Profile (2018)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit

,,Profile” je tehno-triler u kome se govori o ludoj hrabrosti jedne novinarke. Ona uzima lažni identitet kako bi stupila u kontakt sa džihadistima i otkrila informacije. Film u kome se sve dešava preko ekrana kompjutera, a od opasnosti nas deli samo jedan korak, tačnije, jedan klik.

Britanska novinarka Ejmi Vitaker radi kao frilenser i ima probleme da plati račune. Odlučuje da napravi reportažu o tome kako džihadisti vrbuju žene iz Evrope da postanu njihove neveste i da se žrtvuju za ciljeve ISIS-a. Takođe Evropljanke često završavaju kao tzv. belo roblje u nepriznatoj Islamskoj državi. Zato Ejmi pravi lažni profil na Fejsbuku pod imenom Melodi Nelson i predstavlja se kao preobraćena muslimanka iz Britanije. 

Lako se upoznaje sa pripadnikom ISIS organizacije. Abu Bilel joj se javlja u inboks nakon što je lajkovala i podelila njegove objave. Krenuli su da aktivno komuniciraju preko Fejsbuka i Skajpa, čak i da razgovaraju preko kamere. Ona glumi ranjivu devojku bez određenih životnih ciljeva, a on je islamski terorista koji je mami da dođe kod njega u Siriju. Kako vreme prolazi, njih dvoje se zbližavaju, pa tako glavna junakinja počinje da preispituje prvobitni plan.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Interesantno je gledati film ,,Profile” u kome se sve odigrava u virtuelnom svetu. Ono što vidimo na ekranu Ejmi ili Bilela, to vidimo i na našem. Glavni ženski lik mora da balansira između realnog i virtuelnog života, pravog i izmišljenog Ja, zatim između Skajp poziva i poruka, Fejsbuka i mejlova, ćaskanja sa simpatičnim, zgodnim teroristom i razgovora sa kolegama, dečkom i prijateljicom. Nije joj lako jer bi mogla da izgubi ne samo reportažu, već i svoj život zbog jedne pogrešne reči ili klika. 

U ostvarenju ,,ProfileValene Kejn glumi novinarku Ejmi koja nepripremljeno ulazi u zadatak. Morala je na brzinu da nauči kako da stavi veo i da se našminka, kao i da se snađe u novim veb-programima. Ponekad je nervozna i uplašena, zbunjena jer se našla između dva sveta. Sa jedne strane, tu je surova svakodnevnica u kojoj treba da plati dugove i da se preseli u jeftiniji stan. S druge strane, džihadista joj obećava ljubav, novac i rajski, kraljevski život u Siriji. Pitamo se da li će junakinja odoleti slatkorečivim obećanjima i izdržati da ne prizna istinu.

Šazad Latif igra opasnog teroristu Abu Bilela Al-Britanija, pripadnika ISIS organizacije. Čvrsto veruje u ideale svoje zajednice i hladnokrvno ubija neprijatelje. Hvali se svojim podvizima i pokazuje nežnost jedino prema mačkama, ali i prema Ejmi. Privlačan je i šarmantan, ima taj neki sjaj u očima kada govori o tome koliko je zaljubljen. Tu se postavlja pitanje koliko je iskren prema glavnoj junakinji, da li koristi taktike manipulacije i koje su mu prave namere.  

Od glumaca u sporednim ulogama spomenuću samo Kristin Adams i Amira Rahimzadeha. Kristin je urednica i šefica Vik, koja pokazuje zabrinutost za Ejmi, ali i okrutnost kada treba da dođe do materijala. Amir je u ulozi Loua, dečka Sirijca iz IT sektora, koji pomaže glavnoj junakinji u snimanju video-poziva, razumevanju arapskog i snalaženju u programima. 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Film ,,Profil” se zasniva na istinitoj priči francuske novinarke Ane Erel. Objavila je reportažu o komunikaciji sa džihadistom u decembru 2014. godine, a zatim roman ,,In the Skin of Jihadist” sledeće godine. Ako budete gledali do kraja, saznaćete još neke informacije. 

Ukoliko vas zanimaju filmovi u kojima se provlači tema terorizma, pogledajte ,,The Report” i ,,The Mauritanian”. A što se tiče tehnologije i virtuelnog sveta, interesantno se bavi tom temom serija ,,Black Mirror” (2011-).

Timur Bekmabetov je režirao ,,Profile“, pa da vas ukratko upoznam sa njegovim radom. 

U pitanju je rusko-kazahstanski reditelj, scenarista i producent. Možda ste gledali njegove ruske fantazije/horore ,,Night Watch” i ,,Day Watch” (na našem ,,Noćna straža” i ,,Dnevna straža”). Uradio je rimejk ,,Ben Hur” (2016), producirao i režirao horor ,,Abraham Lincoln: Vampire Hunter”. Ono što je zanimljivo, učestvovao je u produkciji takođe tehno-trilera ,,Searching” (2018) i tehno-horora ,,Unfriended” (2015). 

Njegovo ostvarenje ,,Profile” je prilično dinamično i uzbudljivo. Ima napetih i neočekivanih scena, a sve je praćeno adekvatnom muzikom. 

Kao što vidite, zahvaljujući internetu možemo da upoznamo ljude širom sveta. Međutim, samo nam se čini da smo bezbedni i ušuškani u virtuelnoj realnosti. Iskušenja, manipulacije i opasnosti vrebaju i tu, pa zato treba da budemo oprezni kome verujemo i kako se predstavljamo. Ovaj film dokazuje kako je tanka granica između stvarnosti i iluzije, snage i krhkosti. Usamljeni i nesrećni ljudi mogu da se lakše zbliže sa nekim preko interneta, ali i da postanu žrtve. 

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 3.7 / 5. Ukupno glasova: 789

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Glory (1989)

Glory (1989) We fight for men and women whose poetry is not yet written but which will presently be as enviable and as renowned as

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

Carrie (2002)

Carrie (2002) “Carrie” je prvo Kingovo delo koje sam čitao, te sam emotivno jako vezan za njega. Knjiga ima tri adaptacije. Prva, najpoznatija adaptacija, i

Pročitaj više »
Filmovi Movie Hipster
Movie hipster

The Shining (1997)

The Shining (1997) Stephen King smatra se sa pravom kraljem horora u modernoj svetskoj književnosti. Jedno od njegovih najpoznatijih dela svakako je “The Shining”. Delo

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Dune
SPIDER-MAN: NO WAY HOME
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account