My two cents about the Oscar ceremony… (Academy Awards 2022)

Meni je ovogodišnja 94. dodjela Oscara bila po mnogo čemu zanimljiva i bolja od većine prethodnih, ali ne zbog onog o čemu većina medija i društvenih mreža bruji. 🙈 Pa da pokušam navesti neke od posebnih trenutaka zbog kojih bi je svi trebali pamtiti (obljetnice, rekordi, laureati, govori,…):

🎬 Povratak u uobičajeni izgled i masovnost gostiju za razliku od lanjskog pandemijskog, s neizbježnim Red Carpetom i ceremonijom u prekrasnoj dvorani Dolby Theatrea u Los Angelesu.

Oscar 2022

🎬 Po prvi puta u povijesti dodjelu su vodile 3 žene, poznate komičarke 𝐀𝐦𝐲 𝐒𝐜𝐡𝐮𝐦𝐞𝐫, 𝐑𝐞𝐠𝐢𝐧𝐚 𝐇𝐚𝐥𝐥 i 𝐖𝐚𝐧𝐝𝐚 𝐒𝐲𝐤𝐞𝐬, a odmah u početku su se našalile na svoj račun rekavši da su angažirali njih tri jer su koštale manje nego jedan muškarac.

🎬 𝐂𝐎𝐃𝐀 (kratica za Child of Deaf Adults), mali, nezavisni film o životu djevojke Ruby koja je cijeli svoj život provela pomažući roditeljima i bratu koji su gluhi i žive od ribarenja. Otkrivajući svoj talent za glazbu i pjevanje dolazi do raskola unutar sebe same, svoje vezanosti uz obitelj i želje za osobnim ostvarenjem.

Ova jednostavna, topla ljudska priča pokupila je Oscara u sve tri nominirane kategorije. 𝐍𝐚𝐠𝐫𝐚𝐝𝐮 𝐳𝐚 𝐧𝐚𝐣𝐛𝐨𝐥𝐣𝐢 𝐟𝐢𝐥𝐦 je tako po prvi put dobio film koji je bio distribuiran putem neke streaming platforme (Apple TV+) i koji ima u glavnoj glumačkoj postavi tri gluhe osobe. 𝐍𝐚𝐠𝐫𝐚𝐝𝐮 𝐳𝐚 𝐧𝐚𝐣𝐛𝐨𝐥𝐣𝐮 𝐦𝐮𝐬̌𝐤𝐮 𝐬𝐩𝐨𝐫𝐞𝐝𝐧𝐮 𝐮𝐥𝐨𝐠𝐮 je osvojio 𝐓𝐫𝐨𝐲 𝐊𝐨𝐭𝐬𝐮𝐫 (glumi Rubyinog oca) koji je također prvi gluhi glumac koji je osvojio Oscara, nakon što ga je prije 36 godina dobila 𝐌𝐚𝐫𝐥𝐞𝐞 𝐌𝐚𝐭𝐥𝐢𝐧 za ulogu u filmu Children of a Lesser God, a sad mu je u CODI glumila suprugu. Njegov dirljiv i emotivan “govor” prilikom preuzimanja nagrade možete pogledati ovdje

▶️ https://tinyurl.com/2xxvy99c

CODA je pokupio i 𝐧𝐚𝐠𝐫𝐚𝐝𝐮 𝐳𝐚 𝐧𝐚𝐣𝐛𝐨𝐥𝐣𝐢 𝐚𝐝𝐚𝐩𝐭𝐢𝐫𝐚𝐧𝐢 𝐬𝐜𝐞𝐧𝐚𝐫𝐢𝐨 kojeg je preuzela scenaristica i redateljica filma Sian Heder. Film je engleska verzija francusko-belgijskog filma La Famille Bélier (2014.).

FILE – Director Jane Campion appears at the screening of “The Power of the Dog” during the American Film Institute festival in Los Angeles on Nov. 11, 2021. (Photo by Richard Shotwell/Invision/AP, File)

🎬 Novozelanđanka 𝐉𝐚𝐧𝐞 𝐂𝐚𝐦𝐩𝐢𝐨𝐧 je osvojivši 𝐎𝐬𝐜𝐚𝐫𝐚 𝐳𝐚 𝐫𝐞𝐳̌𝐢𝐣𝐮 filma 𝐓𝐡𝐞 𝐏𝐨𝐰𝐞𝐫 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐃𝐨𝐠 postala treća žena, nakon Kathryn Bigelow (The Hurt Locker, 2008.) i Chloe Zhao (Nomadland, 2020.) koja je dobila tu nagradu. Campion je ujedno i prva žena dvaput nominirana za Oscara za najbolju režiju. Prvu nominaciju dobila je za “Piano” 1993. godine, za koji je osvojila i Oscara za originalni scenarij. Ovu kategoriju je najavio legendarni 𝐊𝐞𝐯𝐢𝐧 𝐂𝐨𝐬𝐭𝐧𝐞𝐫 čiji je govor bio čaroban i zanosan, emotivan i baš onako, filmofilski.

