Richard Donner (1930–2021)

Richard Donner (1930–2021)

Američki režiser i producent Ričard Doner posvetio je veći deo svoje karijere televizijskim serijama i filmovima, ali će ostati zapamćen prvenstveno po kultnim bioskopskim ostvarenjima, kao što su “Predskazanje”, “Supermen”, “The Goonies” i franšiza “Smrtonosno oružje”. Često je imao i kameo pojavljivanja u svojim filmovima, a značajan je i kao producent, gde je pored sopstvenih, producirao i velike hitove “X-Men” i “Wolverine”.

The Twilight Zone (1959-1964)

(režirao 6 epizoda poslednje sezone)

Richard Donner

There is a fifth dimension beyond that which is known to man. It is a dimension as vast as space and as timeless as infinity. It is the middle ground between light and shadow, between science and superstition, and it lies between the pit of man’s fears and the summit of his knowledge. This is the dimension of imagination. It is an area which we call the Twilight Zone.

Rod Serling

Kultno ostvarenje Roda Serlinga smatra se jednom od najboljih serija svih vremena i, iako se davala još početkom šezdesetih, nije ništa izgubila na snazi. Crno-bela tehnika, čuvena jeziva melodija i Serlingova naracija grade savršenu atmosferu za brojne SF/horor misterije koje će vam uterati jezu u kosti, ali vas i naterati na razmišljanje raznovrsnošću psiholoških profila svojih likova.

8/10

Gilligan’s Island (1964-1967)

(režirao 3 epizode)

The Omen (1976)

(režiser)

Here is wisdom. Let him that hath understanding count the number of the beast; for it is the number of a man; and his number is 666.

Revelation 13:18

“The Omen”, horor klasik Ričarda Donera, nije ni izbliza najstrašniji, ali je svakako najbolji film ovog žanra koji sam do sada gledao. A gledao sam ih mnogo.

Tvorci su se držali zlatnog pravila da u njemu ne sme biti ničega što se ne može dogoditi u realnosti, što s jedne strane ograničava mogućnosti da se pusti mašti na volju i da se film učini vizuelno strašnim, ali s druge čini ga mnogo realističnijim i uverljivijim, pa samim tim i suštinski užasnijim.

Ako zanemarimo osnovnu premisu da je Damien bukvalno sin Đavola, razvoj priče, karakterizacija likova i način na koji se postepeno gradi atmosfera, čine ovaj film više jezivom dramom nego pravim hororom.

S tehničke strane teško mu se išta može zameriti, a među glumcima naročito se ističu performansi petogodišnjeg Harvija Stivensa u ulozi Antihrista i Bili Vajtlou u ulozi paklene dadilje. I kao šlag na tortu, najjači adut ovog filma je originalna muzika Džerija Goldsmita, po meni jedno od najvećih remek dela filmske muzike, za koje je zasluženo osvojio Oskara.

Količina malera koji su pratili snimanje ovog filma je prevelika da bi bila samo slučajnost, pa mnogi veruju da je film čačnuo u stvari koje je bolje ne čačkati i time zaradio “prokletstvo Predskazanja”.

Glavni glumac Gregori Pek i scenarista Dejvid Selcer putovali su u Britaniju različitim avionima i oba aviona je udario grom, a u Rimu je producenta Harvija Bernarda grom za malo promašio. Avion kojim je Pek trebalo da leti za Izrael, od čega je odustao u poslednjem trenutku, srušio se i nije bilo preživelih. Rotvajleri korišćeni za film napali su svoje dresere. Hotel u kome je Doner boravio za vreme snimanja je bombardovala IRA, a Donera je udario auto. Još nekoliko članova ekipe je preživelo čeoni sudar prvog dana snimanja, a za vreme postprodukcije, Džon Ričardson, zadužen za specijalne efekte, doživeo je nesreću u kojoj je povređen a njegova devojka obezglavljena.

Ostaje nam samo da se nadamo da se “prokletstvo” odnosi samo na tvorce, a ne i na publiku.

10/10

Ovde možete pogledati osvrte na ostale filmove “The Omen” franšize.

Superman (1978)

(režiser)

Superman (1978)

Ako izuzmemo špicu koja poprilično podseća na onu za “Star Wars” i totalno kretensku ideju da se vreme vraća tako što zavrtiš planetu u kontra smeru, ovo je jedan super film. Prvi pravi superherojski film koji je udario temelje žanru koji danas doživljava neverovatnu ekspanziju. Ali i pored ogromnog broja filmova koji su usledili i velikog napretka tehnologije, po mom mišljenju, ovaj je još uvek neprevaziđen. Scena u kojoj se Supermen po prvi put pojavljuje u kostimu i otkriva S na grudima jedna je od najprepoznatljivijih scena u istoriji kinematografije.

