiti…

Dr. Watson (Martin Freeman) je lik bez kojeg ova serija ne bi bila ovako harizmatična i dinamična.
Njih dva su sjajan tandem i totalna suprotnost jedan drugome, ali jako brzo postaju najbolji prijatelji, i počinjemo se pitati – ”Da li John Watson može da ga promijeni; da li je, iza nadmenosti, arogantnosti i dugog crnog kaputa i luckaste kape, Sherlock Holmes ipak samo čovjek? ”

Ocjena: 9.5/10

Od istog autora:

Serija – You (sezona 1)

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 5 / 5. Ukupno glasova: 5

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Režiseri
Igor Gligorijević

Neil Jordan (1950-)

Neil Jordan Nil Džordan (Neil Jordan) je irski scenarista i režiser, koji se proslavio kultnim “The Crying Game” iz 1992. godine, filmom koji je hrabro

Pročitaj više »
Filmovi
Igor Gligorijević

Hannah and Her Sisters (1986)

Hannah and Her Sisters “Hannah and Her Sisters” donosi nam priču o tri sestre, bliske, ali veoma različitih karaktera. Hana je talentovana glumica, koja napušta

Pročitaj više »
Režiseri
Igor Gligorijević

James Mangold (1963-)

Džejms Mangold Džejms Mangold, američki režiser, scenarista i producent, nema za sobom naročito bogatu filmografiju, ali su neki naslovi na kojima je radio stekli popriličnu

Pročitaj više »
Režiseri
Movie hipster

Celine Sciamma (1978-)

Celine Sciamma Selin Sijama (Celine Sciamma) je francuska rediteljka i scenaristkinja, čiji filmovi se bave temama rodnog identiteta, jednakosti, potrazi za sobom, seksualnosti i ženskim

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account