Michael Curtiz (1886-1962)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit

Michael Curtiz

Odgledam film, dopadne mi se, pogledam ko je režirao… Michael Curtiz… ko je sad ovaj? Pogledam šta je još radio i ukapiram da sam gledao između deset i dvadeset njegovih ostvarenja, a da mi je njegovo ime ostalo nepoznato. Uđem na Google Images da odaberem njegovu sliku za naslovnicu posta i prva koja mi izađe je ova koju sam upotrebio. Obožavam ovakve koincidencije.

Michael Curtiz je karijeru otpočeo u rodnoj Mađarskoj, nakon WWI nastavio u Austriji i Nemačkoj, da bi 1926. godine prešao u Holivud i počeo da režira za Warner Bros. Oprobao se u većini žanrova i potpisuje blizu dve stotine naslova od kojih su neki ušli u istoriju kao klasici kinematografije.

Ja sam tokom života na televiziji pogledao popriličan broj njegovih filmova ali, od kada vodim evidenciju, pogledao sam i komentarisao samo četiri. Post ću vremenom dopunjavati, a vi ste, kao i uvek, dobrodošli da doprinesete sopstvenim osvrtima i recenzijama. Hvala unapred.

The Adventures of Robin Hood (1938)

Michael Curtiz

Lady Marian: Why, you speak treason!

Robin Hood: Fluently.

“The Adventures of Robin Hood” je jedan od prvih Tehnicolor filmova i film sa, do tog trenutka, najskupljom produkcijom. Koštao je oko dva miliona dolara, osvojio tri Oskara i smatra se jednim od najvećih filmskih dostignuća svih vremena. Lično, ne bih išao toliko daleko da ga nazovem remek-delom, ali svakako je vredan gledanja i prilično zabavan na neki bajkovit način.

7/10

Yankee Doodle Dandy (1942)

Ova biografska muzička drama, koja prikazuje život i rad svestranog brodvejskog autora i izvođača Džordža Kohana, zasluženo je osvojila tri Oskara od ukupno osam nominacija i smatra se jednim od najboljih filmova svih vremena.

Film nije ona vrsta mjuzikla gde se radnja odvija kroz pesmu i ples, već je normalan film sa pozorišnim muzičkim numerama, koje su neophodne da predstave njegovu karijeru, tako da je film prihvatljiv i onima koji ne vole mjuzikle. Iako nisam ljubitelj mjuzikla i iritira me svaka vrsta proameričke propagande, što ovaj film svakako jeste, on ima dovoljno drugih kvaliteta da je na mene ostavio snažan pozitivan utisak i progutao sam ga u dahu.

8/10

Casablanca (1942)

Of all the gin joints, in all the towns, in all the world, she walks into mine.

Ovaj film nominovan je za osam Oskara, a osvojio je tri – za najbolji film, najbolji scenario i najbolju režiju. Na svim listama sa kojima sam se susreo je pri samom vrhu, često u top 10. Gledao sam ga više puta i još uvek ne razumem zašto.

Film je dobar i volim ga, ali ako je trebalo da osvoji nekog Oskara onda je taj oskar trebalo da ode u ruke legendarnog Hemfrija Bogarta, jer po meni, upravo Bogart je ono što ovaj film izdvaja iznad proseka.

7/10

Louie, I think this is the beginning of a beautiful friendship.

Ceo film možete pogledati ovde

Mildred Pierce (1945)

It’s your fault I’m the way I am.

Iako jeste i film noir, “Mildred Pierce” je prvenstveno drama (usudio bih se reći i melodrama) o tome kako majčinska ljubav može da upropasti dete.

Džoan Kraford je zasluženo uzela Oskara za ulogu Mildred Pirs, samohrane majke, snažne, sposobne i ambiciozne žene, kojoj snagu da postigne sve što naumi daje opsesivna ljubav prema ćerci koju je ekstremno razmazila i od nje napravila samoživo čudovište.

Nije remek-delo, ali od autora “Kazablanke” očekivao sam određen nivo i nisam razočaran. Vredi pogledati.

7,5/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Glory (1989)

Glory (1989) We fight for men and women whose poetry is not yet written but which will presently be as enviable and as renowned as

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

Carrie (2002)

Carrie (2002) “Carrie” je prvo Kingovo delo koje sam čitao, te sam emotivno jako vezan za njega. Knjiga ima tri adaptacije. Prva, najpoznatija adaptacija, i

Pročitaj više »
Filmovi Movie Hipster
Movie hipster

The Shining (1997)

The Shining (1997) Stephen King smatra se sa pravom kraljem horora u modernoj svetskoj književnosti. Jedno od njegovih najpoznatijih dela svakako je “The Shining”. Delo

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Dune
SPIDER-MAN: NO WAY HOME
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account