Mustang (2015)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit

Mustang (2015)

Još jedan film koji uspeva da ostavi jako gorak ukus u ustima nakon gledanja.

Diskutitabilno je koliko je “Mustang” turski film jer, iako je radnja smeštena u Turskoj, sa turskim glumcima, produkcija je francuska i film je nominovan za Oskara kao francuski film. Ali bez obzira na nacionalnu pripadnost filma, ovo je nešto što nipošto ne treba propustiti.

“Mustang” prati surov život pet mladih sestara, čija mladost i detinjstvo će biti naglo prekinuti. Započinje bezazlenom igrom između naših junakinja i mladih tinejdžera na plaži. Ova prva scena je predivna i pokazuje lepotu i nevinost detinjstva, ali na njihovu žalost, devojke žive u zabačenom turskom selu gde se žene rađaju samo da bi služile muškarcima. Tračevi o ovoj nevinoj igri dolaze do ušiju njihove babe i strica, sa kojima žive nakon pogibije njihovih roditelja. Od tog trenutka za njih počinje pravi pakao. Zabranjuju im se izlasci iz kuće. Oduzima im se pribor za šminkanje, kompjuter, pa čak i telefon. I počinju da ih pripremaju za udaju, iako nijedna od njih nije završila školu.

Ovo je debitantski film tursko-francuske rediteljke Deniz Gamze Erguven, koji je, po njenom ličnom priznanju, autobiografski. Zaista je impresivno kako je već sa svojim prvim dugometražnim filmom, napravila jedno takvo vrhunsko ostvarenje. Iskreno, mišljenja sam da ovaj film u rukama iskusnijeg režisera ne bi ostavio tako upečatljiv utisak. Upravo njena režija i kadrovi, koji skoro ostavljaju utisak dokumentarnog filma, daju filmu neku poetičnu snagu i moć.

Scenario je majstorski vešto napisan. Filmovi sa ovakvom tematikom imaju problem da često zalaze u patetiku i jeftine emocije, ali Deniz uspeva da izbegne tu zamku. Mnogo mi se dopada njena odluka da nam ne prikaže sve bitne momente filma, već da to prepusti našoj mašti. Primer je samoubistvo jedne od sestara, koje mi gledaoci ne vidimo, ali koje je, meni bar, ostavilo daleko snažniji i potresniji utisak nego da su nam prikazali njeno umiranje. Zatim naznake da ih je stric možda seksualno zlostavljao, iako to nije prikazano. Iako će neki možda kritikovati film da je previše nedorečen, meni je ovakva realizacija odlična. Deniz za 90 minuta uspeva da ispriča više nego što neki filmovi postignu za 2-3 sata.

Mustang

Glumačka ekipa nije mnogo poznata. Od glumaca u filmu znam Nihal Koldas (Fusun iz serije “Insajder”) u ulozi bake devojčica, i Ajberk Pekdžaj (imao manje uloge u “Kad lišće pada” i “Dolini vukova”) u ulozi ljigavog strica. Oboje su izvrsno izneli svoje uloge, ali zvezde ovog filma su pet glavnih glumica kojima je ovo bilo prvo glumačko iskustvo. Hemija između ovih pet sestara, pet mladih tragičnih ličnosti, čije živote i mladost je uništio seoski primitivizam, je neverovatno snažna. Scene u kojima se one igraju u sobi ili leže jedna pored druge su tako divne i tu izgledaju kao pravi anđeli.

Ako bih ipak morao da izdvojim samo jednu od njih, to je svakako naratorka ove priče Lale, koju je fantastično odglumila tada četrnaestogodišnja Guneš Šensoj, koja je ovde pokazala neviđen glumački talenat. Iako je Lale po godinama najmlađa od sestara, ustvari je ona najzrelija od njih. Posmatrala je kako jedna po jedna njena sestra odlazi iz kuće, ali se do samog kraja ne predaje, već se bori protiv krutog patrijarhalnog sistema. Mnogo sam zavoleo njen lik i njenu buntovnost.

Ukoliko vas zanima turska kinematografija, recenziju turske serije “Hukumsuz” istog autora možete pročitati ovde.

Ocene

Drama
Scenario
Gluma
Režija

Zbir i utisak…

Ovo je jedan jako težak i surov film koji prikazuje sve užase zatucanog patrijarhalnog društva, koje daje sebi za pravo da u ime lažnog morala uništava mlade živote i prisiljava ih da se ćutke podvrgnu njihovoj volji. Ali takođe, ovo je film sa snažnom porukom upućenoj mladim devojkama koje odrastaju u primitivnim mestima, da ne daju na sebe i da se bore za svoju slobodu i pravo da žive.

5

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.6 / 5. Ukupno glasova: 2345

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Glory (1989)

Glory (1989) We fight for men and women whose poetry is not yet written but which will presently be as enviable and as renowned as

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

Carrie (2002)

Carrie (2002) “Carrie” je prvo Kingovo delo koje sam čitao, te sam emotivno jako vezan za njega. Knjiga ima tri adaptacije. Prva, najpoznatija adaptacija, i

Pročitaj više »
Filmovi Movie Hipster
Movie hipster

The Shining (1997)

The Shining (1997) Stephen King smatra se sa pravom kraljem horora u modernoj svetskoj književnosti. Jedno od njegovih najpoznatijih dela svakako je “The Shining”. Delo

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Dune
SPIDER-MAN: NO WAY HOME
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account