One Punch Man (2015)

100 Pushups, 100 Sit-Ups, 100 Squats, And A 10km Run!

Saitama

One Punch Man (2015)

One Punch Man je anime koja se znatno razlikuje od svih ostalih anime koje sam do sada gledao. U svakoj anime gde imamo borbu izmedju heroja i zlikovaca, dobra i zla i sl. uvek imamo predstavljen jedan progres, gde glavni lik počinje od nule i napreduje kroz svaku epizodu i sezonu, gde postaje sve snažniji uz konstantne uspone i padove, ne bi li mogao da se izbori sa sve ozbiljnijim pretnjama koje nadolaze. Odličan primer tome su glavni likovi iz drugih anime kao što su: Goku (DBZ – Zmajeva kugla), Naruto (Naruto), Ičigo (Bleach), itd…

U One Punch Man su stvari postavljene drugačije. Heroj Saitama je zapravo najsnažnije i najmoćnije biće u verovatno celom univerzumu od samog početka, niko zapravo ne može da uporedi njegove sposobnosi ni sa čim u postojanju. Naravno, mi to gledajući prve epizode ne možemo baš odmah da shvatimo, ali kako vreme odmiče vidimo da za njega zapravo pravi izazov ne postoji, zbog čega je i on sam frustriran.

Neko bi pomislio u čemu je onda fazon, zašto uopšte gledati One Punch Man gde se odmah zna da će glavni junak da pobedi bilo kakvu pretnju sa relativno malo ili ni malo napora? Gde je tu onda zapravo uzbuđenje u neizvesnosti situacije?

One Punch Man

I finally understand the meaning of martial arts. They are moves that make you look really cool.

Saitama

Pa vidite ovako, pored glavnog junaka Saitame postoji još mnogo sporednih likova koji grade celu ovu priču. Jedan od njih je Genos, Saitamin učenik i prijatelj, koji je verovatno i najinteresantniji lik u celoj anime. Postoji cela asocijacija heroja koji se bore protiv svih pretnji po čovečanstvo, a glavne pretnje su čudovišta koja se nasumično pojavljuju po urbanim sredinama i napadaju ljude. Zadatak heroja jeste da tome stanu na put i unište svaku takvu pretnju. Heroji imaju svoje rangove (postoji bodovni sistem) gde su recimo S heroji oni najmoćniji koji se šalju da reše najgore moguće probleme, ali do toga da neko postane heroj S ranga put je mukotrpan i dug.

Svi ti heroji imaju neke određene unikatne sposobnosti i variraju po snazi, tako je zapravo i draž u tome gledati sve njih kako se bore protiv isto toliko moćnih negativaca. Što se tiče našeg glavnog junaka Saitame, akcenat je više na njegovoj depresiji i borbi sa samim sobom, ali je definitivno kul kada se, posle mukotrpnih borbi naših junaka, pojavi on i uništi svaku pretnju jednim jedinim udarcem. Ma koliko to zvučalo šašavo i možda čak i glupo, u anime je to predstavljeno jako dobro.

Kao što već rekoh akcenat je više na unutrašnjoj borbi koju glavni protagonista ima sa samim sobom, depresijom i osećajem apsolutne praznine gde mu ništa više u životu ne predstavlja zadovoljstvo.

Iako nas bombarduju u svakoj epizodi sa mnoštvom komičnih scena, uvek je moguće izvući mnogo dobre životne pouke i zaista sam iznenađen sa čitavim konceptom ove anime i jednim mnogo dubljim smislom, koji možda neće mnogima biti odmah i na prvu vidljiv.

I’ll leave tomorrow’s problems to tomorrow’s me.

Saitama

Animacija, pogotovo scene borbi, je TOP, jedna od najboljih koje sam ikada video, i ne može da se poredi sa nekim novijim (zapadnim) ostvarenjima. Trebaće još mnogo vremena da prođe ne bi li zapadnjaci dostigli ovakav nivo. Muzika je prvoklasna i mnogo doprinosi u kreiranju čitavog ambijenta i izvanrednog osećaja koji dobijate dok gledate ovu anime.

If you really want to become strong, stop caring about what others think about you. Living your life has nothing to do with what others think.

Saitama

Jedna od mnogih stvari koje mi se najviše dopadaju je i to što je Saitama u većini slučajeva predstavljen (nacrtan) kao da im je falio budžet za ozbiljne crteže i onda samo u ozbiljnim situacijama, kao što su borbe ili kada je potrebno reći nešto neverovatno kul, Saitamin model se magično menja u jednog po izgledu savršenog heroja.Ocena 9/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 5 / 5. Ukupno glasova: 1

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account