Mommy (2014)

Mommy, naslovna

,,Mommy” ili ,,Mamica” jeste kompleksna psihološka drama u kojoj se govori o problematičnom odnosu između majke i sina. Koristeći interesantnu tehniku snimanja, multitalentovani kanadski režiser Ksavijer Dolan preispituje ljubav unutar jedne disfunkcionalne porodice.

,,Najgore što možete da učinite detetu sa problemom jeste da verujete kako ste ono ili vi nepobedivi. To što volite ljude, ne znači da ćete ih spasiti”. 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Radnja se dešava u Kvebeku (u Kanadi) kada je na snagu stupio izmišljeni zakon. Roditelji mogu da smeste decu u instituciju bez sudskog procesa zbog loše finansijske situacije i/ili njihovog problematičnog ponašanja. U jednoj od takvih institucija nalazio se 15-godišnji tinejdžer Stiv, kada je došla majka Dajen da ga pokupi. Izbacili su ga jer je izazvao požar u kafeteriji, u kome je strašno povređen jedan dečak. 

Lepo kaže naš narod kako iver ne pada daleko od klade.

U filmu ,,Mommy” mamica Dajen ili skraćeno Di (Ana Dorval) jeste arogantna i buntovna 46-godišnjakinja. Udovica i samohrana majka koja se nezrelo, mladalački oblači i ponaša. Nasmejana i vesela na prvi pogled, a zapravo često nervozna, puši i psuje. Mora da brine o buntovnom tinejdžeru Stivu (Antoin Olivijer Pilon), kome su dijagnostikovali ADHD (poremećaj pažnje i hiperaktivnost) i poremećaj vezivanja. U njihovom odnosu ima mnogo ljubavi, ali, nažalost, i nerazumevanja, nezadovoljstva, verbalnih i fizičkih sukoba (guranje, udarci, psovanje, vređanje). 

Ovom zanimljivom dvojcu se pridružuje i stidljiva, ozbiljna komšinica Kajla (Suzan Klement). Nekada je bila nastavnica, a sada je na bolovanju zato što je pretrpela traumu. Živi sa mužem i detetom, povučeno i nezadovoljno. Iako muca, lako se sporazumeva sa glavnim junacima. Učestvuje u njihovim radostima i brigama, pomaže Stivu u učenju i postaje bliska prijateljica Dajen.

Ako krenemo dublje u psihologiju likova iz ostvarenja ,,Mommy“, primećujemo Edipov kompleks

Petnaestogodišnjak Stiv jeste preterano vezan za majku. To ide toliko daleko da ljubi ruku kojom je prekrio njena usta. U sceni plesa hoće da dodirne majčine grudi u pokušaju nečega što liči na zavođenje. U prepunom klubu peva ljubavnu pesmu Andree Bočelija ,,Vivo per lei”, koju posvećuje mamici. Ljubomoran je na druge muškarce koje optužuje da žele seksualni odnos sa njom. Stalno traži dokaz ljubavi u strahu da će ona prestati da ga voli. Ima još scena u kojima se narušava zdrava granica između roditelja i deteta. 

Na interesantan način se odnosom između majke i dece bavi i serija ,,Sharp Objects“. Očekujte mnogo mračniju psihološku dramu, nego što je u ovom filmu. Kako se majka nosi sa gubitkom deteta, saznajte u filmu ,,Pieces of a Woman“.

Uživaćete u prelepoj i ponekad dirljivoj muzici filma ,,Mommy”. Autorska ekipa je pažljivo izabrala pesme koje se odlično uklapaju u scene. Spomenuću samo neke.

Pesma ,,White Flag” pevačice Dajdo javlja se negde na početku. To je momenat kada se majka i sin sreću nakon više vremena. U pesmi se govori o neizmernoj ljubavi koja traje uprkos haosu i destrukciji, o osobi koja voli i neće odustati iako je povredila voljenu/voljenog. Zatim, pesma ,,Wonderwall” grupe Oazis prati scenu u kojoj Stiv vozi skejtbord i uživa u sunčanom danu zajedno sa majkom i komšinicom. To je pesma o čoveku koji nailazi na prepreke dok korača putem i ljubavi koja spasava. Slušamo kompoziciju ,,ExperienceLudovika Einaudija u trenutku kada Dajen zamišlja mnogo bolju budućnost za sina i tako saznajemo njene skrivene želje. Zvuci klavira, violine i drugih instrumenata mešaju se i stvaraju dinamičan ritam, što ostavlja jak utisak. 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Nisu mogli da izaberu bolju pesmu da zaokruže film. Pesma Lane Del Rey ,,Born to Die” dolazi kao ,,šlag na tortu”. Prelepa pesma o usamljenoj osobi koja čezne za ljubavlju, ali ne shvata zašto to nije dovoljno za sreću. Traži od voljenog/voljene utehu, mir, kao i da podele životne teškoće. U naslovu pesme nedvosmisleno stoji nadimak glavnog ženskog lika Di (Die), što jasno ukazuje na vrlo prisnu vezu između majke i sina još od samog rođenja. 

Tehnički aspekti filma ,,Mommy” jesu neobični. Videćete svetliji ambijent u jarkim bojama iako se dešava mračna psihološka drama. Format je uglavnom u dimenziji 1:1, tačnije kao kvadrat, pa se tako bolje fokusiramo na same likove. Možda je reditelj hteo da ukaže na bespomoćnost i tugu majke, koja traži izlaz iz situacije. Format se simbolično menja u sceni radosti i ushićenja kada Stiv vozi skejt. Čini vam se kao da širi sliku na ceo ekran, kao da možemo zajedno sa njim i glavnim junakinjama da osećamo slobodu i bezbrižnost. Ubrzo se kratkotrajna sreća prekida jednim obaveštenjem, pa tako i dimenzija opet postaje kvadratna.  

Ksavijer Dolan potpisuje ovaj zaista sjajan projekat kao reditelj i scenarista. 

Uspeo je kao veoma mlad da se probije u filmskoj industriji. On je i glumac, urednik, dizajner kostima i pozajmljivač glasa. Godine 2009. ostvario je uspeh na festivalima zahvaljući debiju ,,I Killed My Mother” u kojem ima autobiografskih elemenata. Kao što je negde izjavio, u prvom ostvarenju želeo je da kazni majku, dok je u ,,Mamici” tragao za iskupljenjem i majčinom osvetom. Mnogi kritičari smatraju kako je ovaj njegov peti film po redu najbolje režiran. Sudeći po projektima, Dolan (inače gej po seksualnoj orijentaciji) obrađuje teme kao što su  (homo)seksualnost, kriza identiteta, prihvaćenost i porodični konflikti.

Da rezimiramo na kraju!

Ljubav, ali i Edipov kompleks, ADHD, poremećaj vezivanja, posesivnost, stalni konflikti, nasilje, delinkvencija… Ostvarenje ,,Mommy” otvara ozbiljne psihološke teme i sadrži elemente crne komedije. Zahtevno u estetskom pogledu, odlična priča, glumci, režija, scenario, adekvatna muzika. Ukratko, nemam šta da zamerim. Film koji se bavi granicama, raznim osećanjima i problemima unutar jedne razorene porodice, ali i kako se to odražava na okolinu.   

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.3 / 5. Ukupno glasova: 3501

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account