Kingdom (2019-)

Ako postoji serija nalik na Game of Thrones, onda je to ovo korejsko čudo. Kada kažem nalik na Game of Thrones, pre svega mislim na političku dramu i pretnju koju donose zombiji. Ovo je moja recenzija posle odgledane dve sezone serije Kingdom, a sprema se treća i verovatno finalna, mada je priča kroz ove dve sezone apsolutno zaokružena. Doradiću tekst po potrebi kada odgledam i tu treću.

Serija Kingdom odiše stravom, akcijom i dramom. Postoji nekoliko jezivih scena gde vam se digne kosa na glavi. Veoma je napeta i brza. Videćete maestralne borbe u samurajskom stilu. To nije sve, već su kreatori uspeli u dosta navrata da naprave scene masovne destrukcije, gde se sve na sceni bukvalno raspada.

Problem sa korejskim serijama je taj što vam treba malo vremena da se priviknete na njihove likove. Nama su oni svi po izgledu slični. Gluma je vrhunska, pogotovo moram da pohvalim kako je Ju Ji-Hoon izneo glavnu ulogu odbeglog princa po imenu Lee Chang, a nije daleko ni njegov verni saputnik i zaštitnik Moo Young, koga glumi Kim Sang-Ho.

Radnja serije Kingdom ukratko

Nedeljama niko nije video vrhovnog Imperatora i puštene su razne glasine, od toga da je preminuo pa do toga da je smrtno bolestan. Njegov sin iz prvog braka i ujedno prestolonaslednik se vraća u grad ne bi li video svog oca. Imperator je u tom trenutku oženjen drugom ženom (Carica) koja očekuje dete, koje bi kada se rodi imalo primat na presto, pod uslovom da je muško. Ali u slučaju da imperator premine pre nego što se to dete rodi, onda bi njegov sin iz prvog braka preuzeo tron. I sada Li Čenga (prvog sina) Carica i moćnici oko nje ne žele da puste da vidi svog oca pod raznim izgovorima, da je previše slab i bolestan da bi primao posete, da je to virus koji se lako širi pa je zabrana zbog njegove lične bezbednosti.

Princu to sve postaje mnogo sumnjivo i uz pomoć svog vernog saputnika i zaštitnika uspeva da se domogne Imperatorskih odaja. Ne uspeva da pronađe svog oca jer su ga stražari uhvatili, ali postaje svestan da se nešto zaista čudno dešava.

To namerava da otkrije tako što će pronaći čoveka koji je poslednji lečio njegovog oca, a koji živi u selu koje je dosta udaljeno od grada. No, zabranjeno mu je da napušta grad i Carica šalje elitne vojnike da ga vrate nazad.

Kako se zombiji uklapaju u priču i gde je politički rasplet

Rekao sam da neću spojlati seriju, pogotovo zato što ćete zombije videti već u prvoj epizodi. Ono što bih mogao da kažem je da to nisu klasični zombiji već je u pitanju nešto nalik na one iz filmova World war Z i Train to Busan. Kako se raširila ta pošast kroz skoro čitavu zemlju ostaje na vama da otkrijete, ali ima velike veze upravo sa tom političkom zavrzlamom. Što se tiče politike imaćete dva tabora, One koji su uz Princa i one koji su uz Caricu.

Na sceni se dešava zavera neverovatnih proporcija i kroz svaku epizodu ćete otkrivati delić te zavere. Lepo su u sve to ubacili i element izdajnika, tj. jedan od likova nije ono što verujemo i imaćete svoje sumnje kroz čitavu seriju.

Napomenuo bih i to da je čitava zemlja u stanju raspadanja. Ljudi nemaju šta da jedu, bogati su sve bogatiji, a siromašni umiru u mukama. Mladi princ je svestan svega toga da sistem nije kako bi trebalo da bude i njegova agenda je zapravo ta da želi da reformiše čitavu zemlju kada dodje na presto. Na svom putu kroz seriju on stiče poverenje sirotinje i upoznaje bolje svoj narod.

serija-kingdom

Zaključak

Uživao sam u svakom momentu ove serije i odgledao sam je rekordnom brzinom. Osim horor scena i akcije, biće i scena koje će vas nasmejati. Tu je jedan veoma smotani lik koji je zadužen za komediju. Za glumu, muziku, tehničke stvari, scenario i sve ono što čini da jedna serija bude odlična nemojte da brinete. Sve je na zavidnom nivou i radi kao sat.

Generalno, serija Kingdom ne bi mogla da se svidi samo ljudima koji ne vole serije sa zombijima, ali opet, oni su ovde skoro pa sporedna stvar, jer i da njih nema zavrzlama bi bila ista. Bitan je rast i razvoj ovih likova i interakcija koja se javlja izmedju njih. Zombiji su tu samo kao element horora, napetosti i jeze, nešto što daje ritam celoj ovoj priči.

I da ne bih samo hvalio, postojalo je par momenata u seriji koji mi nisu legli, neke sitne scene i objašnjenja koja su mogla i morala da budu bolje razrađena, ali razumem da jednostavno ne možete da imate baš sve. Retka su takva ostvarenja gde baš sve funkcioniše.

Moja ocena

Akcija
Horor
Gluma
Muzika
Scenario
Drama

Ukupan zbir i utisak…

Jedna od boljih serija sa zombijima ali je mnogo više od toga. Svaka preporuka i pravac na gledanje što pre!

3.9

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.5 / 5. Ukupno glasova: 2

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account