No Country for Old Men (2007)

No Country for Old Men, krimi-triler sa elementima vesterna definitivno nije za svakoga. Iako veoma uzbudljiv, sa snažnim scenama nasilja, krvoprolića i odličnog dijaloga, ipak može da vas dovede u stanje apsolutnog beznađa na samom kraju.

Ovo mi je drugi put da gledam ovaj film. Prvi put je to bilo sa nekih 16-17 godina i moram priznati da tada nisam totalno razumeo ono što je trebalo, iako mi je film sam po sebi bio sasvim ok.

Radnja i likovi filma No Country for Old Men

Radnja No Country for Old Men se vrti oko 3 glavna lika. Llewelyn Moss koga glumi Josh Brolin u ulozi lovca i supruga, koji igrom slučaja jednom prilikom tokom lova prtisustvuje sceni masakra između dve narko bande. Umesto da pozove policiju na mesto zločina, on na svoju ruku pretražuje čitavu scenu i pronalazi 2 miliona dolara koje odnosi sa sobom.

Time izlaže sebe i svoju suprugu opasnosti, jer postaju glavna meta bandi i, što je još gore, profesionalnog plaćenog ubice pod imenom Anton Chigurh, koga glumi Javier Bardem. On je ujedno i drugi glavni lik u ovoj priči.

Treći lik je šerif pod imenom Ed Tom Bell, koga glumi Tommy Lee Jones, koji sve vreme pokušava da drži korak sa prvom dvojicom prateći mesta zločina.

Priča je prosta i linearna, ali to ne treba da vas zavara, jer film ima dublji smisao i poruku koju bi svako trebalo da shvati do samog završetka. Uglavnom oni koji ne shvate imaju negativan stav. Veliki novac je u ugri, koji mnogi žele pronaći i ceo film je jurnjava i destrukcija svega što je u blizini tog novca.

Moj utisak

No Country for Old Men kreće veoma brzo i upoznaje nas sa glavnim likovima već u prvih 15 minuta. Odmah u uvodnim scenama nam daje do znanja da nas očekuju neverovatna ludila, krvoprolića i akcija. Odlično je što je sve na takav način odrađeno, jer vam tako odmah privuče pažnju koja vam ne popušta čak i kada film kasnije malo uspori.

Ono što ćete primetiti među prvim stvarima jeste da u filmu uopšte nema muzike, što nije baš svakidašnje. Sve se svodi na čisto opažanje običnih zvukova kao što je recimo strujanje vetra, škripanje vrata i sl.

Tenzija se povećava scenama iščekivanja određene akcije ili dijalogom koji je konstruisan na takav način da jednostavno osetite da stvari mogu veoma lako da izmaknu kontroli (Primer scena sa novčićem na pumpi).

Shvatio sam da ovo nije tipičan film gde imamo heroja i negativca, iako to na prvi pogled može tako da izgleda. Ovo je zapravo film kojeg baš briga za bilo kakav vid pravde i sve se svodi na nasumično odvijanje situacija. Da bi ovu misao bolje shvatili, ilustrovaću to konkretnim primerima bez spojlera.

Tokom gledanja No Country for Old Men nisam uspeo da predvidim u dosta navrata ko će da preživi ili da pogine, što nije slučaj sa mnogim drugim filmovima gde je sve očigledno miljama unapred.

No Country for Old Men želi da do kraja dočara haos realnog sveta, gde svi mi mislimo da postoje pravila koja nas ograničavaju. Da ako igramo po tim pravilima, ostaćemo bezbedni i lepo ušuškani u svojem malom svetu i nikada nam neće faliti dlaka sa glave.

Ovde se brutalno daje do znanja da ne postoje nikakva pravila i da su ona samo u našoj mašti. Od samog početka pa do kraja filma imamo bezbroj malih primera koji to dokazuju. Recimo, ko bi rekao da će brutalno da nastrada neki nasumični lik koji nije nikome ništa specjalno zgrešio, već se samo našao u jednom momentu sa psihopatom-ubicom na ulici? Naravno, mi znamo da mu se u filmu verovatno loše piše, a šta recimo ako bi to bila realna životna situacija gde ne znate u kolikoj ste zapravo opasnosti?

Što se tiče pravila, to vam je kao kada u saobraćaju vi poštujete sva pravila. Stanete na svaki znak stop, svako crveno svetlo na semaforu, ne pretičete nikoga preko pune linije i sl. I tako ceo život poštujete ta pravila, a onda vas neka pijana budala jednog dana izgura sa puta i izgubite život.

U filmu naš, aj da kažem, negativac forsira taj haotično nasumičan pristup životu, gde recimo bacanje novčića i biranje na koju stranu će on da padne znači izbor između života i smrti za nekoga.

Gluma je na vrhunskom nivou, pogotovo od strane Javier Bardem-a koji se transformisao u hodajuće zlo. Mnogi govore za psihopate tipa Džokera i sličnih kako su odlični i kako su ih mnogi odradili super i to sve stoji,. ali ovaj baja… Ne znam, njegova sama pojava, ne mora da kaže ni jednu jedinu reč, vam jednostavno uliva takvu nelagodnost da to nije humano. Jedan od najboljih psihopata-ubica na filmu ikada, po mom skromnom mišljenju.

No Country for Old Men
Pogledajte vi samo tu facu… Lik ide i ubija ljude sa puškom za stoku, GENIJALNO!

Ma koliko sve ovo bilo bitno što sam do sada naveo, ipak se oko trećeg lika (Šerifa) vrti ceo smisao. Iako on uvek zaostaje za glavnom radnjom i ne čini vam se da je suviše bitan, poruka celog filma se odnosi na njega i ljude kao što je on. To tek može da se shvati na samom kraju i potrebno je da dobro čitate svaki pasus, svaki dijalog, monolog i ispratite svaku scenu.

To bi bilo to, pokušao sam da vas maksimalno poštedim spojlera na bilo koji način i zato mi je bilo i malo teže da pronađem adekvatne reči za ovu recenziju. Zaista, ovo je film koji morate da gledate bez predznanja, jer je prosto takav, mora da se uključi mozak i razmišlja.

Ocene

Scenario
Režija
Gluma
Ambijent
Akcija

Finalna ocena i utisak

Film nije za svakoga i ako želite da pustite mozak na ispašu u tom slučaju gledajte nešto drugo. Potrebna je maksimalna koncentracija i čak i onda vam niko ne garantuje da ćete na kraju da budete zadovoljni. Ili će vam film biti top ili nije za vas…

4.4

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.5 / 5. Ukupno glasova: 5776

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account