Iako nije ni prvi, ni poslednji, a možda ni najbolji film o Supermenu, ovaj kultni klasik Ričarda Donera, sa legendama Kristoferom Rivom u glavnoj ulozi, Džinom Hekmanom kao Leksom Lutorom i Marlonom Brandom koji igra Jor-Ela, za mene, a verujem i većinu vas, ostaje prva asocijacija na pomen Supermena.

9/10

Superman II (1980)

(režiser – uncredited)

Superman II (1980)

Snimanje nastavka počelo je još 1977. godine, uporedo sa prvim filmom. No, zbog nesuglasica između režisera i producenata, odlučeno je da Doner dovrši samo prvi film, nakon čega je otpušten, iako je već snimio oko tri četvrtine nastavka. Na njegovo mesto je došao Ričard Lester, koji je dobar deo morao da snimi ponovo, što zbog toga što mu se vizija razlikovala od Donerove, što zbog toga da bi pod stavkom režije stajalo samo njegovo ime.

Film ima par fenomenalnih scena, ali je veći deo priče neviđeno tupav. Ipak, ima izraženu stripovsku atmosferu, odlične efekte za svoje vreme i jako je zabavan. Kristofer Riv još jednom pokazuje zašto je najbolji Supermen. I ako ne može da se poredi sa prvim, ovaj film je za svoje vreme i žanr ipak debelo nadprosečan.

7,5/10

Osvrte na sve igrane adaptacije Supermena, od četrdesetih godina prošlog veka do danas, možete pogledati ovde.

The Goonies (1985)

(režiser)

Indijana Džons za decu

Grupa dece na tavanu otkriva mapu blaga iz sedamnaestog veka i polazi u potragu za izgubljenim piratskim brodom. Dečija avantura, tipična za osamdesete, koja podseća na filmove o Indijani Džonsu ili Pirate sa Kariba. Nije ništa specijalno, ali je zanimljivo, duhovito i lepo snimljeno.

7/10

Lethal Weapon (1987)

(režiser)

“Smrtonosno oružje” je akcioni triler i jedan od filmova koji su definisali buddy cop žanr, u kome su dve osobe potpuno suprotstavljenih karaktera prinuđene da profunkcionišu kao tim u borbi protiv kriminala. Jedan od najpoznatijih tandema ovog tipa jesu upravo Mel Gibson i Deni Glover u kultnom klasiku Ričarda Donera, koji je izrodio još tri nastavka iz 1989, 1992. i 1998. godine.

Sting Feat. Eric Clapton: It’s Probably Me (1992)

(režiser)

Istina, nije film, ali je svakako jedna od najpoznatijih stvari koje je Doner režirao.

Superman II, The Richard Donner Cut (2006)

(režiser)

Ričard Doner je bio originalni režiser drugog filma o Supermenu, davne 1980. godine, ali je u toku snimanja zamenjen Ričardom Lesterom, koji je u mnogome izmenio film. Dve i po decenije kasnije, Warner izbacuje “The Richard Donner Cut”.

Director’s Cut su obično originalne verzije filmova, kako ih je režiser zamislio, pre nego što su iz ovog ili onog razloga izmenjene za bioskope. Ovde to nije slučaj, jer Doner nije ni imao priliku da završi film, već je naknadno dosnimljen i izmontiran početkom dvehiljaditih kako bi se što približnije dočarala originalna Donerova vizija. Lesterovu verziju sam gledao pre oko godinu dana, pa mi nije dovoljno sveža u pamćenju da bih mogao da kažem koje su sve tačno razlike između ova dva filma, ali Donerova verzija svakako ostavlja bolji utisak.

8/10

Zanimljivo je da su, zbog promene opšteg stava prema pušenju u poslednjih par decenija, iz filma izbačene scene u kojima Lois Lejn puši.

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Allure (2017)

Sama sam. Ja sam potpuno sama. I u redu je oko toga. Biće mi sve u redu. Debitantski film braće Karlosa i Džejsona Sančeza je

Pročitaj više »
Filmovi
Mihal Greksa

Elvis (2022)

When things are too dangerous to say sing! Od pvog momenta kada sam saznao da se radi film o Elvisu, a pogotovo nakon što sam

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

The Batman (2022)

The Batman (2022) Betmen (Batman) je jedan od najvećih i najprepoznatljivijih superheroja iz DC univerzuma. Priče o njemu ispričane su u raznim stripovima, animiranim i

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account