Raya and the Last Dragon (2021)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit

Raya, just another Disney princess

“Raya and the Last Dragon” odvija se u izmišljenoj zemlji Kumandri, inspirisanoj jugoistočnom Azijom. Ovo kraljevstvo čini pet ujedinjenih plemena, koja žive u harmoniji sa zmajevima čija magija im donosi blagostanje.

Pre 500 godina Kumandru su preplavila demonska bića koja sve što dotaknu pretvore u kamen. Zmajevi su udruženom magijom porazili demone, ali su se svi okamenili u procesu. Ili skoro svi…

Ljudi su spaseni ali, u odsustvu zmajeva, ljudska nepoverljiva i pohlepna priroda je došla do izražaja i Kumandra se podelila na pet manjih zemalja u međusobnoj zavadi. Može se povući paralela sa Tajlandom, Vijetnamom, Kambodžom, Laosom i Indonezijom, kao inspiracijama za ove novonastale državice.

Raya and the Last Dragon - Map of Kumandra

Magični kristal kojim su zmajevi porazili demone čuva se u kraljevstvu Srce, na mestu odlučujuće bitke. Preostala četiri plemena, Kičma, Kandža, Rep i Očnjak veruju da je Srce najprosperitetnije upravo zbog posedovanja ovog magijskog artefakta, te svi pokušavaju da ga se domognu.

Kada vladar Srca okupi predstavnike svih plemena, u pokušaju da ponovo ujedini Kumandru, pregovori se pretvaraju u bitku za kristal i on biva razbijen. Demoni se vraćaju u Kumandru, ali sada više nema zmajeva.

Raja, princeza Srca, kreće u potragu za poslednjim zmajem, kako bi zajedno spasli svet. Tokom svoje avanture, okuplja družinu raznovrsnih i prilično zanimljivih likova, koji garantuju dobru zabavu.

Animacija je odlična i vizuelni aspekat ove postapokaliptične bajkovite avanture je glavni adut filma. Sve ostalo je klasičan Dizni kliše.

U prošlom veku, Diznijevi filmovi bili su koliko toliko raznovrsni i donosili nam različite likove u različitim životnim situacijama, sa bar donekle različitim naravoučenijima. A onda je novi milenijum preuzeo kormilo i imam utisak da je većina novijih Dizni crtaća suštinski ista priča sa varijacijama na temu.

Dizni princeza je predodređena za jedno, ali želi drugo. Napravi grešku, dovede sve u opasnost, ali onda sazreva i odrasta, preuzima stvari u svoje ruke i nepokolebljivo spasava stvar. U tome joj pomaže par sporednih likova, pretežno na isti kalup, od kojih bar jedan mora biti životinja. I naravno, u skladu sa aktuelnim trendovima, što vise rasne i verske raznolikosti, a i seksualna se da proturiti, mada ne baš tako očigledno (Raja i Namari?).

Nema više one prirodne autentične atmosfere, emocije i šarma koji su krasili Dizni filmove prošlog veka. Ne sećam se kada mi je poslednji put neki Diznijev uradak izmamio suzu. Sada se sve svodi na vizuelni spektakl i šablonske priče i poruke. Prelepo, ali isprazno. “Raya and the Last Dragon” nije izuzetak.

Ako vam ne smeta nedostatak suštinske originalnosti i kvaliteta i tražite samo priliku da odmorite mozak, dok sa detetom uživate u vatrometu boja i oblika, na pravom ste mestu. Ako pak tražite nešto više, držite se Diznijevih ostvarenja iz godina koje počinju na 19.

7/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Glory (1989)

Glory (1989) We fight for men and women whose poetry is not yet written but which will presently be as enviable and as renowned as

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

Carrie (2002)

Carrie (2002) “Carrie” je prvo Kingovo delo koje sam čitao, te sam emotivno jako vezan za njega. Knjiga ima tri adaptacije. Prva, najpoznatija adaptacija, i

Pročitaj više »
Filmovi Movie Hipster
Movie hipster

The Shining (1997)

The Shining (1997) Stephen King smatra se sa pravom kraljem horora u modernoj svetskoj književnosti. Jedno od njegovih najpoznatijih dela svakako je “The Shining”. Delo

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Dune
SPIDER-MAN: NO WAY HOME
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account