Serija – Loki

When you are a villain long enough to see yourself become the protagonist!

Pošto je Marvel zbog situacije sa covid19 usporio svoje planove za izbacivanje novih filmova, odlučili su da nam to nadoknade mini serijama, koje ne samo da bi dopunile celu priču o osvetnicima (Avengers) već i otvorila vrata za takozvanu filmsku fazu broj 4.

Prve dve serije, WandaVision i The Falcon and the Winter Soldier su, po mom mišljenu, bile samo ok ,ali ono gde je napravljen izuzetan korak napred u svakom smislu, od produkcijskog, budžetskog, scenarijskog i svakog drugog, je serija – Loki.

U nastavku teksta osvrnuću se na sve ono što ovu seriju čini, po mom skromnom mišljenju, savršenom.

Radnja i likovi

Pre nego što krenete sa gledanjem ove serije, preporučujem da pogledate većinu filmova iz Marvel univerzuma, jer je to jedini način da u potpunosti shvatite radnju i misiju ove serije. Iako je sve izuzetno dobro objašnjeno, to ne garantuje da će neko kome je Marvel univeruzum nepoznat da shvati većinu stvari u ovoj seriji.

Ako ništa drugo, barem treba da pogledate sva 3 dela Thor-a i 3 dela Osvetnika. Smatram da posle toga ne bi trebalo da imate suviše problema da pratite radnju.

Loki

Glavni lik u ovoj seriji je naravno Loki (bog nestašluka), koji sticajem okolnosti, koje su se desile u filmu Avengers: Endgame, uspeva da promeni tok svoje sudbine. Zbog toga postaje meta organizacije koja vodi računa o adekvatnom “protoku vremena”. To znači da koriguju sve postupke koje bilo ko u univerzumu čini, a koji narušavaju i ugrožavaju, kako oni to nazivaju, “svetu vremensku liniju”. Najprostije rečeno, sudbine su nam predodređene, ma šta mi uradili u životu. Ali kada se desi paradoks i određena individua ipak nekako skrene sa tog puta, onda počinje da se stvara sasvim nova vremenska linija (paralelni univerzum) i tu uskaču ovi momci i resetuju sve na “fabrička podešavanja”.

Loki postaje prijatelj sa agentom po imenu Mobijus, koji ga spasava od toga da bude resetovan (izbrisan iz postojanja), ali za uzvrat traži da mu Loki pomogne da pronađu i uhvate odrađenu osobu koja pravi ogromne probleme vremenskoj organizaciji. Ta osoba će vrlo brzo postati treći glavni lik, pored Lokija i Mobijusa, no više o tome u spojler sekciji.

I am Loki of Asgard, and I am burdened with glorious purpose.

Šta je dobro u seriji?

Ukratko rečeno SVE! Gluma je savršena, Tom Hiddleston se toliko uživeo u ulogu Lokija i toliko iskustva poseduje da ja smatram da on zaista veruje da je Loki i u stvarnom svetu. Čak je izjavio nedavno da bi mogao doživotno da igra ovu ulogu. Owen Wilson je Owen Wilson, iste fore, isti šmek ma šta i gde igrao i glumeo. Ali ovde je to njegovo unikatno ponašanje, harizma i pojava zaista donelo seriji nešto novo i drugačije. Svi ostali glumci su takođe na visini svog zadatka i nemam zamerke, već samo reči hvale.

Ambijent, estetika i sve što ima veze sa naprednim (science fiction) tehnologijama i svemirom je vizuelno predivno predstavljeno. Da li to bila unutrašnjost objekata ili pejzaži različitih planeta u kosmosu, sve izgleda zaista mnogo lepo. Nisu štedeli para na vizuelnom aspektu. Kostimografija je takođe odlična.

Scenario je bez greške, u 6 epizoda su uspeli da upakuju i postignu zadivljujuće mnogo. Ispoštovali su svakog karaktera, omogućili dovoljan vremenski okvir da se lepo upoznamo sa svima, do tačke gde nam je zaista emotivno stalo šta će da se dogodi sa njima. Priča je na prost i idealan način objašnjena. Gde je bilo potrebno opširnije objašnjenje, dobili smo ga u vidu mini priče/videa kao prezentaciju. Na taj način se uštedelo mnogo više vremena nego da se smišljaju dodatni dijalozi između likova.