▶️ https://tinyurl.com/m49y3s8y

🎬 Okupljena je glavna glumačka ekipa iz genijalnog Pulp Fictiona koji je prije 28 godina osvojio Oscara za najbolji scenarij. 𝐔𝐦𝐚 𝐓𝐡𝐮𝐫𝐦𝐚𝐧, 𝐒𝐚𝐦𝐮𝐞𝐥 𝐋 𝐉𝐚𝐜𝐤𝐬𝐨𝐧 i 𝐉𝐨𝐡𝐧 𝐓𝐫𝐚𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚 su prezentirali nagradu za glavnu mušku ulogu, a Uma i John su iskoristili svojih 5 minuta na sceni da ponovo otplešu poznati ples iz tog filma.

▶️ https://tinyurl.com/yxwaftba

🎬 Obilježena je 𝟔𝟎-𝐭𝐚 𝐨𝐛𝐥𝐣𝐞𝐭𝐧𝐢𝐜𝐚 filmskog serijala o 𝐉𝐚𝐦𝐞𝐬𝐮 𝐁𝐨𝐧𝐝𝐮 i prikazan video kolaž s nekima od najpoznatijih scena iz tog serijala koji je dotakao živote svih nas, svakog neki od 6 glumaca koji su ga glumili do sad (Sean Connery 1962–67; 1971; George Lazenby 1969; Roger Moore 1973–85; Timothy Dalton 1987–89; Pierce Brosnan 1995–2002 i Daniel Craig 2006-21).

▶️ https://tinyurl.com/4a5kfzh2

🎬 I, da nastavim u tonu Jamesa Bonda, 𝐎𝐬𝐜𝐚𝐫𝐚 𝐳𝐚 𝐧𝐚𝐣𝐛𝐨𝐥𝐣𝐮 𝐨𝐫𝐢𝐠𝐢𝐧𝐚𝐥𝐧𝐮 𝐩𝐣𝐞𝐬𝐦𝐮 dobili su 𝐁𝐢𝐥𝐥𝐢𝐞 𝐄𝐢𝐥𝐢𝐬𝐡 𝐢 𝐅𝐢𝐧𝐧𝐞𝐚𝐬 𝐎’𝐂𝐨𝐧𝐧𝐞𝐥𝐥 (autori i izvođači) za “𝐍𝐨 𝐓𝐢𝐦𝐞 𝐓𝐨 𝐃𝐢𝐞”, pjesmu iz istoimenog filma, posljednjeg iz tog filmskog serijala. Billie je tako postala prva umjetnica rođena u 21. stoljeću koja je dobila nagradu Oscar i najmlađa od svih dosadašnjih autora Bondovskih pjesama. Po meni, zaslužen Oscar (već osvojen i Grammy i Golden Globe) i predivna izvedba na samoj dodjeli

▶️ https://tinyurl.com/3zmew5kv

🎬 𝐎𝐬𝐜𝐚𝐫𝐚 𝐳𝐚 𝐧𝐚𝐣𝐛𝐨𝐥𝐣𝐮 𝐠𝐥𝐚𝐯𝐧𝐮 𝐳̌𝐞𝐧𝐬𝐤𝐮 𝐮𝐥𝐨𝐠𝐮 osvojila je predivna 𝐉𝐞𝐬𝐬𝐢𝐜𝐚 𝐂𝐡𝐚𝐬𝐭𝐚𝐢𝐧 za ulogu u biografskoj drami 𝐓𝐡𝐞 𝐄𝐲𝐞𝐬 𝐨𝐟 𝐓𝐚𝐦𝐦𝐲 𝐅𝐚𝐲𝐞 o pjevačici i televizijskoj propovjednici Tammy Faye Bakker. Za Jessicu je ovo bila treća nominacija, nakon onih za sporednu ulogu u filmu “The Help” te za glavnu ulogu u filmu “Zero Dark Thirty”. Ona je ujedno bila i producentica ovog filma i prilično je emotivno vezana za cijelu priču i poruku koju film nosi, a njen emotivni govor i preuzimanje nagrade koju joj je uručio legendarni Anthony Hopkins možete pogledati ovdje:

