Profile (2018)

,,Profile” je tehno-triler u kome se govori o ludoj hrabrosti jedne novinarke. Ona uzima lažni identitet kako bi stupila u kontakt sa džihadistima i otkrila informacije. Film u kome se sve dešava preko ekrana kompjutera, a od opasnosti nas deli samo jedan korak, tačnije, jedan klik.

Britanska novinarka Ejmi Vitaker radi kao frilenser i ima probleme da plati račune. Odlučuje da napravi reportažu o tome kako džihadisti vrbuju žene iz Evrope da postanu njihove neveste i da se žrtvuju za ciljeve ISIS-a. Takođe Evropljanke često završavaju kao tzv. belo roblje u nepriznatoj Islamskoj državi. Zato Ejmi pravi lažni profil na Fejsbuku pod imenom Melodi Nelson i predstavlja se kao preobraćena muslimanka iz Britanije. 

Lako se upoznaje sa pripadnikom ISIS organizacije. Abu Bilel joj se javlja u inboks nakon što je lajkovala i podelila njegove objave. Krenuli su da aktivno komuniciraju preko Fejsbuka i Skajpa, čak i da razgovaraju preko kamere. Ona glumi ranjivu devojku bez određenih životnih ciljeva, a on je islamski terorista koji je mami da dođe kod njega u Siriju. Kako vreme prolazi, njih dvoje se zbližavaju, pa tako glavna junakinja počinje da preispituje prvobitni plan.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Interesantno je gledati film ,,Profile” u kome se sve odigrava u virtuelnom svetu. Ono što vidimo na ekranu Ejmi ili Bilela, to vidimo i na našem. Glavni ženski lik mora da balansira između realnog i virtuelnog života, pravog i izmišljenog Ja, zatim između Skajp poziva i poruka, Fejsbuka i mejlova, ćaskanja sa simpatičnim, zgodnim teroristom i razgovora sa kolegama, dečkom i prijateljicom. Nije joj lako jer bi mogla da izgubi ne samo reportažu, već i svoj život zbog jedne pogrešne reči ili klika. 

U ostvarenju ,,ProfileValene Kejn glumi novinarku Ejmi koja nepripremljeno ulazi u zadatak. Morala je na brzinu da nauči kako da stavi veo i da se našminka, kao i da se snađe u novim veb-programima. Ponekad je nervozna i uplašena, zbunjena jer se našla između dva sveta. Sa jedne strane, tu je surova svakodnevnica u kojoj treba da plati dugove i da se preseli u jeftiniji stan. S druge strane, džihadista joj obećava ljubav, novac i rajski, kraljevski život u Siriji. Pitamo se da li će junakinja odoleti slatkorečivim obećanjima i izdržati da ne prizna istinu.

Šazad Latif igra opasnog teroristu Abu Bilela Al-Britanija, pripadnika ISIS organizacije. Čvrsto veruje u ideale svoje zajednice i hladnokrvno ubija neprijatelje. Hvali se svojim podvizima i pokazuje nežnost jedino prema mačkama, ali i prema Ejmi. Privlačan je i šarmantan, ima taj neki sjaj u očima kada govori o tome koliko je zaljubljen. Tu se postavlja pitanje koliko je iskren prema glavnoj junakinji, da li koristi taktike manipulacije i koje su mu prave namere.  

Od glumaca u sporednim ulogama spomenuću samo Kristin Adams i Amira Rahimzadeha. Kristin je urednica i šefica Vik, koja pokazuje zabrinutost za Ejmi, ali i okrutnost kada treba da dođe do materijala. Amir je u ulozi Loua, dečka Sirijca iz IT sektora, koji pomaže glavnoj junakinji u snimanju video-poziva, razumevanju arapskog i snalaženju u programima. 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Film ,,Profil” se zasniva na istinitoj priči francuske novinarke Ane Erel. Objavila je reportažu o komunikaciji sa džihadistom u decembru 2014. godine, a zatim roman ,,In the Skin of Jihadist” sledeće godine. Ako budete gledali do kraja, saznaćete još neke informacije. 

Ukoliko vas zanimaju filmovi u kojima se provlači tema terorizma, pogledajte ,,The Report” i ,,The Mauritanian”. A što se tiče tehnologije i virtuelnog sveta, interesantno se bavi tom temom serija ,,Black Mirror” (2011-).

Timur Bekmabetov je režirao ,,Profile“, pa da vas ukratko upoznam sa njegovim radom. 

U pitanju je rusko-kazahstanski reditelj, scenarista i producent. Možda ste gledali njegove ruske fantazije/horore ,,Night Watch” i ,,Day Watch” (na našem ,,Noćna straža” i ,,Dnevna straža”). Uradio je rimejk ,,Ben Hur” (2016), producirao i režirao horor ,,Abraham Lincoln: Vampire Hunter”. Ono što je zanimljivo, učestvovao je u produkciji takođe tehno-trilera ,,Searching” (2018) i tehno-horora ,,Unfriended” (2015). 

Njegovo ostvarenje ,,Profile” je prilično dinamično i uzbudljivo. Ima napetih i neočekivanih scena, a sve je praćeno adekvatnom muzikom. 

Kao što vidite, zahvaljujući internetu možemo da upoznamo ljude širom sveta. Međutim, samo nam se čini da smo bezbedni i ušuškani u virtuelnoj realnosti. Iskušenja, manipulacije i opasnosti vrebaju i tu, pa zato treba da budemo oprezni kome verujemo i kako se predstavljamo. Ovaj film dokazuje kako je tanka granica između stvarnosti i iluzije, snage i krhkosti. Usamljeni i nesrećni ljudi mogu da se lakše zbliže sa nekim preko interneta, ali i da postanu žrtve. 

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 3.7 / 5. Ukupno glasova: 789

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account