No one bad is ever truly bad. And no one good is ever truly good. – Loki

Humor, dijalozi i monolozi su na nivou najboljih Marvel filmova. Zaista, toliko mnogo urnebesnih scena i što je najbolje od svega, nisu prešli granicu preterivanja gde osetite da je neka šala forsirana. Sve deluje tako spontano i tu zapravo leži čarolija ove serije, jer se zaista oduševite kada se tako nešto dogodi.

Odličan uvod, razrada i zaključak. Serija sjajno počinje, sa veoma jakom prvom epizodom, koja vas oduva sa nogu i zaintrigira za dalje. Postoji jedna epizoda koja je malo sporija i služi za apsolutnu razgradnju glavnih likova, a u međuvremenu, avantura, akcija i fantazija, obavijeni humorom kroz svaku epizodu jednostavno čine ovu seriju pravim malim draguljem.

Muzika je bez razmišljanja najbolja stvar u ovoj seriji. Sve ostalo radi kao sat, ali sa muzikom su dostigli nove dimenzije. Napravili su nekoliko ultra-dobrih soundtrack-a koje sam sve već sada našao i pridodao svojoj zbirci najboljih od najboljih iz filmova i serija.

Preporučujem seriju svima, nema greške. Možda je i najbolja serija u 2021. godini. Jedino što je sporno je to što zavisi od Marvel filmova i teško da može da se gleda nezavisno od njih.

Spojler ALARM

Oduševljen sam idejom neograničenih univerzuma, gde se svaki univerzum bori za prevlast, na čemu ova serija zapravo gradi svoju priču.

Ono što je isto odlično odrađeno u seriji jesu različite varijacije Lokija, gde imamo Lokija kao dete, starog Lokija, Lokija koji je crnac, Lokija koji je aligator, itd… Ali seriju je definitivno pored Tom Hiddleston-a iznela Sophia Di Martino koja igra Sylvie – ženskog Lokija. Hteli mi ili ne, dobili smo 100% lika koji će da igra u prvoj postavi u narednim Marvel ostvarenjima jer joj ova uloga leži savršeno.

Koliko sam se samo smejao negde na sredini serije kada Loki upoznaje druge Lokije pa kada zabadaju nož u ledja svi jedni drugima, jer je to glavna karakteristika Lokija. Ima par zaista velikih scena koje su mi oduzele dah, kao recimo scena na jezeru kada se bliži smak sveta, predivna i emotivna scena. Scena u prvoj sezoni kada Loki gleda u budućnost i kako bi trebalo njegov život da se završi, zatim kada se zajedno bore protiv čudovišta Alioth-a, pa kada im u pomoć uskoči klasik-Loki sa ultra Iluzijom koja je vizuelno najbolje odradjena stvar u celoj seriji.

Sve smo to dobili i mnogo više u samo 6 epizoda, a da ne govorim da se u sve to uklopio i budući super villain po imenu Kang the Conqueror, kojeg igra Jonathan Majors.

Kraj serije me je ostavio u WTF modu jedno 10 minuta. Mnogo jak završetak, kao i početak, izgleda da su tačno uboli prave momente kada serija treba da razvali i da vas drži na ivici ludila u iščekivanju šta dalje.

Ono što je bitno jeste da je ovo serija isto kao i serije (link ka recenzijama ispod) WandaVision i The Falcon and the Winter Soldier koje dobrim delom služe da nam najave novu fazu koja nam predstoji u narednim Marvel ostvarenjima i bar zbog te činjenice je treba pogledati. U tom triju bih rangirao ove tri serije ovako: 1. Loki, 2. WandaVision, 3. The Falcon and the Winter Soldier.

Ocene

Fantazija
Drama
Humor
Avantura
Akcija
Gluma
Scenario
Ambijent
Kostimografija
CGI
Muzika
Režija

Zbir i utisak

Ako iole volite Marvel filmove, ova serije je pod MUST!
Sve preporuke!

4.8

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.6 / 5. Ukupno glasova: 412

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Ova serija je uvod i u animiranu seriju “What if…”. Ja jedva cekam nastavak sage 4 jer ovo ima potencijal, jos kad bude 4F i Galacticus.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account