Chernobyl (2019)

Serija Chernobyl je odlična, ali ne toliko dobra koliko je ishajpovana

Serija “Chernobyl” je navodno istorijski precizna, koliko je to moguće za petosatnu ekranizaciju jedne od najvećih katastrofa u istoriji, sa odličnom fotografijom i zvukom, dobrom glumom i atmosferom koju činjenica da je reč o istorijskom događaju čini još mračnijom. A opet, nisam je doživeo kao filmsko iskustvo, niti sam u njoj uživao.

Nije mi bila dosadna, naprotiv, zanimalo me je šta ima da kaže i pokaže. Ali, da uporedim sa književnošću, doživeo sam je na način na koji se doživi udžbenik ili naučna publikacija na temu koja vas zanima, a ne kao dobar roman. Emotivno me nije dotakla ni izbliza onoliko koliko bi jedna ovakva tragedija trebalo.

Osim toga, kombinacija ruskog i engleskog jezika me je izluđivala. Bilo bi mnogo upečatljivije i uverljivije da je čitava snimljena na Ruskom, ali i da je u potpunosti na Engleskom bilo bi sasvim u redu. Ovako kombinovano, serija me nije zbunjivala i sve vreme sam bio svestan da su svi akteri Rusi i Ukrajinci, ali je stvarala čudnu podeljenu atmosferu kojom je na nekom jedva primetnom nivou stvarala utisak da posmatramo Amerikance kako spasavaju Ruse, a to mi je jako išlo na živce i kvarilo doživljaj.

8/10

Chernobyl

Chernobyl is great, but not as much as it was hyped

Historically accurate, as much as possible for a five-hour adaptation of one of the greatest catastrophes in history, with excellent photography and sound, good acting, and an atmosphere that the fact that it is a historical event makes even gloomier. And yet, I did not experience it as a cinematic experience, nor did I enjoy it.

I was not bored, on the contrary, I was interested in what it had to say and show. But, to compare with literature, I experienced it in the way that a textbook or a scientific publication on a topic that interests you is experienced, and not as a good novel. Emotionally, It didn’t touch me nearly as much as a tragedy like this should.

Besides, the combination of Russian and English drove me crazy. It would be much more impressive and convincing if the whole thing was filmed in Russian, but even if it was entirely in English, it would be just fine. Combined like this, the series didn’t confuse me and I was aware all the time that all the characters were Russians and Ukrainians, but it created a strange divided atmosphere which on some background level was giving the impression of watching Americans save Russians, and that got on my nerves and spoiled the experience.

Od istog autora:

The Outer Limits (1995-2002)

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.1 / 5. Ukupno glasova: 7

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. realna ocjena, mislim da je malcice precijenjena serija ali dobro, to je samo moj utisak. Svakako sam uzivao u seriji. Od kinematografije, glume, pa hm, skoro svega.., Jedino sto se razvlaci na pojedinim momentima bez potrebe.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account