Pete’s Dragon (2016)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit

Pete’s Dragon (2016)

Just ’cause you don’t see something, doesn’t mean it’s not there.

U teškoj saobraćajnoj nesreći, negde u bespućima Amerike, oba roditelja ginu, dok petogodišnji dečak biva spasen od strane… zmaja! Šest godina kasnije, drvoseče zalaze u šumu dublje nego inače, pronalaze Pita i vode ga sa sobom u civilizaciju. Ali Pit ne želi u grad, zmaj će se mnogo brinuti ako bude duže odsutan.

Nisam gledao “Pete’s Dragon” iz 1977. godine, te ne mogu da povlačim paralele i čak ne znam ni da li je ovo uopšte rimejk, ribut, ili potpuno nova priča, samo inspirisana starom. Mada me je film definitivno zainteresovao da pogledam i original.

Što se scenarija tiče, “Pete’s Dragon” je klasična Dizni priča, detinje emotivna, sladunjava taman toliko da izmami suzu a da ne zađe u patetiku. Tu je i jedna mračnija, agresivnija, akciona epizoda, koja je dobro izvedena ali, po meni, nepotrebna i neprikladna za jedan dečiji film.

Priča je dobra, muzika adekvatna, a film je vizuelno jako lep. Kako i ne bi bio, kad je sniman u šumama Novog Zelanda.

Izbor glumaca i njihovi performansi pomalo variraju, ali realno, osim dečaka i zmaja niko drugi i nije naročito bitan, osim možda Roberta Redforda, čija uloga je, iako malecka, prilično začinila film.

Pete's Dragon

Pita glumi Ouks Figli, klinac koji je tako dobro izneo ulogu šumskog deteta, da bih jako voleo da ga vidim u ulozi Moglija. A zmaja igra CGI, prilično dobar. Iako ima krzno umesto krljušti i glavu koja me je podsetila na onu nakaradu iz “Beskrajne priče“, moram priznati da je Eliot impresivan i vizuelno i svojom pitomom emotivnom prirodom. Čak i scene kada se razgoropadi su prilično uverljive, ukoliko vam zmajevi iz “Game of Thrones” nisu previše podigli standarde i očekivanja.

Doduše, imam jednu, možda sasvim subjektivnu, zamerku. Mislim da je eksplicitno prikazivanje zmaja već od prve scene preuranjeno i propuštanje prilike za potencijalno mnogo impresivniji film. S obzirom da Eliot ima sposobnost kamuflaže koja ga čini sasvim nevidljivim, možda bi bolje bilo da su ga u prvoj polovini filma držali skrivenog i pustili nas da nagađamo da li je stvaran ili samo plod Pitove mašte. Pa da, kada se napokon prikaže u svoj svojoj veličini, ostavi mnogo upečatljiviji utisak.

Sve u svemu, odlična razonoda za najmlađe, sasvim prihvatljiva i zanimljiva i za njihove roditelje, ukoliko nisu u potpunosti izgubili dete u sebi.

7/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Enter the Dragon (1973)

Enter the Dragon (1973) Dođe Brus Li i prebije sve Šaolin borac napušta manastir i na privatnom ostrvu, skrivenom od očiju javnosti, bavi se sumnjivim

Pročitaj više »
Franšize
Igor Gligorijević

Superman franšiza (1948-)

Kal-El je kao beba, neposredno pred uništenje svoje rodne planete Kripton, poslat na Zemlju. Njegova letelica prizemljila se u blizini grada Smolvila, gde ga pronalaze

Pročitaj više »
Filmovi
Igor Gligorijević

East of Eden (1955)

East of Eden (1955) Osavremenjena priča o Kainu i Avelju “East of Eden” je priča o dva brata, od kojih je jedan miljenik samohranog oca,

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Dune
SPIDER-MAN: NO WAY HOME
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account