▶️ https://tinyurl.com/2p9h29yw

🎬 U kategoriji 𝐧𝐚𝐣𝐛𝐨𝐥𝐣𝐞 𝐬𝐩𝐨𝐫𝐞𝐝𝐧𝐞 𝐳̌𝐞𝐧𝐬𝐤𝐞 𝐮𝐥𝐨𝐠𝐞, Oscara je dobila 𝐀𝐫𝐢𝐚𝐧𝐚 𝐃𝐞𝐁𝐨𝐬𝐞 za ulogu Anite u Spielbergovoj verziji/adaptaciji mjuzikla 𝐖𝐞𝐬𝐭 𝐒𝐢𝐝𝐞 𝐒𝐭𝐨𝐫𝐲. Ariana je prva javno deklarirana queer glumica (još i Latinoamerikanka) koja je dobila Oscara. Interesantan je podatak da u filmu glumi 𝐑𝐢𝐭𝐚 𝐌𝐨𝐫𝐞𝐧𝐨 koja je u prvoj filmskoj obradi ovog mjuzikla iz 1961.g. glumila ulogu Anite.

▶️ https://tinyurl.com/ys46ybjh

🎬 𝐋𝐚𝐝𝐲 𝐆𝐚𝐠𝐚 i 𝐋𝐢𝐳𝐚 𝐌𝐢𝐧𝐞𝐥𝐥𝐢 su bile prezenterice nagrade za najbolji film. Njihovih nekoliko minuta na glavnoj pozornici Dolby Theatrea su bili možda jedni od najdivnijih trenutaka cijele dodjele. Gaga je pokazala svoju skromnost i divljenje prema Lizi koju je dovela u kolicima i koja se bori s virusnim encefalitisom, dala joj punu podršku i sebe stavila u sjenu ove velike dive Hollywooda. Liza je jedna od rijetkih umjetnica koja je osvojila tzv. EGOT – Emmy, Grammy (Grammy Legend Award), Oscar i Tony, ujedno veliki filantrop i slavljenica jubilarnih 50 godina od dobitka svog Oscara za ulogu u filmu Cabaret davne 1972.g.

🎬 I, za većinu filmofila, najveći trenutak dodjele Oscara ikad, u čast 50-te obljetnice filma 𝐓𝐡𝐞 𝐆𝐨𝐝𝐟𝐚𝐭𝐡𝐞𝐫 i cijele trilogije, na pozornici su se pojavili zajedno režiser 𝐅𝐫𝐚𝐧𝐜𝐢𝐬 𝐅𝐨𝐫𝐝 𝐂𝐨𝐩𝐩𝐨𝐥𝐚 sa svojim glavnim protagonistima 𝐀𝐥 𝐏𝐚𝐜𝐢𝐧𝐨𝐦 i 𝐑𝐨𝐛𝐞𝐫𝐭 𝐃𝐞 𝐍𝐢𝐫𝐨𝐦. Svi uzvanici u dvorani su se digli na noge i dugo pljeskali čime su odali počast ovim velikanima filma, onima koji su i mene začarali kao dijete i zauvijek zarobili u tom čarobnom svijetu filmske umjetnosti.

▶️ https://tinyurl.com/mrxp2uuk

Sve u svemu, pregršt divnih i nezaboravnih trenutaka. Za mene su Oscari bili, i ostat će, slavljenje filma, slavljenje umjetnosti, a na svu sreću, sve više i slavljenje različitosti. Bez obzira koliko puta nagrade možda bile promašene, obojane političkom korektnošću i trenutnim društvenim trendovima, uvijek će biti dobrih filmova i vrhunskih filmskih djelatnika koji će na ovim dodjelama doživjeti svojih 5 min slave i ostati zabilježeni u povijesti. I zato, long live the Oscars!

p.s.

A da ne ostanem dužna svoj komentar o nemilom događaju za vrijeme dodjele, evo par riječi i o tom.

Za mene fizičko nasilje nema nikakvo opravdanje, nikakvo “ali”. Onaj tko ne zna na neku šalu, makar ona bila podrugljiva i ismijavala nečiju bolest (što meni ovaj put čak i nije), odgovoriti dostojanstveno, osmijehom ili inteligentnim “spuštanjem” riječima, pogotovo na javnom mjestu, pred kamerama i milijardom ljudi koja gleda, taj nije ni dostojan nagrade koju je par minuta poslije osvojio. Amen.

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 5 / 5. Ukupno glasova: 2

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account