Mike Nichols (1931–2014)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit

Michael Peschkowsky, sin Rusa i Nemice, rođen je u Berlinu 1931. godine. 1939. emigrira u SAD, gde se pedesetih oprobava kao komičar na Univerzitetu u Čikagu. Od 1963. do 1972. režirao je pet uspešnih brodvejskih predstava i osvojio četiri Tonija. 1966. prelazi u Holivud i režira “Ko se boji Virdžinije Vulf?”, film koji mu je doneo prvu nominaciju za Oskara, a već sa sledećim filmom ga i osvaja. Osvojio je sve glavne nagrade u industriji zabave: Oskar, Toni, Emi i Gremi. Umro je u Njujorku, 2014. godine.

Za sada sam pogledao samo tri njegova filma. Voleo bih da u komentarima ostavite osvrte na njegove filmove koje ste gledali, pa da ih unesem u post, kako bismo zajedno upotpunili njegovu filmografiju. Hvala unapred.

Who’s Afraid of Virginia Woolf (1966)

Film je rađen po istoimenoj pozorišnoj predstavi i, gledajući ga, imao sam snažan utisak da sam u pozorištu. Samo četvoro glumaca i praktično statična scenografija, pa još činjenica da je film crno-beli, mogu ga učiniti odbojnim današnjoj publici, ali verujte mi, ovo je nešto što bi svako trebalo da pogleda.

Neću se upuštati u prepričavanje, jer biste stekli utisak da je ovo jedna osrednja, pa čak možda i dosadna dramica. Zašto ovom filmu dajem čistu desetku, zašto je nominovan za Oskara u svim kategorijama (osvojio je pet) i zašto se smatra jednim od najboljih ostvarenja u istoriji kinematografije ne može lako da se objasni (ili makar ja ne mogu), to je nešto što mora da se doživi. Kada se film završio, još dobrih pola sata sam sedeo i gledao u/kroz crni ekran nesposoban da se otrgnem utiscima.

10/10

The Graduate (1967)

Nikols je zasluženo odneo Oskara za ovu priču o diplomcu, rastrzanom između svoje sredovečne ljubavnice i njene ćerke. Drama o ljubavi i odrastanju, začinjena nekim urnebesnim momentima, koja je lansirala karijeru Dastina Hofmana. Priča je dobro napisana, odglumljena i režirana, sa odličnom fotografijom i muzikom Simona i Garfankela, koja je možda i najbolja stvar u ovom filmu.

8/10

Carnal Knowledge (1971)

Kultni film, pokupio neke nagrade, spada u najkontraverznije svih vremena, bla bla bla… Ko nije gledao savetujem mu da preskoči, a ako neko kojim slučajem već jeste, jako bih voleo da čujem utiske, čisto da vidim da l sam ja lud ili je film stvarno bezveze.

5/10

(a i to ga častim zbog En-Margret)

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 5 / 5. Ukupno glasova: 1

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Režiseri
Igor Gligorijević

Lars Henriks (1991-)

Lars Henriks je mladi nemački režiser indi filmova, koji do svoje tridesete godine iza sebe ima već desetak ostvarenja. Ovaj multitalentovani umetnik sam piše scenario

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Dune
SPIDER-MAN: NO WAY HOME
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account