Mike Nichols (1931–2014)

Mike Nichols

Michael Peschkowsky, aka Mike Nichols, sin Rusa i Nemice, rođen je u Berlinu 1931. godine. 1939. emigrira u SAD, gde se pedesetih oprobava kao komičar na Univerzitetu u Čikagu. Od 1963. do 1972. režirao je pet uspešnih brodvejskih predstava i osvojio četiri Tonija. 1966. prelazi u Holivud i režira “Ko se boji Virdžinije Vulf?”, film koji mu je doneo prvu nominaciju za Oskara, a već sa sledećim filmom ga i osvaja. Osvojio je sve glavne nagrade u industriji zabave: Oskar, Toni, Emi i Gremi. Umro je u Njujorku, 2014. godine.

Za sada sam pogledao samo tri njegova filma. Voleo bih da u komentarima ostavite osvrte na njegove filmove koje ste gledali, pa da ih unesem u post, kako bismo zajedno upotpunili njegovu filmografiju. Hvala unapred.

Mike Nichols

Who’s Afraid of Virginia Woolf (1966)

Film je rađen po istoimenoj pozorišnoj predstavi i, gledajući ga, imao sam snažan utisak da sam u pozorištu. Samo četvoro glumaca i praktično statična scenografija, pa još činjenica da je film crno-beli, mogu ga učiniti odbojnim današnjoj publici, ali verujte mi, ovo je nešto što bi svako trebalo da pogleda.

Neću se upuštati u prepričavanje, jer biste stekli utisak da je ovo jedna osrednja, pa čak možda i dosadna dramica. Zašto ovom filmu dajem čistu desetku, zašto je nominovan za Oskara u svim kategorijama (osvojio je pet) i zašto se smatra jednim od najboljih ostvarenja u istoriji kinematografije ne može lako da se objasni (ili makar ja ne mogu), to je nešto što mora da se doživi. Kada se film završio, još dobrih pola sata sam sedeo i gledao u/kroz crni ekran nesposoban da se otrgnem utiscima.

10/10

The Graduate (1967)

Nikols je zasluženo odneo Oskara za ovu priču o diplomcu, rastrzanom između svoje sredovečne ljubavnice i njene ćerke. Drama o ljubavi i odrastanju, začinjena nekim urnebesnim momentima, koja je lansirala karijeru Dastina Hofmana. Priča je dobro napisana, odglumljena i režirana, sa odličnom fotografijom i muzikom Simona i Garfankela, koja je možda i najbolja stvar u ovom filmu.

8/10

Carnal Knowledge (1971)

Kultni film, pokupio neke nagrade, spada u najkontraverznije svih vremena, bla bla bla… Ko nije gledao savetujem mu da preskoči, a ako neko kojim slučajem već jeste, jako bih voleo da čujem utiske, čisto da vidim da l sam ja lud ili je film stvarno bezveze.

5/10

(a i to ga častim zbog En-Margret)

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 5 / 5. Ukupno glasova: 1

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Hannah and Her Sisters (1986)

Hannah and Her Sisters “Hannah and Her Sisters” donosi nam priču o tri sestre, bliske, ali veoma različitih karaktera. Hana je talentovana glumica, koja napušta

Pročitaj više »
Režiseri
Igor Gligorijević

James Mangold (1963-)

Džejms Mangold Džejms Mangold, američki režiser, scenarista i producent, nema za sobom naročito bogatu filmografiju, ali su neki naslovi na kojima je radio stekli popriličnu

Pročitaj više »
Režiseri
Movie hipster

Celine Sciamma (1978-)

Celine Sciamma Selin Sijama (Celine Sciamma) je francuska rediteljka i scenaristkinja, čiji filmovi se bave temama rodnog identiteta, jednakosti, potrazi za sobom, seksualnosti i ženskim

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

Allure (2017)

Allure (2017) Sama sam. Ja sam potpuno sama. I u redu je oko toga. Biće mi sve u redu. Debitantski film braće Karlosa i Džejsona

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account